Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

0

Αφέλεια ή κάτι άλλο;
Αλήθεια πώς θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε όλους αυτούς οι οποίοι ενώ ζουν από τον τουρισμό, σε περιοχές μάλιστα πρώτες σε επιλογή τουριστών, και δεν εμβολιάστηκαν κατά 100%;
Τρέχουν τώρα όλοι να καλύψουν το κενό, όμως ήδη το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει.
Λυπηρή εξέλιξη όμως ως γνωστόν, στο προλαμβάνειν είναι η ουσία, όχι στο θεραπεύειν μετά, γιατί μπορεί το πουλάκι να πετάξει. Και τότε σαν τις μωρές παρθένες θα κλαίνε επί των ερειπίων.
Γι’αυτό φωνάζουμε και γράφουμε πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για να υπάρξει ανοσία.
Όσοι το κατάλαβαν. Οι υπόλοιποι που αρνούνται την σκληρή πραγματικότητα ας είναι προσεκτικοί. Τους έχει στο στόχαστρο η Δέλτα μετάλλαξη.
Γ.Δ.


Πολιτιστική ισχύς
Είναι γνωστό ότι ο Πολιτισμός είναι πνευματική δημιουργία αρχικά.
Είναι γνωστό πως αυτή η δημιουργία ξεχωρίζει τις κοινωνίες, τις αναδεικνύει και τις προσθέτει κύρος και αποφασιστικότητα.
Η Ξάνθη ως νομός αλλά και η πόλη οφείλουν να δημιουργήσουν αλλά και καλλιεργήσουν μια Νέα Πολιτιστική Ισχύ. Να μπουν στον χώρο του Πολιτισμού νέοι άνθρωποι (όχι απαραιτήτως ηλικιακά), με νέες ιδέες, απόψεις, προτάσεις.
Να δημιουργηθεί δηλαδή μια νέα φουρνιά δημιουργών σε όλες τις παραμέτρους του Πολιτισμού.
Η πρόταση αποτελεί πρόσκληση αλλά και πρόκληση για να κατατεθούν νέες ιδέες και δράσεις.
Για να ξαναγίνει ο Πολιτισμός οδηγός που θα κάνει την Ξάνθη πανελλήνια γνωστή ακριβώς γι’αυτές τις ιδέες.
-Ιδού τροφή για προβληματισμό
Γ.Δ.


Τα Καλώδια Ξάνθης ξεκίνησαν
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξεκίνησε εδώ και καιρό την παραγωγική της λειτουργία η επιχείρηση Καλώδια Ξάνθης, που εδρεύει στα Κιμμέρια.
Έτσι, με τη λειτουργία και της μονάδας αυτής αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων στον δευτερογενή τομέα.
Σ’αυτόν δε τον τομέα είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις για να μειωθεί η ανεργία στο νομό μας.
Γ.Δ.


Υπάρχει διακύβευμα
Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το αποδεχτούν, η πραγματικότητα είναι άλλη στο θέμα του COVID.
Οι αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται διάφορα επιχειρήματα για να μην κάνουν το εμβόλιο.
Από την άρνησή τους αυτή όμως χάνονται ζωές, επιβαρύνεται η οικονομία, η κοινωνία δοκιμάζεται χωρίς να φταίει.
Υπάρχει ως εκ τούτου πρόβλημα και μάλιστα σύνθετο που κορυφαίο είναι οι απώλειες ζωών.
Τα νέα κρούσματα πλέον της μετάλλαξης Δέλτα είναι από τους μη εμβολιασθέντες και μόνον. Αυτοί οδηγούνται στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις.
Αλήθεια τι δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι συμπολίτες μας;
Γ.Δ.


Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των ιερέων;
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία θα παρευρεθούν ο υπ. Υγείας Βασίλης Κύκλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς εκεί θα εξεταστούν σειρά μέτρων που μπορεί να πάρει η Εκκλησία για να συνεισφέρει στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να “πέσει” και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών, με αρκετούς ιεράρχες να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο καθώς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αρνητές κληρικούς, που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ι.Σ. για την πανδημία. Παράλληλα θα εξεταστεί η είσοδος στους ναούς να γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέτρο που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους εκκλησιαστικούς κύκλους, διότι είναι μεγάλο το ποσοστό των πιστών –κυρίως μεγάλης ηλικίας-  που παραμένει ανεμβολίαστο, επηρεαζόμενο από εσχατολογικές θεωρίες συνωμοσίας.
Πολλοί ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, προβληματίζονται ανοιχτά για τη συμπεριφορά μερίδας κληρικών που υπονομεύουν την προσπάθεια, σε αντίθεση με τους περισσότερους ιεράρχες που συμμετέχουν ενεργά υπέρ του αγώνα για τους εμβολιασμούς…


Το 4ο κύμα είναι εδώ και …κολυμπάμε!
Άλλος ένας μύθος που καταρρίφθηκε σχετικά με αυτή την πρωτοφανή πανδημία είναι ότι το καλοκαίρι παρουσιάζει ύφεση. Αυτό δεν ισχύει όπως βλέπουμε και οι επιστήμονες θεωρούν ότι είμαστε ήδη στο 4ο κύμα και μάλιστα κολυμπάμε στα βαθιά! Ένα κύμα που αναμένεται να κορυφωθεί τον Αύγουστο και μπορεί και να δούμε και 18.000 κρούσματα την μέρα! Η κατάσταση έχει ξεφύγει και προτού …πνιγούμε ως χώρα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε διάγγελμα χθες κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό. Το χαρακτηριστικό του 4ου κύματος είναι ότι επικεντρώνεται κυρίως στους νέους, εφήβους αλλά και παιδιά,  ίσως επειδή οι μεγάλες ηλικίες έχουν εμβολιαστεί για αυτό και το στοίχημα πλέον είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός τους νέους.
Τα πράγματα είναι δύσκολα και έρχονται και δυσκολότερα. Στην Ξάνθη ακόμη δεν έχει έλθει το 4ο κύμα αλλά είναι θέμα χρόνου…`
Μ.Ξ.


Καλοκαιρινές ιστορίες
Στο μεταξύ το καλοκαίρι προχωρά με τους Ξανθιώτες να αναζητούν δροσιά. Πολύ κόσμο είχαν οι παραλίες μας το Σαββατοκύριακο αν και κάποιοι δεν τις καταδέχονται και προτιμούν το Φανάρι ή την Αρωγή. Μάλιστα το λένε με καμάρι οι Κομοτηναίοι. Φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο τα περί ανάπτυξης περιφερειακής συνείδησης. Αρκεί βέβαια να είναι αμφίδρομο και όχι μονόπλευρο.
Αυτό που ωστόσο προκαλεί ανησυχία είναι μήπως γεμίσουν οι ακτές μας μ’ αυτό το φυτοπλαγκόν και δεν μπορούμε να κάνουμε και ένα μπάνιο να δροσιστούμε. Προς το παρόν καθησυχαστικές είναι οι υγειονομικές αρχές και κάνουν συνεχώς ελέγχους μας είπαν…
Για να δούμε…
Μ.Ξ.


Κλείνουν οι δομές προσφύγων
Θα θυμάστε τα ρεπορτάζ ντόπιων και ξένων για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά κι αλλού. Φωτογραφίες, λόγια υπερβολής, συμφέροντα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ένα σύνολο άσχημο. Αυτά μέχρι το 2019. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά και βελτιωθεί.
Παράλληλα κλείνουν δομές. Από τα 127 κέντρα φιλοξενίας το 2020, το 2021 λειτουργούν μόνο 36. Κι από αυτές οι 30 βρίσκονται στην ενδοχώρα και μόνον 6 σε νησιά.
Εκείνο βέβαια που θα πρέπει επίσης να τονιστεί είναι πως οι δομές όλες προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οι παλιές εικόνες δεν υπάρχουν πλέον, όπως έχουν μειωθεί κατά 66% οι ροές το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Κι αυτό σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα ξηράς και θάλασσας.
Γ.Δ.


Μπράβο στον Ορφέα!
Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στην ηρωική ομάδα του Ορφέα Ξάνθης. Η οποία στον δύσκολο αγώνα της Κυριακής αναδείχθηκε νικήτρια και με τη νίκη αυτή ανέρχεται στην Σούπερ Λίγκ 2. Στην κατηγορία που ως γνωστόν αγωνίζεται και η ομάδα της Ξάνθης.
Η επιτυχία όμως αυτή έχει τους ανθρώπους πίσω της. Έτσι, η νέα κατηγορία κατακτήθηκε στο γήπεδο μεν, όμως συγχαρητήρια αξίζουν στους ποδοσφαιριστές, την διοίκηση της ομάδας και πάνω απ’όλους τον αγαπητό μας συμπολίτη Μπάμπη Χατζημεστή.
Ο Μπάμπης, όπως όλοι τον γνωρίζουν, ήταν αυτός που αγωνίστηκε σκληρά, που πίστεψε στην άνοδο, που τα έδωσε όλα και τελικά δικαιώθηκε.
Ο Χατζημεστής ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας μοναδικός εραστής του ποδοσφαίρου.
Προσφέρει ανιδιοτελώς εδώ και πολλά χρόνια και η επιτυχία του αγαπημένου του Ορφέα οφείλεται στην αγάπη του γι’αυτόν.
Τους αξίζουν, όλους, τα θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία τους.
Γ.Δ.


Δύσκολη ζωή στα Νεστοχώρια
Στη Σταυρούπολη τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τους εκεί κατοίκους αλλά και των γύρω οικισμών μέχρι το Παρανέστι. Οι κάτοικοι νοιώθουν την εγκατάλειψη μέσα και από τα πλέον απλά πράγματα της καθημερινότητας.
Ένα δε από αυτά, η λειτουργία του ΑΤΜ.
Το Σάββατο υπήρξε διακοπή ρεύματος που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας του.
Αυτή δε η διακοπή έκανε άνω κάτω την οικονομική ζωή τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Το πιο ωραίο; Ξεκινούν κάτοικοι από το Παρανέστι να πάνε για να πάρουν χρήματα από το ΑΤΜ και συμβαίνει να μην έχει άλλα ή να μην λειτουργεί.
Δύσκολα, σε γενικές γραμμές τα πράγματα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Νεστοχωρίων.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…