Δια ζώσης η διδασκαλία από το νέο ακαδημαϊκό έτος για όλα τα τμήματα του ΔΠΘ-Το αποφάσισε η Σύγκλητος την Τρίτη, 20/07
Εμβολιαστικά Κέντρα ιδρύονται στις πανεπιστημιουπόλεις. Αντιπρύτανης Ζ. Γαβριηλίδου: «Ο εμβολιασμός συνιστά κοινωνική και ηθική υποχρέωση»
Οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τις εξελίξεις της επιδημιολογικής κατάστασης επιστρέφουν σε μία ιδιότυπη κανονικότητα. Σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου που έλαβε χώρα την Τρίτη,20 Ιουλίου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΔΠΘ θα έχουν την ευκαιρία να κάτσουν ξανά στα αμφιθέατρα και να παρακολουθήσουν δια ζώσης διδασκαλία, από το νέο εξάμηνο, κάτι που στερήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, για τους φοιτητές του ΔΠΘ η γραπτή/προφορική δοκιμασία του Σεπτεμβρίου, όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία που θα διενεργηθεί με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εξέτασης. Προς επίρρωση των παραπάνω δεδομένων η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ, κα Ζωή Γαβριηλίδου παρουσίασε στο «Ε» τα νέα δεδομένα που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο ακαδημαϊκό έτος και θα αφορούν τα είκοσι τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
ΝΑΙ στη δια ζώσης διδασκαλία από Σεπτέμβριο
Η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κα Ζωή Γαβριηλίδου μιλώντας στο «Ε» «ξεδιάλυνε» το πεδίο σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου από την νέα χρονιά.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί εξ αποστάσεως για δώδεκα τμήματά μας, σε ένα τμήμα θα διεξαχθεί δια ζώσης, ενώ για έξι τμήματα θα τεθεί σε εφαρμογή μικτό σύστημα εξέτασης».
Στη συνέχεια, μιλώντας για το νέο ακαδημαϊκό έτος τόνισε: «Το μόνο σίγουρο είναι πως θα επανέλθουμε στην δια ζώσης διδασκαλία. Αυτό θα ισχύσει για όλα τα τμήματα του ΔΠΘ και όχι μόνο για τις ιατρικές σχολές. Άλλωστε αυτή ήταν η απόφαση της Συγκλήτου».
Με καμπάνια το ΔΠΘ προτρέπει σε άμεσο εμβολιασμό
Η κα Γαβριηλίδου ανέδειξε τη σημασία του εμβολιασμού για φοιτητές και ακαδημαϊκό και μη προσωπικό για την επιστροφή στις πανεπιστημιακές σχολές με ασφάλεια Μάλιστα, έκανε μνεία στην επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και την απόφαση να τοποθετηθεί από ένα εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστημιούπολη, δηλαδή Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα με σκοπό να κατοχυρωθεί η επιστροφή των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία με οχύρωση και προστασία.
Εμβολιάζομαι=Προστατεύω εμένα και τους γύρω μου
Στη συνέχεια, η Αντιπρύτανης υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αποτελεί κοινωνική και ηθική υποχρέωση για τον καθένα και για την καθεμιά.
Χαρακτηριστικά, αποσαφήνισε την έννοια της «επιστροφής με ασφάλεια», επισημαίνοντας «Επιστρέφω με ασφάλεια στην πράξη σημαίνει επιστρέφω εμβολιασμένος». Συνεπώς, κατέληξε πως ως επιτακτική ανάγκη κρίνεται ο εμβολιασμός φοιτητικού πληθυσμού και διδακτικού προσωπικού.
Ν. Κεραμέως: «Εξετάζεται η είσοδος στα Πανεπιστήμια με πιστοποιητικό εμβολιασμού και εργαστηριακά τεστ»
Η υπουργός Παιδείας αποτύπωσε τις σκέψεις που γίνονται για τον Σεπτέμβρη, με γνώμονα ότι ένα ποσοστό της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν θα έχει εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα για τα πανεπιστήμια είπε ότι «και τα ΑΕΙ θέλουν η διδασκαλία να γίνεται δια ζώσης. Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε όλους τους όρους με το οποίο θα γίνει αυτό εφικτό. Εξετάζεται είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού και εργαστηριακά τεστ για ανεμβολίαστους» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.
Χρύσα Κιατίπη