Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

0

Χαλίκι και όχι άσφαλτος στην Θηλιά
Στα χέρια της Περιφέρειας βρίσκεται εδώ και ένα μήνα η επικαιροποιημένη μελέτη της Διεύθυνσης Δασών της Π.Ε. Ξάνθης, που αφορά τον δρόμο από την Παναγία Καλαμού έως τον Κένταυρο ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή τη «Θηλιά». Σύμφωνα με την νέα μελέτη δεν περιλαμβάνεται ασφαλτόστρωση αλλά χαλικόστρωση(3 Α) Η αλλαγή έγινε μετά από αίτημα της Περιφέρειας που προφανώς έλαβε υπ’ όψιν τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων που ζητούν να μην ασφαλτοστρωθεί o δασικός δρόμος που χρησιμοποιείται για άθληση. Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη που εκφράστηκε κι αυτή με διάφορα αιτήματα και υπογραφές κατοίκων του Κενταύρου που ζητούν ένα ασφαλή δρόμο για τις μετακινήσεις τους. Η νέα μελέτη περιλαμβάνει χαλικόστρωση στο κομμάτι 15 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 565.000 ευρώ.
Μετά από αυτό μπορούν να κοιμούνται ήσυχα οι αθλούμενοι περιπατητές και ποδηλάτες.
Μ.Ξ.


Ταλαιπωρία για λίγα χιλιόμετρα
Παράπονα πολλά ακούγονται για την καθυστέρηση της ασφαλτόστρωσης του Περιφερειακού δρόμου της πόλης. Δύο βδομάδες και έχουν μπει τα απαγορευτικά κάγκελα κι ακόμη να ολοκληρωθεί το έργο απόστασης λίγων χιλιομέτρων.
Οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες για πολλούς λόγους, κυρίως όμως με τους αργούς ρυθμούς που επικρατούν εκεί. Αποτέλεσμα όλο το κυκλοφοριακό φορτίο τώρα να μπαίνει στην πόλη και να δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Κι όλα αυτά για ένα δρόμο λίγων χιλιομέτρων.
Γ.Δ.


Ο αρσενικός νομός
Για σκεφτείτε αρχικά εάν υπάρχει όντως αρσενικός νομός. Κι αν ναι, ποιος είναι.
Λοιπόν, για να μη σας βάζω σε προβληματισμό, ένας μοναδικός αρσενικός νομός της χώρας είναι ο κοντινός μας νομός Έβρου.
Ναι, είναι από τους λίγους νομούς με αρσενικό πρόθεμα. Και με την ευκαιρία να σας πω οι περισσότεροι νομοί έχουν θηλυκή… προέλευση, κάποιοι λίγοι ουδέτερη και ελάχιστοι αρσενική.
Σχόλιο ανάλαφρο, καλοκαιρινό, που χρειάζονται κι αυτά.
Γ.Δ.


Συγχαρητήρια στους γιατρούς του Νοσοκομείου Ξάνθης
Αξίζουν όντως δημόσιων συγχαρητηρίων οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης.
Με τη δήλωσή τους προς τους συμπολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνουν με το κύρος τους την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Γενικά, όσα δημοσιοποιήθηκαν με τη δήλωση του προέδρου των γιατρών του νοσοκομείου κ. Γ.Γεωργίου, δίνουν τη σωστή διάσταση του θέματος και παράλληλα απαντούν στις παράλογες και αντιεπιστημονικές απόψεις των αντιεμβολιαστών.
Λόγος σαφής, επιχειρήματα λογικά, συμπεράσματα από την σκληρή πραγματικότητα της νόσου, τα δημόσια δηλωθέντα από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών.
-Αξίζουν τα συγχαρητήρια.
Γ.Δ.


Περί βαρβάρων
Ήταν μια λύση οι βάρβαροι. Και τώρα, που οι βάρβαροι δεν θα μπορούν να περάσουν απέναντι, τι θ’ απογίνουν όλοι αυτοί χωρίς βαρβάρους;
Το ερώτημα το έθεσε ποιητικά ο Καβάφης.
Όμως το ζήτημα υπάρχει στα σύνορα. Τόσα έργα, τόσα μέτρα, τόσες προσλήψεις, τόσες δηλώσεις κι άλλες τόσες φωτογραφίες. Κι όλα για να μην έρθουν οι βάρβαροι.
Τι θ’ απογίνουν αλήθεια όλα αυτά εάν δεν θα υπάρχουν οι βάρβαροι;
Άδικος τόσος ντόρος, δηλώσεις, έργα, προσλήψεις;  Άρα οι βάρβαροι χρειάζονται, πρέπει να’ ρθουν για να δικαιολογηθούν όλοι.
Κι αν δεν έλθουν; Τι’ απογίνουν όλα αυτά;
Γ.Δ.


Ερώτηση προς την Περιφέρεια
Το συμβάν μας το δήλωσε συμπολίτισσά μας και συνέβη προχθές. Μας είπε λοιπόν πως περιδιάβαινε την οδό Βενιζέλου, όταν εκεί στο σπίτι του Χατζιδάκι, είδε μια ομάδα επισκεπτών, Ελλήνων από άλλη περιοχή.
Είδαν το κτίριο, έβγαλαν φωτογραφίες, τους άρεσε, το σχολίασαν και έφυγαν.
Αμέσως μετά ακολούθησε ένα δεύτερο γκρουπ από πέντε- έξι άτομα ώριμης ηλικίας που επίσης περιεργάστηκε το κτίριο, απ’ έξω πάντα διότι η είσοδος ήταν κλειστή. Σε λίγο αναχώρησαν κι αυτοί και η συμπολίτισσα που έζησε αυτές τις σκηνές ρωτάει: «Αλήθεια, πότε το κτίριο θα είναι ανοικτό για το κοινό;  Πότε θα λειτουργήσει με κάποιο ωράριο;
Αρέσει αυτή η εικόνα του κλειστού κτιρίου στην περιφέρεια;
Αλήθεια, για ποιο λόγο ξοδεύτηκαν τα εκατομμύρια ευρώ για να συντηρηθεί και αναδειχθεί το κτίριο;  Κάθε απάντηση δεκτή.
Γ.Δ.


Ερώτηση προς την περιφέρεια
Με την ευκαιρία αυτή να σχολιάσουμε και παράλληλα να ρωτήσουμε ποιος είναι ο προγραμματισμός για την λειτουργία του κτιρίου;
Έχουν κάποιες ιδέες αξιοποίησής του εκεί στην Περιφέρεια;
Εάν όχι, να το πουν για να ετοιμαζόμαστε για την σταδιακή καταστροφή του.
Είναι αδιανόητο για την Ξάνθη να διαθέτει ένα κτίριο με την όλη ιστορία του παγκοσμίως γνωστού συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι κι αυτό να μένει κλειστό και οι επισκέπτες να βλέπουν απ’ έξω τα ντουβάρια.
Οφείλει ο δήμος και οι πολιτιστικοί φορείς ν’ αντιδράσουν και να ζητήσουν τη διαχείριση του κτιρίου από την Περιφέρεια η οποία δεν δείχνει καμία πρακτική διάθεση ν’  αξιοποιήσει το κτίριο επ’ ωφελεία της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Πώς εμφανίστηκε η φωτιά στο Γυφτόκαστρο;
Όσοι γνωρίζουν το πού είναι η κορυφή- περιοχή του Γυφτόκαστρου, σίγουρα θ’ απορούν για το πως εκδηλώθηκε εκεί πυρκαγιά.
Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του νομού, γύρω στα 1850 μέτρα και την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν υπήρχαν κεραυνοί.
Άρα, τίθεται το ερώτημα, πώς στην ευχή προκλήθηκε η φωτιά;
Η απάντηση μάλλον δύσκολη αλλά δεν παύει να είναι περίεργο και μυστήριο.
Προσωπικά, επειδή γνωρίζω την περιοχή, θεωρώ πως υπήρξε ανθρώπινη απροσεξία. Κι αυτό διότι οικόπεδα προς πώληση εκεί, ούτε συζήτηση. Αυτά συμβαίνουν στην Αττική κι όπου έχει αξία η γη.
Γ.Δ.


Όπου δεν πίπτει  λόγος πίπτει ράβδος…
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους με τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της  χαρτί για να αυξήσει τους εμβολιασμούς πριν να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητα. Θέτει στο περιθώριο τους αναεμβολίαστους και εκτός κοινωνικής ζωής υποχρεώνοντάς τους για  να συμμετέχουν και να πηγαίνουν και στις δουλειές τους να πληρώνουν τα test που θα υποβάλλονται γιατί διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί. Τέλος οι τζάμπα μαγκιές με τα rapid. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη και πληρώνει για τις επιλογές του. Ακόμη και στην ιδεατή Δημοκρατία της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ. όπου δεν έπιπτε λόγος έπιπτε ράβδος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταστραφεί οικονομικά η χώρα, να χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές γιατί κάποιοι φοβούνται να εμβολιαστούν. Δηλαδή όλοι εμείς που έχουμε εμβολιαστεί είμαστε ηλίθιοι και αυτοί είναι οι μόνοι έξυπνοι που αναμασούν θεωρίες συνωμοσίας από κάποιους αυτόκλητους προφήτες;
Μ.Ξ.


Πόσο σοβαρά να την πάρεις;
Συμπολίτης επικοινώνησε μαζί μας για να ρωτήσει πού είναι το γραφείο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι για ν’ απευθυνθεί για ενημέρωσή του για το Φυσικό Αέριο και δεύτερο να δηλώσει την εγγραφή του για σύνδεση.
Του απαντήσαμε πως τέτοιο γραφείο, επίσημο της εταιρείας πως δεν υπάρχει, όπως το γνωρίζουμε και πως δεν έγινε κάποια ανακοίνωση σχετική προς τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες. Του κάναμε γνωστό πως υπάρχει ένα site για ενημέρωσή του και πως όλα γίνονται μέσω αυτής της διαδικασίας.
Ο συμπολίτης μας ευχαρίστησε μεν αλλά έστειλε κι ένα δηλητηριώδες σχόλιο: «Πώς μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη σε μια εταιρεία που δεν έχει έδρα, ένα γραφείο, τηλέφωνο, άνθρωπο για ενημέρωση, συζήτηση
Την απάντηση οφείλει να την σώσει η εταιρεία και μάλιστα θα πρέπει να το κάνει και σύντομα για να άρει την άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…