Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Covid- free app: Έλεγχος εμβολιασμού και νόσησης σε εσωτερικούς χώρους

Covid- free app: Έλεγχος εμβολιασμού και νόσησης σε εσωτερικούς χώρους

0

Στο «τραπέζι» η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι τα μέτρα δεν ήρθαν για να διχάσουν την κοινωνία ή να διχάσουν τους ανθρώπους. “Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την πανδημία. Εμείς δεν διχάζουμε, προστατεύουμε με τα μέτρα τους ανεμβολίαστους” είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. “Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων” εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.

“Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν” είπε. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται”, σημείωσε. “Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα” πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο “τραπέζι”.

Εστίαση και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο: εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Πρόκειται για την εφαρμογή, η οποία είχε παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κάποιος να την κατεβάσει. Με το που την ανοίγει, αναφέρεται σάρωση QR Code, η οποία μπορεί να γίνει είτε σε χαρτί είτε σε ψηφιακή μορφή», είχε σημειώσει τότε ο υπουργός.

Τρία επίπεδα επαλήθευσης

Yπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης που κατηγοριοποιούνται χρωματικά.

-Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.

-Το κίτρινο σηματοδοτεί πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

-Το κόκκινο αντιστοιχεί σε λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών

Οσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών είναι δεκατεσσάρων ημερών για εμβολιασμό από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ενώ σε περίπτωση νόσησης διαρκούν έως και έξι μήνες μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Εάν αφορούν rapid test, τα πιστοποιητικά διαρκούν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος), ενώ εάν σχετίζονται με PCR test απαιτούνται έως 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέο ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το σχολικό έτος 2024/25

Αναλυτικά η υπουργική απόφαση Αλλάζει το ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το νέο έ…