Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εισφορά αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση με επιστροφές στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Εισφορά αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση με επιστροφές στους συνταξιούχους του Δημοσίου

0

Θα πάρουν έως και €10.296 αναδρομικά για κρατήσεις που είχαν τη διετία 2017 και 2018

Αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) για τουλάχιστον μία διετία -από 1 Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018 – αναμένουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο από την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η επιστροφή της κράτησης ΕΑΣ (3% έως 14%) στις κύριες συντάξεις ή και στο άθροισμα κύριων συντάξεών τους πάνω από τα 1.400 ευρώ μεικτά αφορά 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

-Ο συμψηφισμός των μειώσεων με την προσωπική διαφορά, η οποία έχει επιβληθεί στις συντάξεις, αλλά και την αποπληρωμή σε πολλές δόσεις ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας.

-Η πληρωμή των αναδρομικών σε δόσεις ή και εφάπαξ από το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών, ύψους €500 εκατ., θα αποφασιστεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα συνδυαστεί με το σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από το Δημόσιο και τις συντάξεις, με επικρατέστερο το σενάριο να ισχύσει από το 2023, αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου.

Το υπουργείο  Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από το Δημόσιο και τις συντάξεις. Φυσικά κλειδί για τις αποφάσεις αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2022, όπου και αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης των νέων παρεμβάσεων. Τόσο για φέτος όσο και για το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες. Για αυτό και θεωρείται δεδομένο ότι μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τις συντάξεις θα καταργηθεί οριστικά και στον ιδιωτικό τομέα.

Στην περίπτωση που η εισφορά  καταργηθεί ή ανασταλεί στο Δημόσιο κερδισμένες θα είναι οι παρακάτω κατηγορίες:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

Οσον αφορά τα αναδρομικά, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επιστροφή αναδρομικών. Με τη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνεται συνέχεια στο θέμα της διεκδίκησης των παρακρατηθέντων ποσών, τουλάχιστον για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018. Και αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι η παρακράτηση της ΕΑΣ από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας.

Τονίζεται ότι δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές (αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα) καθώς και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επιβλήθηκε το 2010, με το πρώτο Μνημόνιο, αρχικά στις κύριες συντάξεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 1.400 ευρώ και έναν χρόνο αργότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2011, επιβλήθηκε και στις επικουρικές, στα ποσά άνω των 300 ευρώ. Από την εισφορά των συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ εισπράττει περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, για φέτος έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού ύψους 247 εκατ. ευρώ, από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των κύριων συντάξεων και 147 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των επικουρικών συντάξεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…