Καθησυχαστικός ως προς την εμφάνιση νέων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ
Αναφορικά με τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων και την γεωπολιτική σημασία του Έβρου μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “υπάρχουν ενδείξεις για μαζικό κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν” τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ανέφερε πως έχει ζητήσει από τη διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη και απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την περιοχή ευρύτερα και τις προοπτικές ανάπτυξής της.
“Δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο μαζικό κίνημα μεταναστών από το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες, τους προσεχείς μήνες και αγωνιζόμαστε αυτό να το αποτρέψουμε, όπως σας είπα, να το σταματήσουμε πολύ πριν φτάσει στα ελληνικά σύνορα. Νομίζω, ότι οι Εβρίτες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο συνεπείς ήμασταν στην υποχρέωσή μας να φυλάξουμε τα σύνορα. Είναι κάτι που πιστεύω ότι μας το αναγνωρίζουν. Αλλά προφανώς η ανάπτυξη του Έβρου και της Θράκης δεν περιορίζεται μόνο στην φύλαξη των συνόρων” τόνισε ο ίδιος.
“Πράγματι, έχω ζητήσει από την διακομματική Επιτροπή να ολοκληρώσει -και έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική δουλειά- το πόρισμα για την Θράκη, το οποίο πιστεύω ότι θα απαντήσει σε πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία απασχολούν σήμερα -όχι μόνο τους Εβρίτες- αλλά τους Θρακιώτες συνολικά. Αυτό το οποίο να προσθέσω είναι ότι πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στη χώρα αφορούν τη Θράκη, αφορούν ειδικά τον Έβρο” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος επέμεινε ότι “η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι μία πραγματικότητα γεωπολιτική, ενεργειακή, επιχειρηματική. Η ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπων λιμανιών, της Βόρειας Ελλάδος προχωράει με ταχύτητα. Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας θα μας επιτρέψει να γίνουν παρεμβάσεις στην Εγνατία που δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και να γίνει ο αυτοκινητόδρομος αυτός ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ζωή πολλές δεκαετίες ακόμα. Έχουμε πολλά σχέδια για το πώς θα σπάσουμε την απομόνωση του Βόρειου Έβρου. Και προφανώς πολλά σχέδια για το πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγική δυναμικότητα της περιοχής με επενδύσεις από τον πρωτογενή τομέα στη μεταποίηση. Και βέβαια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως ένας φάρος καινοτομίας και γνώσης έχει και αυτό πολύ φιλόδοξα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Οπότε θα έχουμε πολλά πράγματα να πούμε για τον Έβρο και την Θράκη και αναμένω και εγώ με πολύ ενδιαφέρον το πόρισμα της διακομματικής”.