Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάπτυξη άνω του 13% το 2ο τρίμηνο προβλέπει η Εθνική Τράπεζα

Ανάπτυξη άνω του 13% το 2ο τρίμηνο προβλέπει η Εθνική Τράπεζα

0

Ώθηση από κατανάλωση και τουρισμό

Κατανάλωση και τουρισμός ανακάμπτουν δυναμικά επιβεβαιώνοντας το αισιόδοξο σενάριο για το ΑΕΠ το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2021. Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας το 2ο τρίμηνο με ρυθμό άνω του 13%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 10%. Αυτό αναφέρεται στον μηνιαίο δείκτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την εκτίμηση του ΑΕΠ, ο οποίος επικαιροποιήθηκε, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει την πληροφόρηση από τους πλέον πρόσφατους δείκτες οικονομικής συγκυρίας που δημοσιεύτηκαν έως τον Αύγουστο του 2021.

Οι νέες εκτιμήσεις αποτυπώνουν ισχυρότερη, από την αρχικά εκτιμώμενη, ανοδική δυναμική του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε βασιστεί σε διαθέσιμη πληροφόρηση έως τις αρχές του Ιουνίου του 2021. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019 – συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής.

Το άνοιγμα της οικονομίας και η υποχώρηση της αβεβαιότητας ενεργοποίησαν την ιδιωτική κατανάλωση – για αγαθά αλλά, κυρίως, για υπηρεσίες – και απελευθέρωσαν μέρος της λανθάνουσας ζήτησης.

Έντονη ήταν η ανταπόκριση της ζήτησης των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες στην άρση των περιορισμών, όπως καταδεικνύεται από την έντονη αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, των αερομεταφορών, και της διασκέδασης-αναψυχής το 2ο τρίμηνο του 2021 (+194%, +192% και +84% ετησίως).

Ο εισερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε δυναμικά τον Ιούλιο-Αύγουστο υποδηλώνοντας αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης της αρχικής μας εκτίμησης για εισπράξεις που να αντιστοιχούν στο 50% των ετήσιων εισπράξεων του 2019

Η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στο υπόλοιπο του έτους θα καθορίσει αν η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα προσεγγίσει ή θα υπερβεί το 5,7% το 2021.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …