Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Επιστολή με στοιχεία από τη ζωή του ιατρού Κύρου Μαβιάδη

Επιστολή με στοιχεία από τη ζωή του ιατρού Κύρου Μαβιάδη

0

Από τον ανεψιό του που ζει στην Αθήνα

Με αφορμή δημοσίευμα του Νίκου Τσούργιαννη

Ένα κείμενο του συμπολίτη μας Νίκου Τσούργιαννη για την οδό Κομοτηνής (νυν Παναγιώτη Τσαλδάρη) και τις αναμνήσεις από τα καταστήματα που υπήρχαν εκεί, η αιτία μίας σύντομης επιστολής.

Εστάλη από τον κ. Ιωακείμ Μαβόγλου, συνταξιούχο Τραπέζης Ελλάδος, ο οποίος αναφέρει άγνωστα στοιχεία για τον ιατρό Κύρο Μαβιάδη, αδελφό του πατέρα του.

Η επιστολή:

Προς τον Διευθυντή της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της Ξάνθης

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση, διάβασα το δημοσίευμα στην έγκριτη εφημερίδα σας ΕΜΠΡΟΣ της 24.07.2021, το κείμενο της οποίας αναφερόταν στον ιατρό Κύρο Μαβιάδη, που ήταν αδελφός του πατέρα μου. Το κείμενο, μου το γνωστοποίησε ο αγαπητός φίλος Ξανθιώτης κ.Κώστας Κέλλης.

Υπηρέτησα στην Ξάνθη (Τράπεζα της Ελλάδος) την περίοδο 1960-1968. Με την ιδιότητα του φίλου της Ξάνθης, επιθυμώ να σας γνωρίσω σε συντομία τη διαδρομή του ιατρού θείου μου, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση το λαό της Ξάνθης.

Ο Κύρος Μαβιάδης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Μ.Ασίας το 1907. Τις εγκύκλιες σπουδές του ξεκίνησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου είχε συναντήσει και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μαζί με τους γονείς του Ιωακείμ και Άννα Μαβόγλου, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα – στην οδό Ευρωστίνης 7, κάτω από το σταθμό Πελοποννήσου – και φοίτησε στο Βαρβάκειο σχολείο των αρίστων. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών εισήχθη το 1924 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απεφοίτησε με το βαθμό “Λίαν Καλώς”. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, εγκαταστάθηκε στο Νεοχώρι του Νομού Ξάνθης, ενώ παράλληλα είχε και ιατρείο στον γειτονικό Δαφνώνα.

Κατά την κήρυξη του πολέμου 1940, στρατεύθηκε με το βαθμό του λοχαγού ιατρού και τοποθετήθηκε στα οχυρά Μεταξά στην Ελληνοβουλγαρική μεθώριο. Έλαβε μέρος στις μάχες που ακολούθησαν. Μετά την ανακωχή, όλη η στρατιωτική μονάδα μεταφέρθηκε με καΐκια στην Μυτιλήνη με προορισμό, μέσω Τουρκίας, την Αίγυπτο. Αυτός ο στόχος δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί οι Γερμανοί ειδοποιήθηκαν. Ματαίωσαν το σχέδιο και η ομάδα διαλύθηκε. Ο Κύρος Μαβιάδης επέστρεψε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία μαζί με την οικογένειά του. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, συνδέθηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου και εντάχθηκε στην ομάδα του. Μετά την απελευθέρωση, επέστρεψε στην Ξάνθη και έλαβε μέρος σε μία εκλογική αναμέτρηση, ως υποψήφιος του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου. Στην Ξάνθη, όπου ασκούσε το ιατρικό του λειτούργημα, διέμεινε μέχρι το 1972.

Σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε το λαό του Νομού Ξάνθης, χωρίς καμία επιβράβευση. Ήταν ταπεινός και με το πνεύμα αυτό λειτούργησε.

Αποστέλλω σχετικές φωτογραφίες, που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές μονάδες που υπηρέτησε.

Με την αρμόζουσα τιμή,
Ιωακείμ Μαβόγλου
Συνταξιούχος»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…