Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντιδράσεις από τα ιδιωτικά εργαστήρια για την τιμολόγηση των rapid test με10 ευρώ

Αντιδράσεις από τα ιδιωτικά εργαστήρια για την τιμολόγηση των rapid test με10 ευρώ

0

Πλήγμα η τιμολόγηση κάτω του λειτουργικού κόστους, σημειώνει ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ι. Σπανόπουλος

Κινητοποιήσεις για τα μέσα του Σεπτέμβρη ενδέχεται να προγραμματίσουν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η απόφαση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη διατίμηση της τιμής των rapid test στα δέκα ευρώ και το θέμα του ‘’claw back’’ και τις περαιτέρω ενέργειες για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων μέσα στον Σεπτέμβρη, απασχόλησαν τη σύσκεψη των εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χαρακτηριστικά, υποστήριξαν πως είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid test στα δέκα ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, που ανέρχεται τουλάχιστον στα δώδεκα ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο.

Σοβαρό πλήγμα η διατίμηση των rapid test στα δέκα ευρώ

Στο «Ε» μίλησε ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ιωάννης Σπανόπουλος,ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά την τιμολόγηση των rapid test.

Ειδικότερα, ο κ. Σπανόπουλος υποστήριξε: «Οι τιμές των rapid test έχουν περάσει από διαβαθμίσεις. Με τα δεδομένα που είχαμε πριν λίγες ημέρες ένα rapid test κόστιζε είκοσι ευρώ, ενώ το μοριακό εξήντα ευρώ. Ωστόσο, μετά από κυβερνητική απόφαση η τιμή του rapid test έχει πέσει στα δέκα ευρώ. Αυτό, βέβαια πρόκειται να αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στα ιδιωτικά εργαστήρια, αφού το ποσό των δέκα ευρώ είναι κάτω του λειτουργικού κόστους. Συνεπώς, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη το οικονομικό βάρος. Η διαχείριση είναι δύσκολη».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σπανόπουλος έκανε μνεία στο αίτημα που διεκδικούν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: «Με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη επίγνωση του οικονομικού αντίκτυπου που έχει η τιμολόγηση του rapid test για τα ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας, προτείνουμε να τιμολογηθεί το κόστος του rapid test και να γραφτεί στον ΕΟΠΥΥ».

Επιβάρυνση από το clawback που ζήτησε ο ΕΟΠΥΥ

«Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη το οικονομικό βάρος. Η διαχείριση είναι δύσκολη» Γιάννης Σπανόπουλος Γ.Γ. Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Στη συνέχεια, ο κ. Σπανόπουλος αναφέρθηκε και σε μία άλλη μορφή πίεσης που δέχονται τα ιδιωτικά εργαστήρια, αυτή τη φορά από τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά, υπενθύμισε: «O ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό. Εφαρμόζεται η μέθοδος του ‘’clawback’’/επανάκτησης. Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ ανά εξάμηνο εφαρμόζει την τακτική της επανάκτησης, όταν διαπιστώνει πως τα εργαστήρια έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για μία μορφή ρήτρας με λίγα λόγια» και πρόσθεσε: «σε αυτή τη δύσκολη φάση που διανύουμε ο ΕΟΠΥΥ απαίτησε να δοθεί το 70% του ‘’clawback” του 2020 όλο μαζί, με αποτέλεσμα να οξύνει τον προβληματισμό των ιδιοκτητών ιδιωτικών εργαστηρίων».

Το κόστος των rapid test

Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων ήταν ότι, εκτός από την τιμή του αντιδραστηρίου, φαίνεται ότι δεν υπολογίστηκαν για την διενέργεια των rapid test:

1) το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία,

2) το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία,

3) το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ,

4) το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων,

5) το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων και τέλος

6) το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…