Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Κομισιόν: Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Κομισιόν: Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

0

 «Αγκάθια» ληξιπρόθεσμες οφειλές, δικαιοσύνη

Σημάδια ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία βλέπει η Κομισιόν στην έκθεση της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας, επικροτεί την πρόοδο σε σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά και ζητεί πιο γρήγορο βηματισμό σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3 φέτος για να ανεβάσει ταχύτητα στο 6% του 2022, χάρη στον θετικό αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης, αλλά και των ισχυρών μέτρων στήριξης, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. (Η εκτίμηση δεν έχει λάβει υπόψη τα θετικότερα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου). Επισημαίνει ότι η χώρα έχει θέσει τις βάσεις ώστε να βγει πιο ανθεκτική από την κρίση της πανδημίας και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς. Ωστόσο δεν λείπουν και οι αστερίσκοι για καθυστερήσεις, με κυριότερο αυτόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Στάση αναμονής όσον αφορά στο επόμενο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων (NPLs).

Τα αγκάθια

Στον τομέα της Δικαιοσύνης οι αρχές έχουν σημειώσει καλή πρόοδο, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει και η εφαρμογή σε follow up μέτρα. Σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο βραδεία από ό,τι υπολόγιζε η 10η αξιολόγηση. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για παράδειγμα παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80%. «Αυτή η σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες» σημειώνει η Κομισιόν.

Στην εκπαίδευση ύστερα από σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2021, ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αναμένεται να υιοθετηθεί στα τέλη του 2021, λίγο πιο αργά από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Στον τομέα της Υγείας οι αρχές έχουν δεσμευθεί να θέσουν σε διαβούλευση έως τα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Τουρισμός για όλους»: Τέλη Ιουνίου ανοίγει φέτος η πλατφόρμα

Οι δικαιούχοι, τα ποσά Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα…