Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε ποιες χώρες έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σε ποιες χώρες έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

0

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που οφείλεται στη πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, καθώς και μια επιβράδυνση στους εμβολιασμούς ώθησαν κυβερνήσεις να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, καθώς και για άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες χώρες ορίζουν επίσης ότι ένα εμβόλιο ή ένα αρνητικό τεστ θα απαιτείται για διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και για να δειπνήσει κάποιος σ’ ένα εστιατόριο.

Μερικές χώρες επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού:

– Ιταλία. Με νομοθετικό διάταγμα υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων των φαρμακοποιών, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 διότι διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτοί που αρνούνται μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά.

-Ηνωμένο Βασίλειο:  η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου πως ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα καταστεί υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όλους όσοι εργάζονται στους οίκους ευγηρίας της Αγγλίας, περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές.

-Αυστραλία: η χώρα αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να κάνει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό για υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και για τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία καραντίνας. Κατέστησε επίσης υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των Αυστραλών αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι θα μεταβούν στο Τόκιο.

-Γαλλία: Όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και όποιος θέλει να πάει σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστεί σε τρένο θα πρέπει να επιδεικνύει απόδειξη του εμβολιασμού του ή αρνητικό τεστ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

-Πολωνία: Η χώρα ενδέχεται να κάνει από τον Αύγουστο υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για μερικούς ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την Covid-19.

-Ρωσία: ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αντίθετος στην επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου πως ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτικός. Επίσης στα τέλη Ιουνίου οι μοσχοβίτικες αρχές έδωσαν εντολή στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να σερβίρουν μόνο ανθρώπους που έχουν απόδειξη εμβολιασμού, ανοσίας ή αρνητικού τεστ Covid.

– ΗΠΑ: η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου πως θα ζητήσει από τους περίπου 35.000 εργαζομένους της να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, διότι διαφορετικά θα τους επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι την απόλυση. Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, κάτι που απαιτούσε το νοσοκομείο. Μερικοί εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου, όμως η προσφυγή τους απορρίφθηκε.

Ορισμένες χώρες δεν επιβάλλουν επισήμως στους πολίτες τους την υποχρέωση να εμβολιάζονται, όμως οι περιορισμοί που επιβάλλουν στους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που ο εμβολιασμός μοιάζει… σχεδόν υποχρεωτικός. Όπως η Σαουδική Αραβία που έδωσε εντολή σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θέλουν να προσέλθουν στις εργασίες τους, να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από πότε η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. Εμβολιασμός θα απαιτείται επίσης από την 1η Αυγούστου για να μπει κάποιος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό, ιδιωτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, περιλαμβανομένων των χώρων ψυχαγωγίας, καθώς και για να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Στην Ινδονησία οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί από το Φεβρουάριο και οι αρχές απειλούν με επιβολή προστίμων έως 5 εκατ. ρουπιών (357 δολάρια ΗΠΑ) για άρνηση εμβολιασμού.

Επαρχίες του Πακιστάν απαγορεύουν στους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σε κάποιες άλλες οι δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν δεν θα αμείβονται πλέον, ενώ σε κάποια επαρχία οι αρχές απείλησαν να κόψουν το τηλέφωνο σε όσους αρνηθούν το εμβόλιο.

Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Βατικανού που από τις 8 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για τους κατοίκους του πιο μικρού κράτους του κόσμου και για όσους εργάζονται σ’ αυτό. Οι κυρώσεις μπορεί να φθάσουν θεωρητικά μέχρι την απόλυση όσων δεν συμμορφώνονται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…