Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

0

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις

Αναρτήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φετινός φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν που πλήρωσαν το 2020, ενώ, αντίθετα, όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν αντίστοιχα αυξήσεις ή μειώσεις στον φόρο.

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας, ανέρχονται σε:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.001 μέχρι 70.000 ευρώ.
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.001 μέχρι 80.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου) και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων). Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη. Για τη χορήγηση της απαλλαγής οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις για χρήση κοινόχρηστου χώρου έτους 2022 έως τις 31/12/21

Αφορά τους επαγγελματίες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστο χώρο για την ανάπτυξ…