Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Εθνική Τράπεζα: Αναθεωρεί προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 7,5%

Εθνική Τράπεζα: Αναθεωρεί προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 7,5%

0

Ακόμη ψηλότερα ανεβάζουν τον δείκτη διεθνείς οίκοι, στο 8%

Σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρα μας για το 2021 στο 7,5% από 5,7% προχώρησε η διεύθυνση ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Εθνική Τράπεζα, η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (+16,2% ετησίως και +3,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 – στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) υπερέβη τις προσδοκίες ακόμη και της εκτίμησης που προέκυψε από το δείκτη υψηλής συχνότητας της ΕΤΕ (πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανάκαμψη, αναφέρουν οι αναλυτές, έλαβε χαρακτηριστικά σχήματος V, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2019, τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν και η επίδοση αυτή προφανώς δε θα πρέπει να εκληφθεί ως αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία – καθώς υποβοηθήθηκε και από την ενεργοποίηση της καταναλωτικής ζήτησης που είχε ανασταλεί τους προηγούμενους μήνες αλλά και τη συνεχιζόμενη επίδραση των κρατικών μέτρων – ωστόσο συνιστά ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με τις δυνατότητες της οικονομίας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής στήριξης.

Η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη για τον πρόσθετο λόγο ότι η συνεισφορά του τουρισμού το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ακόμη περιορισμένη, καθώς το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου, ενώ και οι επιδόσεις του Ιουνίου ήταν ακόμη αδύναμες.

Κατανάλωση και επενδύσεις πρωταγωνίστησαν όσον αφορά τη συνεισφορά τους στην αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του 2021, όπως προσεγγίζεται από το σκέλος της διάρθρωσης των τελικών δαπανών στην οικονομία.

Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το ΑΕΠ από την Oxford Economics, που τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 8,2% πλέον από 5,7% που προέβλεπε πριν. Είναι ο τρίτος οίκος μετά τις Moodys Analytics και Capital Economics που βλέπουν εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας άνω του 8% φέτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις για χρήση κοινόχρηστου χώρου έτους 2022 έως τις 31/12/21

Αφορά τους επαγγελματίες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστο χώρο για την ανάπτυξ…