Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ e-ΕΦΚΑ:  Ξεμπλοκάρει η έκδοση συντάξεων παράλληλης ασφάλισης

e-ΕΦΚΑ:  Ξεμπλοκάρει η έκδοση συντάξεων παράλληλης ασφάλισης

0

Αφορά το 1/4 των περιπτώσεων εκκρεμών συντάξεων (30.000)

Σε “τροχιά” ξεμπλοκαρίσματος μπαίνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν σε παράλληλη ασφάλισης. Ο λόγος για τους συνταξιούχους εκείνους οι οποίοι έχουν λάβει μία σύνταξη από ένα ταμείο, π.χ. το τέως ΙΚΑ, και περιμένουν σύνταξη από ένα άλλο, π.χ.ΟΑΕΕ.

Και αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους, είχαν παράλληλη ασφάλιση, π.χ. ενώ ήταν ασφαλισμένοι στο τέως ΙΚΑ ως μισθωτοί σε μία ιδιωτική επιχείρηση, ήταν ταυτόχρονα ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ καθώς ήταν μέλη μίας εταιρείας ή είχαν ατομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για παράλληλη ασφάλιση ανέρχονται κοντά στις 30.000 επί συνόλου 130.000 εκκρεμών αιτήσεων (Ιούνιος 2021). Με άλλα λόγια, αποτελούν το 1/4 -1/5 των εκκρεμών αιτήσεων.

Έως τώρα είχε δοθεί έμφαση, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και e-ΕΦΚΑ, στην έκδοση οριστικών συντάξεων στις συντάξεις που προέρχονται από ένα ταμείο, στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και στις διεθνές συντάξεις (μέσω διαφόρων ενεργειών της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου και του e- ΕΦΚΑ).

Επίσης, δεν δικαιούνται προκαταβολή σύνταξης, όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη λάβει μία σύνταξη, οι οποίοι, προφανώς, ανήκουν στην κατηγορία όσων είχαν παράλληλη ασφάλιση.

Εξάλλου, δεν είχε μέχρι τώρα διαμορφωθεί το αναγκαίο λογισμικό, έτσι ώστε να υποδεχθεί τις αιτήσεις, ηλεκτρονικές και χειρόγραφες, και έτσι να “τρέξει” ψηφιακά η έκδοση των εν λόγω συντάξεων.

Έτσι, μπορούσαν (και συνεχίζουν) oι “παράλληλοι” συνταξιούχοι  να μπορούν να υποβάλλονται χειρόγραφες και ηλεκτρονικές αιτήσεις για (παράλληλη) σύνταξη, αλλά η εκκαθάρισή τους “έτρεχε” (και θα συνεχίσει να “τρέχει”) με πολύ αργούς ρυθμούς.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης των παράλληλα ασφαλισμένων.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά, από τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο e-ΕΦΚΑ, αναμένεται να εγκαταστήσει το κατάλληλο λογισμικό. Αυτό σημαίνει πως από τις αρχές του 2022 θα επιταχυνθεί αποφασιστικά ο ρυθμός έκδοσης οριστικών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα βοηθήσει και η ένταξη και των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ το οποίο απασχολείται με την έκδοση συντάξεων από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις για χρήση κοινόχρηστου χώρου έτους 2022 έως τις 31/12/21

Αφορά τους επαγγελματίες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστο χώρο για την ανάπτυξ…