Καφέ μέδουσες με μπλε ή μωβ πλοκάμια εμφανίζονται σποραδικά σε Θάσο, Κεραμωτή και Καβάλα λόγω των καιρικών φαινομένων του καλοκαιριού
Παραμένει το φυτοπλαγκτόν χωρίς να εγείρει ανησυχίες. Απολύτως αναμενόμενη η εμφάνιση των μεδουσών λόγω της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας
Μπορεί το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, όμως οι μέδουσες δεν λένε να αποχωριστούν τις ακτές μας κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δη στην Καβάλα, τη Θάσο και την Κεραμωτή, ενώ ήδη από τις αρχές Αυγούστου παρατηρήθηκαν και στην πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Παρά την απουσία μαζικής παρουσίας τα τελευταία χρόνια, φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο και κάποιες φορές εμποδίζει τις βουτιές και το κολύμπι των λουόμενων. Το τσίμπημά τους ουκ ολίγες φορές αποβαίνει ενοχλητικό – αβάσταχτο, ιδίως όταν τα «θύματα» είναι μικρά παιδιά. Και ενώ λόγος γίνεται για θάλασσες και μέδουσες, το τρίπτυχο συμπληρώνει η εμφάνιση του πλαγκτόν, που όπως έχει ειπωθεί, δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Στο «Ε» μίλησαν οι κ. Κωνσταντίνος Καραμανώλης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜΘ και κ. Θεόδωρος Κασκέπης, από το Γραφείο Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Καβάλας, σκιαγραφώντας την τωρινή κατάσταση αναφορικά με την εμφάνιση μεδουσών και πλαγκτόν στις θάλασσές μας. Ειδικότερα, ο κ. Καραμανώλης έκανε μνεία στην παρουσία του πλαγκτόν, ενώ ο κ. Κασκέπης αναφέρθηκε στην εμφάνιση μεδουσών, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο είδος των καφέ μεδουσών που εμφανίστηκαν στις θάλασσές μας. Οι μέδουσες αυτές έχουν σχήμα τηγανητού αυγού και εμφανίζονται στις θάλασσες της Μεσογείου.
Κ.Καραμανώλης: Την ακίνδυνη φύση του πλαγκτόν πιστοποιούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Ο κ. Καραμανώλης υπογράμμισε: «Το πλαγκτόν υπάρχει, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απασχολεί τους λουόμενους. Ούτε τοξικό, ούτε επικίνδυνο δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε. Μπορούν άφοβα όσοι επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις θάλασσές μας. Άλλωστε, υπενθυμίζω πως το φαινόμενο είχε κάνει το «ντεμπούτο» του στη Λήμνο και σιγά σιγά έφτασε και σε εμάς. Αρχικά, υπήρχε διάχυτη ανησυχία, αφού κληθήκαμε να μελετήσουμε κάτι πρωτόγνωρο. Τώρα όμως, φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε τη δύναμη να καθησυχάσουμε τους λουόμενους, μιας και διαθέτουμε έγκυρα τεκμήρια, που λάβαμε από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξήχθησαν στα πλαίσια ερευνών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου».
Θ.Κασκέπης: Όταν έχουν οργανισμούς οι θάλασσες χαρακτηρίζονται καθαρές-Οι καφέ μέδουσες στη Θάσο ωφελούν το οικοσύστημα
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο κ. Θ. Κασκέπης υποστήριξε πως η εξάπλωση του πλαγκτόν στα μέσα του καλοκαιριού ακολούθησε ανοδική πορεία λόγω της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας, παρόλα αυτά τόνισε πως δεν είναι επικίνδυνο. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα των μεδουσών, σημείωσε : «Το πλαγκτόν αποτελεί τροφή των ψαριών. Συνεπώς, καθώς αυτό πολλαπλασιάζεται, πληθαίνουν αυτομάτως και οι οργανισμοί που τρέφονται από τις μέδουσες».
Έπειτα, υπενθύμισε την λανθασμένη αντίληψη που έχει «καρφωθεί» στο νου των περισσοτέρων από εμάς: «Η παρουσία μεδουσών για πολλούς λουόμενους σημαίνει λανθασμένα βρώμικες θάλασσες, αφού συχνότερα εμφανίζονται όταν υπάρχουν κύματα. Απεναντίας, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας πως μόνο όταν υπάρχουν οργανισμοί στη θάλασσα μπορούμε να μιλάμε για καθαρές θάλασσες. Επίσης, δεν πρέπει να ανησυχούμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μία τσούχτρα, αφού το τσίμπημα δεν σημαίνει κάτι. Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, όμως των περισσότερων το τσίμπημα, μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά όχι επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Μάλιστα, αρκετές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε».
Οι μέδουσες της Βόρειας Ελλάδας
Επίσης, ο κ. Θ. Κασκέπης σε δεύτερο στάδιο αναφέρθηκε στα δύο είδη μεδουσών που παρατηρούνται σε κοντινές μας παραθαλάσσιες περιοχές.
1.Μωβ Μέδουσες: Οι μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στην Χαλκιδική, στο πρώτο και στο δεύτερο πόδι. Αποτελούνται από οκτώ πλοκάμια και μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως είναι τοξικές
2.Καφέ Μέδουσες: Οι καφέ μέδουσες τρέφονται με ζωοπλακτόν και μικρά ψάρια. Η εμφάνισή τους συνδέεται άρρηκτα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Ομολογουμένως η αλλαγή του κλίματος συνετέλεσε στον πολλαπλασιασμό τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι καφέ μέδουσες, με σχήμα αυγού, είναι διάσπαρτες με σποραδική εμφάνιση σε περιοχές της Θάσου, Κεραμωτής, Καβάλας. Ωφελούν το οικοσύστημα, χωρίς να το βλάπτουν ουδαμώς.
Καταληκτικά, έδωσε μία συμβουλή στους λουόμενους: «Οι λουόμενοι δεν πρέπει να αποσπούν τις καφέ μέδουσες από το θαλασσινό νερό, διότι όταν απομακρύνονται από αυτό βγάζουν μία ανυπόφορη μυρωδιά λόγω της ζέστης».
Χρύσα Κιατίπη