Έκκληση από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης για εμβολιασμό. «Αν από Σεπτέμβριο μείνουν κενές αυτές οι θέσεις , τότε μιλάμε για περαιτέρω υποβάθμιση ενός ήδη υποβαθμισμένου Νοσοκομείου»
Δεν δύναται να υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης, επισημαίνει για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς την 1η Σεπτεμβρίου.
Κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς στο Νοσοκομείο Ξάνθης να σπεύσουν να εμβολιαστούν :’ ο ιατρικός σύλλογος της Ξάνθης και οι σύλλογοι της περιφέρειας ΑΜΘ, ταχθήκαμε υπέρ των εμβολιασμών και των εμβολιασμών των υγειονομικών. Είναι το μοναδικό όπλο πρόληψης που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες, το κράτος και η παγκόσμια κοινότητα. Αυτές είναι μέχρι στιγμής οι δυνατότητες που έχει η επιστήμη. Κατανοώ τις όποιες απόψεις έχουν οι συνάδελφοι. Αναγνωρίζω τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Θυμίζω την αρχή της ωφέλειας και της μη βλάβης. Παρά τις ανατροπές που έφερε η μετάλλαξη Δέλτα, οι εμβολιασμένοι ελαχιστοποιούν την πιθανότητα βαριάς νόσησης και θανάτου. Αυτό φαίνεται και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων , όπως το Ισραήλ, όπου με τη Δέλτα αυξήθηκαν τα κρούσματα, όχι όμως οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι νεκροί. Καλώ τους συναδέλφους στο Νοσοκομείο Ξάνθης που ακόμη δεν εμβολιάστηκαν, είναι περίπου δεκαεπτά από όσο γνωρίζω, να εμβολιαστούν. Αν από Σεπτέμβριο μείνουν κενές αυτές οι θέσεις , τότε μιλάμε για περαιτέρω υποβάθμιση ενός ήδη υποβαθμισμένου, σε ότι αφορά τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού, Νοσοκομείου στην Ξάνθη και μάλιστα σε καιρό πανδημίας’.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης όσων υγειονομικών τελικά δεν εμβολιαστούν και οδηγηθούν σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας, -αν υπάρχει δηλαδή διαθέσιμο ή μη αξιοποιήσιμο υγειονομικό προσωπικό- τη στιγμή που εδώ και μήνες, ακόμη και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ζητείται η πλήρωση των κενών που υπήρχαν πριν από αυτή την εξέλιξη και ακόμη δεν καλύφθηκαν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ο κ. Καραδέδος παραπέμπει… στο αρμόδιο υπουργείο.
Για το προφίλ των πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάμεσα τους μια ετερογένεια και δεν μπορούν να προσεγγιστούν με τον ίδιο τρόπο:’ ένα μέρος είναι κοντά σε θρησκείες που κάποιοι εκπρόσωποι τους αποθαρρύνουν, άλλοι πιστεύουν σενάρια του τύπου ‘θα μας αλλάξουν το DNA ‘ που φυσικά δεν ισχύουν, άλλοι θεωρούν ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να δοκιμαστούν τα εμβόλια, άλλοι αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα και τον καταναγκασμό που θίγουν δημοκρατικά δικαιώματα, άλλοι δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια. Οι παρενέργειες, τουλάχιστον από όσα γνωρίζω από τα εμβολιαστικά κέντρα εδώ στην Ξάνθη, περιορίστηκαν σε ελάχιστα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων που άμεσα αντιμετωπίστηκαν. Υπάρχει μια ετερογένεια ανάμεσα σε όσους δεν εμβολιάζονται θα έλεγα. Θα πω όμως και το εξής: εμείς εδώ στην Ξάνθη ζήσαμε την αλήθεια. Γνωρίζουμε όλοι τις περιπέτειες που πέρασαν συμπολίτες που νόσησαν, ξέρουμε ότι έφυγαν άνθρωποι από κοντά μας. Με τον εμβολιασμό προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας΄.
Επαναλαμβάνει ότι εξ αρχής η διαχείριση της πανδημίας πέρασε από διάφορα στάδια, όχι πάντα με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα : ‘Εξ’ αρχής βασιστήκαμε σε τρεις πυλώνες: τα μέτρα ατομικής προστασίας, το ΕΣΥ και τα εμβόλια. Ο πρώτος βασίστηκε στην ατομική ευθύνη με υπερβολή στην αυστηρότητα, ο δεύτερος σήκωσε το βάρος αλλά δεν ενισχύθηκε όπως έπρεπε, και ο τρίτος πέρασε από διάφορα στάδια. Όταν δεν είχαμε επαρκή ποσότητα εμβολίων, αφού καθυστέρησαν σε όλη την Ε.Ε, αφήσαμε χώρο να προβάλλονται περιστατικά με παρενέργειες και να καλλιεργείται αίσθηση φόβου και ανασφάλειας, όταν είχαμε επαρκείς δόσεις άλλαξε το αφήγημα. Τέλη Μαΐου είμασταν σε θέση να επεκταθούμε’.
*Πηγή: radio899.gr