Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα “Ευέλικτο” το νέο Leader Αλιείας Ξάνθης-Ροδόπης που «τρέχει» έως 13/12

“Ευέλικτο” το νέο Leader Αλιείας Ξάνθης-Ροδόπης που «τρέχει» έως 13/12

0

Προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης 885.000 € και μεγάλο εύρος επιλέξιμων κωδικών δραστηριότητας για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Χρηματοδότηση αλιέων και μη για ίδρυση νέας επιχείρησης ή ανάπτυξη υφιστάμενης. Επενδύσεις σε σκάφη, υδατοκαλλιέργεια, θαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις, μικρά καταλύματα κ.ά.

Εδώ και δεκαπέντε ημέρες «τρέχει» το Leader Αλιείας Ξάνθης-Ροδόπης που στοχεύει στην ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στο παράκτιο μέτωπο της περιοχής. Η παρέμβαση αφορά στις τοπικές/δημοτικές κοινότητες των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρώνειας – Σαπών , Αβδήρων και Τοπείρου και χρηματοδοτεί επενδύσεις από αλιείς και μη.

Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης φτάνεις τις 885.000 ευρώ και προβλέπεται πιθανότητα υπερδέσμευσης 120%. Οι επιδοτήσεις ξεκινούν από 50% και το ανώτερο όριο για επενδυτικά σχέδια μη αλιέων είναι της τάξης των 400.000 ευρώ. Προτάσεις μπορούν να κατατίθενται έως τις 13/12.

Παράλληλα άνοιξε το Leader Αλιείας και για τις περιοχές Καβάλας και Νέστου-Παγγαίου-Θάσου. Η πρώτη πρόσκληση φτάνει τα 2,6 εκ. ευρώ και η δεύτερη τις 993.804 ευρώ. Η προθεσμία σε αμφότερα λήγει στις 5/11.

Δικαιούχοι

Ως προς το Leader Αλιείας Ξάνθης-Ροδόπης δικαιούχοι είναι:

-αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ),

-μη αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

Επενδυτικά Σχέδια Αλιέων

Δυνατότητες χρηματοδότησης για δράσεις αλιέων είναι:

-Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επενδύσεων μεταποίησης, συντήρησης, τυποποίησης και εμπορίου προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

-Επενδύσεις επί του σκάφους που προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα ή καινοτόμους επενδύσεις επί του σκάφους

-Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια

-Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων 1) που συνδέονται με θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες, 2) παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, 3) μικρών βιοτεχνιών που συνδέονται με αλιευτικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή κουτιών συντήρησης αλιευμάτων, παραγωγή πάγου, κατασκευή αναμνηστικών ειδών (souvenir) με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα), 4) ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη αλιεία και τη θάλασσα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000,00€ για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή / και εξοπλισμό και τις 100.000,00€ για άυλες πράξεις.

Επενδυτικά σχέδια μη αλιέων

Δυνατότητες χρηματοδότησης για δράσεις μη αλιέων είναι:

– Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επενδύσεων μεταποίησης, συντήρησης, τυποποίησης και εμπορίου προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

– Ενδεικτικά, δύναται να ενισχυθούν για ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό : α) επιχειρήσεις που συνδέονται με θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες (καταδυτικός τουρισμός, καταδυτικά πάρκα, θαλάσσια σπορ, ημερήσιες κρουαζιέρες), β) χώροι εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία και μεζεδοπωλεία, που η λειτουργία τους βασίζεται στην «αλιευτική γαστρονομία», γ)  επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής (π.χ. υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής, υπηρεσίες yachting) και παροχής υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού αλιείας και καταδύσεων, δ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρών καταλυμάτων, ε) μικρές βιοτεχνίες που συνδέονται με αλιευτικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή κουτιών συντήρησης αλιευμάτων, παραγωγή πάγου, κατασκευή αναμνηστικών ειδών (souvenir) με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα), στ) ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη αλιεία και τη θάλασσα (π.χ. εμπόριο αλιευτικού εξοπλισμού, ειδών κατάδυσης και άλλων θαλάσσιων σπορ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000,00€ για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή / και εξοπλισμό και τις 100.000,00€ για άυλες πράξεις.

Οι περιορισμένοι αποκλεισμοί δίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης

Τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την ευελιξία του Leader Αλιείας Ξάνθης-Ροδόπης ανέδειξε η Εύη Βοϊβατοπούλου, σύμβουλος επιχειρήσεων στην εταιρεία enateam, επισημαίνοντας ότι η πρόσκληση χρηματοδοτεί ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, ενώ δεν προβλέπει μεγάλους περιορισμούς ή «δύσκολα» στοιχεία βαθμολογίας, ώστε να αποκλείει μεγάλη μερίδα ενδιαφερόμενων. «Υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα στους επιλέξιμους κωδικούς και το είδος των επιχειρήσεων», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας: «εκτιμώ ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση λόγω της ευελιξίας του προγράμματος, αλλά και γιατί συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο που δεν εντάσσονταν σε προηγούμενα επενδυτικά προγράμματα».

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση λόγω της ευελιξίας του προγράμματος, αλλά και γιατί συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο που δεν εντάσσονταν σε προηγούμενα επενδυτικά προγράμματα»
Εύη Βοϊβατοπούλου
Σύμβουλος επιχειρήσεων enateam
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών υποδέχτηκε στο χώρο του το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Ξεναγήθηκαν στο Εκθετήριο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθ…