Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

0

Στολή εργασίας
Η εικόνα είναι εύγλωττη και έχει τις δικές της παραπομπές και δυναμική.
Ο δήμαρχος Ξάνθης με πλήρη στολή εργασίας, μαζί με συνεργάτες του, ανασκουμπώθηκαν κι αυτοί στη δουλειά.
Βοηθούν και παράλληλα επιστατούν στην εξέλιξη των εργασιών στο Κολυμβητήριο.
Το οποίο επιτέλους μπαίνει στην τελική του φάση για να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.
Το χθεσινό ρεπορτάζ ήταν αναλυτικό και πλέον καμία αμφιβολία δεν υπάρχει για το θετικό τέλος.
Ένα τέλος που το περιμένουν οι Ξανθιώτες εδώ και δέκα χρόνια!
Γ.Δ.


Έρχεται και το μικρό ανοιχτό κολυμβητήριο
Το ένα ευχάριστο για το μεγάλο κολυμβητήριο με την πενηντάρα πισίνα που θα είναι έτοιμο τέλος Σεπτεμβρίου, ακολουθεί και δεύτερη ευχάριστη είδηση.
Προχωρά η διαδικασία δήλωσε ο δήμαρχος για την κατασκευή του μικρού, 25μ. πισίνας, κολυμβητηρίου στην περιοχή Πετρελαιαποθηκών.
Εκεί τελικά βρέθηκε το κατάλληλο οικόπεδο που είχε χαρακτηρισθεί για αθλητική χρήση.
Έτσι, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη για το μικρό ανοιχτό, θα προχωρήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος «Φιλόδημος»  ύψους 900.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τα χρήματα υπάρχουν.
Γ.Δ.


Προεδρικό ΚΙΝΑΛ
Σε λίγους μήνες θ’ αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Μετά τη νέα εκλογή θ’ ακολουθήσει το συνέδριο του κόμματος που θα καθορίσει την ιδεολογική γραμμή του υπό τον νέο αρχηγό, όποιος κι αν είναι αυτός.
Στον εσωκομματικό τώρα αγώνα, οι δύο βουλευτές Μπαράν Μπουρχάν και Ιλχάν Αχμέτ δήλωσαν πως θα στηρίξουν την σημερινή πρόεδρο κ. Γεννηματά.
Ως προς την κυρία Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα) δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ κανενός υποψηφίου απλά δήλωσε πως επιθυμεί μία πιο κεντρώα στροφή.
Γ.Δ.


Δημοσιοϋπαλληλικό
Η επιστολή από συμπολίτη. Ωμή και ρεαλιστική και αρκούντως επίκαιρη. Μας γράφει: η μόνιμη δικαιολογία από δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όταν καθυστερούν να εξυπηρετήσουν ή να τρέξουν «τα θέματα των πολιτών με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τον πολίτη, είναι ότι δεν έχουν προσωπικό. Ότι είναι υποστελεχωμένες και ότι είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς ή ότι- το ακούσαμε κι αυτό – ότι δεν δουλεύουν όλοι.
Όχι, δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος. Είναι η ασφάλεια της μονιμότητας που παρέχει ο δημόσιος τομέας που δημιούργησε ένα τύπο υπαλλήλου που κάνει τη δουλειά του με το πάσο του, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και συνεχώς παραπονιέται ότι μόνο αυτός δουλεύει και κουράζεται ενώ οι άλλοι… ξύνονται!»
Αυτό ασφαλώς δεν αφορά το σύνολο, αλλά περιγράφει μία πρακτική που ο καθένας έχει συναντήσει.
Γ.Δ.


Επίκαιρο
Φίλος αναγνώστης της στήλης, διαβάζοντας, όπως μου είπε, το μικρό σχόλιο για τον καθηγητή Γιάννη Πανούση και την επιλογή στίχων ποιήματος του Κώστα Ταβουλτσίδη σε άρθρο του, μου έστειλε ένα μικρό επίκαιρο απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του καθηγητή.
Γράφει: «Αν υιοθετήσουμε τη σκέψη του Κούντερα (η ζωή είναι αλλού) «η πολιτική είναι απλώς μια ατελείωτη αναμονή μπροστά στο ακουστικό ενός τηλεφώνου, από το οποίο δεν μπορείς να τηλεφωνήσεις πουθενά», μήπως το ίδιο δεν θα συμβεί με τη Δημοκρατία μας, αν δεν αποφασίσουμε να ξανακαθίσουμε στα θρανία για να διδαχθούμε από τα λάθη και τις ήττες μας;
Δημοκρατία δίχως κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά και δίχως πολίτες που σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν νοείται.
Και ο νοών, νοείτω…
Υ.Γ. Τα κόμματα οφείλουν να αντ-αγωνίζονται για το ποιο έκανε το καλύτερο για τη χώρα και όχι να αλληλοκατηγορούνται για το ποιο έκανε το χειρότερο».
Γ.Δ.


