Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Τουρκία του Ακάρ αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

Η Τουρκία του Ακάρ αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

0

Μητσοτάκης- Ερντογάν δεν θέλουν να συναντηθούν  στο περιθώριο της Γ. Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτόν τον Σεπτέμβριο. Το ξεκαθάρισαν και οι δύο, με πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη , λέγοντας ότι δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες παραμονής τους στη Νέα Υόρκη.

Πάρα ταύτα και οι δύο δεν  έχουν διακόψει δημοσίως τη συνομιλία τους , την οποία αυτή την στιγμή περιορίζουν στο θέμα τω μεταναστών από το Αφγανιστάν. Και οι δύο συμφωνούν ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να διασφαλίσει ότι οι εν δυνάμει πρόσφυγες δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν κατά πολύ από τον τόπο τους , ενώ και οι δύο ηγέτες  δηλώνουν ότι οι χώρες τους δεν είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν και άλλους πρόσφυγες στο έδαφος τους.

Μετά από το συμφωνημένο «ήσυχο καλοκαίρι», ο Τ. Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να υψώσει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα και την πολιτική της . Το έργο αυτό φαίνεται ότι το έχει εκχωρήσει στον υπουργό Άμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε και πάλι λάβρος και προκλητικός εναντίον της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Αυγούστου και ύστερα από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, ο Χ Ακάρ θα είναι αυτός που θα αναλαμβάνει «τις προεδρικές ιδιότητες» για όσο διάστημα και αν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα μπορεί να ασκεί πλήρως τα προεδρικά καθήκοντα του.

Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά στο Αιγαίο, που έγινε στην Σμύρνη, ο Τούρκος ΥΕΘΑ επανέφερε με έντονο ύφος την κατηγορία της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, (σσ καμία Συνθήκη και Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων που περιλαμβάνονται σ αυτές). Ο Ακάρ όμως προχώρησε πάρα πέρα, θέτοντας ευθέως θέμα κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί μέσω Συνθηκών στην Ελλάδα.

Είπε συγκεκριμένα: «..Βιώνουμε μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το πλάτος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, την γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και δάσωσης, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία των νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα βάσει συμφωνιών. Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί… Δυστυχώς οι  Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις…»

Ο Ακάρ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο  νέο τουρκικό κεφάλαιο κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας, που είναι η ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που δεν αναγράφονται στις Συνθήκες, δηλαδή σχεδόν …το σύνολο των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Δεν αναγνωρίζει μάλιστα ως απόδειξη της ελληνικότητας των νήσων του Αιγαίου ούτε τις αρχαιολογικές μελέτες , αλλά ούτε και την εφαρμογή τα ευρωπαϊκής πολιτικής στα ελληνικά νησιά , που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«..Η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχία σ αυτά τα νησιά και μάλιστα τα βάζει προς πώληση. Εκμεταλλεύεται επίσης διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντολογικά και  ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μονομερή και de facto βήματα. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας..»

Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η πονηρή Τουρκία , αμφισβητώντας την ελληνικότητα των νήσων του Αιγαίου, πουθενά δεν αναφέρει ότι τα νησιά αυτά , αν δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αυτομάτως ανήκουν στην Τουρκία. Η δόλια τουρκική πολιτική θέλει , αφ’ ης στιγμής «εδραιώσει» την αμφισβήτηση  της ελληνικής κυριαρχίας των νήσων , να θέσει αυτά τα νησιά και την κυριαρχία τους σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, ώστε τα νησιά αυτά να μοιραστούν « δίκαια» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία..

Αυτή η τουρκική επιδίωξη δεν είναι για γέλια  και τρολάρισμα. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί πάγια τουρκική επιδίωξη την επαύριον των Ιμίων, όταν ξεκίνησε το δόγμα των «γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» για να φτάσει στις μέρες μας στην ευθεία  αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νήσων του Αιγαίου…

Της Κύρας Αδάμ

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…