Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ στην ΑΜΘ: Στο επίκεντρο οι μικρές εκμεταλλεύσεις

Συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ στην ΑΜΘ: Στο επίκεντρο οι μικρές εκμεταλλεύσεις

0

Στο προσκήνιο οι εξελίξεις των δύο αρδευτικών, Ξάνθης και Ιάσμου-Θα καλυφθούν συνολικά 500.000 στρέμματα γης

Πολλαπλασιάζονται τα οφέλη που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ

 

Το απόγευμα της Πέμπτης,29 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κομοτηνή. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός παρευρέθηκε στην συνεδρίαση, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ εξειδικεύοντας τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Ο διάλογος περιστράφηκε γύρω από ζητήματα που άπτονται της προσπάθειας ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

 

Χ. Μέτιος: «Η στήριξη του Δημοκριτείου μας ενδυναμώνει»

Την έναρξη της εποικοδομητικής συζήτησης σήμανε με την ομιλία του ο κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ανέφερε: «Μία από τις πρωταρχικές μέριμνές μας είναι η βελτίωση των έργων υποδομής, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω τον αναδασμών. Σε αυτό το σημείο απολύτως απαραίτητη κρίνεται η στήριξη του Δημοκριτείου, που εξασφαλίζει πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα και εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων. Θέλουμε την γνώση του Δημοκριτείου σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης,θέλω να επισημάνω πως οι αναδασμοί σε περιοχές όπως Ξάνθη,Εράσμιο,Κουτσό έχουν ανατεθεί στο τμήμα τοπογραφίας και αναδασμών»

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια στήριξης της κτηνοτροφίας υπογραμμίζοντας πως : «Είμαστε σε καλό σημείο. Οι προαπαιτούμενοι πόροι έχουν δεσμευτεί. Σε όλη την περιφέρεια αντιστοιχούν 600.000 ευρώ για την στήριξη του κλάδου». Τέλος, αναφορά έγινε στο μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης συνολικού προϋπολογισμού 176 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο αρδευτικό έργο Ιάσμου. Όπως υπογράμμισε ο κ.Μέτιος: «Η περάτωση των δύο έργων έκτασης 500.000 στρεμμάτων συνολικά σε Ξάνθη και Ροδόπη υπόσχεται να μειώσει το κόστος».

 

Σ.Λιβανός:« Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την Περιφέρεια»

Αρχικά,ο κ. Σπήλιος Λιβανός έκανε μνεία σε μία καλύτερη συνεργασία που δεσμεύεται να συνεχίσει, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να ενισχύσει  αγρότες  και κτηνοτρόφους με έργα υποδομής. Ένα από αυτά είναι και το φράγμα Ιάσμου. Η Περιφέρεια ΑΜΘ επιδεικνύει ενδιαφέρον σε επίπεδο παραγωγής. Για αυτό το λόγο, άλλωστε προγραμματίζεται σύντομα  επίσκεψη σε Έβρο, Καβάλα και Δράμα”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός έκανε μνεία στην Θράκη, αναφέροντας «Η Θράκη αναντίρρητα αποτελεί απτό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και μουσουλμάνων. Επιπλέον, διαθέτει φυσικό πλούτο, πρωτογενή παραγωγή και πολιτιστικό απόθεμα.

Επιπροσθέτως, εστίασε την προσοχή στη σημασία της χάραξης ΚΑΠ: «Tον Δεκέμβριο 2020 βιώσαμε μία μεταβατική περίοδο. Με τη διάθεση των χρημάτων της ΚΑΠ  φέρνουμε εις πέρας μία σημαντική αγροτική μεταρρύθμιση( μεταρρύθμιση 1990)ενισχύοντας τον βιώσιμο και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα».

Ο Υπουργός απαρίθμησε τα πολλαπλά οφέλη που προοιωνίζονται για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέσω της ενισχυμένης δυναμικής της ΚΑΠ: «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών. Συνεπώς, στην προσπάθεια να ενδυναμώσουμε αυτόν τον κλάδο, προκρίνουμε την ενίσχυση μικρών εκμεταλλεύσεων, επικεντρωνόμαστε στις καινούργιες πράσινες επενδύσεις, στη μέριμνα για περισσότερες καλές θέσεις εργασίας με παράλληλη ηλικιακή ανανέωση του  αγροτικού πληθυσμού και στήριξη της κτηνοτροφίας». Έπειτα, σημείωσε: «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη, οι αγρότες έχουν δεσπόζουσα θέση. Εμείς θα εγκαινιάσουμε ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο. Ήδη έχουμε διαμορφώσει έξι καινούργια δημόσια ΙΕΚ στα βήματα μίας φορολογικής πολιτικής. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λησμονούμε πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την Περιφέρεια».

Ο κ.Λιβανός κοινοποίησε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους: «Αγωνιζόμαστε αδιαλείπτως με σκοπό να κατοχυρώσουμε δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, να τονώσουμε τις αγροτικές περιοχές, να διεκδικήσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποιότητα σε τρόφιμα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μονάχα κάποιες από τις επιδιώξεις μας, στις οποίες έρχονται να συμπληρωθούν κι άλλες συνυπολογίζοντας πάντα τις ανάγκες και ελλείψεις που αναδύονται καθημερινά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ,η ενίσχυση των επιχειρηματιών, των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων συναποτελούν τις άμεσες επιδιώξεις που χαράσσει η νέα πολιτική της ΚΑΠ. «Η επένδυση στην εξωστρέφεια αποτελεί το κλειδί για τη ευόδωση όλων αυτών. Όραμά μας είναι η ταύτιση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας. Αναβαθμίζουμε τη θέση του Έλληνα αγρότη».

 

Η ΚΑΠ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν τα βασικά  εργαλεία

Το νέο στρατηγικό σχέδιο εξειδικεύει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική αποβλέποντας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μέσα από το μοντέλο Σύγκλισης των Δικαιωμάτων και εφαρμογής της Αναδιανεμητικής ενίσχυσης βλέπουμε το παράδειγμα εκμεταλλεύσεων έτσι όπως αποτυπώνεται στην περιοχή μας:

-Εκμετάλλευση με καπνό στη Ξάνθη και αριθμό δικαιωμάτων 5,42 εκτάρια, θα λάβει επιπλέον ποσό ύψους 585 €.

Ο Υπουργός υπογράμμισε πως το παραπάνω παράδειγμα αποτελεί απλά ένα παράδειγμα από τα πολλαπλά οφέλη που προαναγγέλλει η ΚΑΠ. Συνεπώς, γίνεται τεκμαρτό πως μία νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα διαφαίνεται σε βάθος χρόνου.

 

Συμφωνία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ύψους 19,3 δισ. ευρώ

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου ανέδειξε για ακόμα μία φορά τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την χώρα. Τα χρήματα που διαθέτει η ΚΑΠ είναι 19,3 δις.Τόσα περίπου διαθέτει και το ΕΣΠΑ. Συνεπώς λόγος γίνεται για μία μεγάλη επενδυτική κίνηση,η οποία έχει να αποφέρει μόνο οφέλη.

«Εξασφάλιση χρηματοδότησης και παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων αποτυπώνουν αυτή την δράση μας»,ενημέρωσε ο Υφυπουργός.

Επίσης,συνέχισε: «Δίνουμε έμφαση σε έργα αγγειοβελτιωτικά.Πάνω από το 80% προορίζεται για τις αρδεύσεις.Υπό αυτό το πρίσμα επικεντρωνόμαστε στο φράγμα Ιάσμου,το οποίο πρόκειται να αρδεύσει 200.000 στρέμματα.

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…