Μνήμη για όχι μακρινό παρελθόν
Και μια ο λόγος για αντιπλημμυρικά έργα, φρόνιμο είναι να πούμε μερικά πράγματα και για την πόλη της Ξάνθης.Λοιπόν, με παρότρυνση του τότε προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φίλ. Αμοιρίδη προς τον δήμαρχο Κ. Μπένη, ξεκίνησε η δημιουργία στην πόλη του δικτύου για την συγκέντρωση των όμβριων υδάτων. Μετά το θάνατο Μπένη, το έργο συνέχισε και ολοκλήρωσε ο Αμοιρίδης.
Αυτό είναι το σημερινό δίκτυο ομβρίων και εξαιτίας αυτού η Ξάνθη δεν πλημμυρίζει.
Βέβαια, κάποια νέα τμήματα πρέπει να γίνουν διότι η πόλη απλώθηκε. Γενικά όμως το δίκτυο ομβρίων λειτουργεί σωστά χάριν της διορατικότητας Αμοιρίδη κυρίως.
Το ίδιο αναλογικά για τον κάμπο ξεκίνησε ο μακαρίτης Γ. Παυλίδης αλλά ο θάνατός του το σταμάτησε.
-Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα Του Χριστού στον Χριστό!
Γ.Δ.


Επισήμανση για πρόληψη
«Είναι επίκαιρο αλλά και επικίνδυνο. Για το περιαστικό δάσος ο λόγος εκεί στην περιοχή της διαδρομής Παναγίας Καλαμούς και πάνω αλλά και γύρω.
Στοιβαγμένα ξερά κλαδιά από υλοτομίες-καθαρισμούς που σίγουρα θα πρέπει ν’ απομακρυνθούν διότι αποτελούν μαζί με τα πεύκα, εύφλεκτο υλικό».
Τα παραπάνω μας είπε φίλος συμπολίτης, άνθρωπος με ευαισθησία και αποδεδειγμένο έργο για το περιβάλλον.
Για προστασία μίλησε και για πρόληψη έτσι ώστε να μην συμβεί καμιά «στραβή» στο όμορφο αλλά και απαραίτητο για την πόλη περιαστικό δάσος.
Στο οποίο υπάρχουν κρουνοί νερού, όμως είπαμε, η πρόληψη είναι το παν.
Γ.Δ.


Αντιπλημμυρικά έργα
Το καλό, το σωστό και το αληθινό πρέπει να λέγονται. Όμως και να θέλει κάποιος να το κρύψει, κόπος άδικος. Ισχύουν λοιπόν τα παραπάνω για το μεγάλο έργο των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο νομό μας.
Έτσι, Κουτσό και Βαφέικα θα πάψουν να έχουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων από τα νερά του Κόσυνθου. Έργο μεγάλο, ύψους 7,5 εκ. ευρώ, αλλά κυρίως πρόληψης.
Η περιφέρεια δια του αντιπεριφειάρχη, διαπίστωσαν την ανάγκη και ιεράρχησαν το έργο για να λείψει ο όποιος μελλοντικός κίνδυνος.
Έτσι, σχεδόν στο σύνολό του ο νομός μας, όταν γίνουν τα έργα βέβαια, θα έχει εξασφαλιστεί από τον κίνδυνο αυτόν.
Είπαμε και στην αρχή. Το καλό να λέγεται και να επαινείται δημόσια.
Γ.Δ.


Ένα ήσυχο καλοκαίρι…
Ήρεμα κυλά το καλοκαίρι στην Ξάνθη. Ακόμη και στον μεγάλο καύσωνα στις αρχές Αυγούστου οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υποφερτές και το κυριότερο δεν είχαμε πυρκαγιές μέχρι στιγμής. Ο μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς που ήταν την παραμονή και ανήμερα της Παναγίας εξαιτίας του Εσπερινού και της Πανηγυρικής Θείας λειτουργίας στην Μονή της Αρχαγγελιώτισσας και της μεγάλης κυκλοφορίας του κοινού στο περιαστικό,  ευτυχώς αποφεύχθηκε με την τήρηση των μέτρων που λήφθηκαν από την αστυνομία.  Αλλά και στο μέτωπο του κορωνοϊού τα πράγματα είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση. Τα κρούσματα είναι σταθερά μεταξύ 10 και 20 ενώ και δεν έχουμε νοσηλείες ή θανάτους.  Σ’ ότι αφορά τον εμβολιασμό προχωρά με σταθερό αλλά αργό ρυθμό. Κορονοπάρτι στις παραλίες μας δεν έχουμε, πολύ τουρισμό επίσης δεν έχουμε και ένα κλαμπ που είχαμε και μπορούσε να προκληθεί συνωστισμός έκλεισε ενώ τα μπαρ της «παραλίας» στην πόλη μας είναι κάθε μέρα υπό αστυνομική επίβλεψη. Γενικά είναι ένα ήσυχο καλοκαίρι για την Ξάνθη.
Μ.Ξ.


Για τους αρνητές εμβολίου
Τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τις αναστολές όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και εργάζονται σε δομές πρόνοιας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Και όχι μόνο γι’ αυτούς. Όπως έγινε γνωστό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δύο πυροσβέστες της υπηρεσίας Διδυμοτείχου, καθώς δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα αρνούμενοι να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test). Στην Ξάνθη δεν έχουμε αντίστοιχα περιστατικά όπως απέδειξε σχετική έρευνά μας. Ούτε στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, όπως το Γηροκομείο και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητρόπολης αλλά ούτε στην  Πυροσβεστική ή στην Αστυνομία. Μάλιστα όπως μάθαμε αρμοδίως στην Αστυνομία Ξάνθης το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά υψηλό, πάνω από 60% και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι για ιατρικούς λόγους είτε  επειδή έχουν νοσήσει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…