Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

0

Ώρα διακοπών

Όπως κάθε χρόνο, όταν φτάνει το τέλος του Ιούλη σας ενημερώνουμε για την έναρξη των καλοκαιρινών μας διακοπών. Έτσι και φέτος κάνουμε μία μικρή θερινή ανάπαυλα από την έντυπη έκδοση, προκειμένου να ανασυγκροτηθούμε, να μαζέψουμε δυνάμεις και να επανέλθουμε για την καταγραφή και αποτίμηση όλων των γεγονότων που επηρεάζουν τη ζωή και την προοπτική της περιοχή μας, ως τοπικής κοινωνίας, αλλά και ως μέρους της χώρας.

Φέτος φτιάχνουμε τη βαλίτσα των διακοπών με όλο το σωματικό και ψυχικό βάρος που έφεραν οι πρωτόγνωρες, αμείλικτες, απειλητικές και επώδυνες συνθήκες της πανδημίας τις οποίες ζήσαμε και ζούμε από κοντά, επιχειρώντας πάντα με ψυχραιμία και εγκυρότητα να καταγράφουμε. Κάνουμε βαλίτσες με την ελπίδα να μην πρέπει να προετοιμαστούμε για άλλη μία περίοδο βαριάς επιδημιολογικής επιβάρυνσης, με την ελπίδα να συμβάλουμε όλοι ώστε να διεκδικήσουμε την προστασία και τη ζωή μας.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανά χείρας και πάμε διακοπές!

Ε.Δ.


Τριάντα μέρες για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Τριάντα μέρες μένουν πλέον για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης και όπως φαίνεται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις, δε θα θυμίζουν σε τίποτα τον χαρακτήρα της διοργάνωσης των προηγούμενων χρόνων. Από βδομάδα αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις το Κέντρο Πολιτισμού και καθώς ο χρόνος πιέζει προφανώς θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει μόνο εκδηλώσεις σε περιφραγμένους χώρους, ώστε να ελέγχονται και προγραμματισμό μόνο από όσους είναι πιο οργανωμένοι, ή έμπειροι ή έχουν τις υποδομές για να προσφέρουν ένα πιο εναλλακτικό πρόγραμμα.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν και σε ποια έκταση θα υιοθετηθούν οι προτάσεις που υπέβαλαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, και δεν έχει υπάρξει κάποιος σχεδιασμός για συνεδρίαση της Οργανωτικής. Το μόνο που φαίνεται οριστικό είναι η συναυλία με την Ελεονώρα Ζουγανέλη στο γήπεδο ΑΟΞ και ενδεχόμενα άλλη μία μεγάλη συναυλία στον ίδιο χώρο, με διασφάλιση της τήρησης των πρωτοκόλλων για τον επιτρεπόμενο αριθμό θεατών. Αναμένουμε…

Ε.Δ.


Προσλήψεις εκπαιδευτών

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ακούγαμε συνέχεια από τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ.

Πάγιο και μόνιμο αίτημα χρόνια τώρα που υπήρχε σε κάθε απεργία ή κινητοποίηση.

Και ιδού, το αίτημα γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μάλιστα θα προσληφθούν 11.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί!

Έτσι, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μόνιμα διορισμένοι εκπαιδευτικοί θα μπουν στα σχολεία.

Πρόκειται για νέους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές και θ’αποτελέσουν όλοι αυτοί τις πρώτες προσλήψεις στον χώρο της γενικής παιδείας εδώ και 12 χρόνια, ενώ πέρυσι έγιναν 4.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών αλλά στο χώρο της ειδικής αγωγής.

Γ.Δ.


Αξεσουάρ του χεριού

Το έχετε δει εδώ και λίγο καιρό. Το αξεσουάρ του αριστερού συνήθως χεριού, εκεί στο ύψος του αγκώνα.

Ναι βέβαια, πρόκειται για τη γνωστή μάσκα που χρησιμοποιούμε ακόμα όλοι στους εσωτερικούς χώρους. Στους δρόμους όμως, ο Έλληνας ως εκ φύσεως εφευρετικός, την έκανε διακοσμητικό στοιχείο της προσωπικότητάς του.

Βέβαια το φαινόμενο ισχύει περισσότερο για τους άνδρες γιατί οι γυναίκες έχουν συνήθως την τσάντα τους και την έχουν εκεί τη μάσκα.

Εξάλλου, όπως το έχω ακούσει, καμία θετική πλευρά δεν βρίσκουν για την κοκεταρία τους το να έχουν μια μάσκα στον αγκώνα…

Γ.Δ.


Εν αναμονή

Οι εργαζόμενοι στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Θράκης στις 22 Ιουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους γραπτώς στην απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Προφανώς δικαίωμά τους και καπέλο τους και τα σκυλιά δεμένα όπως λέει ο λαός μας.

Μια απορία όμως έχουμε και την καταθέτουμε δημόσια προς την ΕΦΑ Ξάνθης και ρωτάμε γιατί δεν στάλθηκε το κείμενο διαμαρτυρίας τους στην εφημερίδα μας.

Τους διέφυγε, το ξέχασαν ή το αγνόησαν;

-Εν αναμονή από τους λαλίστατους φίλους…

Γ.Δ.


Τα σκουπίδια ενός beach party

Καλοκαιράκι…βραδινό μπανάκι …και  beach partάκι!. Δεν γνωρίζουμε αν το beach party που έγινε σε παραλία της Ξάνθης ήταν κορωνοπάρτι, βλέπουμε όμως τα απομεινάρια του, που είναι …σκουπίδια και που δεν φρόντισαν να τα μαζέψουν. Πέρασαν τόσο καλά τα παιδιά που ξέχασαν να τα μαζέψουν φεύγοντας. Βρήκαν ωστόσο έναν πιο πρακτικό τρόπο. Άναψαν φωτιά και πέταξαν τα πλαστικά που χρησιμοποίησαν ως και τα κουτιά της μπύρας και φυσικά τα άφησαν ως ενθύμιο ενός καλοκαιρινού πάρτι στην αμμουδιά! Για να τα μαζέψει ο δήμος βέβαια και αν μάλιστα αργήσει θα είναι αυτοί πάλι που θα ρίξουν το ανάθεμα στον δήμο γιατί δεν μαζεύει τα σκουπίδια!

Πολύ ωραία συμπεριφορά …υπεύθυνη! Ή μήπως απλά καφρίλα!

Μ.Ξ.


Ο πυροσβέστης που ξεδίψασε την χελώνα μέσα στην φωτιά

Μια εικόνα αρκεί για να απεικονίσει την ανθρωπιά, την ευαισθησία απέναντι στα ζώα και την φύση. Ο άνθρωπος που πάντα βρίσκει τον τρόπο να υπερβαίνει την καταστροφή και να …ποτίζει την ελπίδα. Το όνομά του είναι Άκης Μπαρδάκης και είναι Πυροσβέστης. Ένας από τους πολλούς πυροσβέστες που βρέθηκαν τη Πέμπτη να παλεύουν με το μέτωπο της φωτιάς στη Δροσιά και την Πτέρη Αχαΐας που έκαψε εκτάσεις και ζώα. Μαζί με δεκάδες στρέμματα δάσους στη φωτιά στην Αχαΐα, αρκετά ζώα απειλήθηκαν, ωστόσο οι πυροσβέστες ήταν εκεί για να τα βοηθήσουν. Μας χάρισε μια από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες. Ο πυροσβέστης δίνει νερό στη χελώνα μέσα σε ένα τοπίο καμένο.

Μ.Ξ.


Αντιεμβολιαστές στοχοποιούν καταστήματα που εφαρμόζουν το πρωτόκολλο για τους κλειστούς χώρους

Το είδαμε κι αυτό! Κάποιοι έχουν πραγματικά πολύ θράσος! Αντιεμβολιαστές απ’ αυτούς που μετακινούνται από τόπο σε τόπο με σημαίες και λάβαρα για να δείξουν την αντίδρασή τους στο εμβόλιο δεν αρκέστηκαν σ’ αυτό. Στοχοποιούν μέσω των social καταστήματα στην Ξάνθη επειδή εφαρμόζουν το πρωτόκολλο που απαγορεύει είσοδο σε κλειστούς χώρους των μη εμβολιασμένων. Αναρτούν δηλαδή τα στοιχεία του καταστήματος στα social  και πέφτουν …βροχή τα υβριστικά έως και απειλητικά σχόλια από ομοϊδεάτες τους!

Δηλαδή να φοβούνται καταστηματάρχες ότι θα τους καταστρέψουν το μαγαζί τους επειδή εφαρμόζουν τον νόμο. Για το θέμα είναι ενήμερη η Αστυνομία και θα πράξει τα δέοντα αν συμβεί το παραμικρό.

Μ.Ξ.


Δημοσιοϋπαλληλικό

Η επιστολή από συμπολίτη. Ωμή και ρεαλιστική και αρκούντως επίκαιρη. Μας γράφει: η μόνιμη δικαιολογία από δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όταν καθυστερούν να εξυπηρετήσουν ή να τρέξουν «τα θέματα των πολιτών με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τον πολίτη, είναι ότι δεν έχουν προσωπικό. Ότι είναι υποστελεχωμένες και ότι είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς ή ότι- το ακούσαμε κι αυτό – ότι δεν δουλεύουν όλοι.

Όχι, δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος. Είναι η ασφάλεια της μονιμότητας που παρέχει ο δημόσιος τομέας που δημιούργησε ένα τύπο υπαλλήλου που κάνει τη δουλειά του με το πάσο του, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και συνεχώς παραπονιέται ότι μόνο αυτός δουλεύει και κουράζεται ενώ οι άλλοι… ξύνονται!»

Αυτό ασφαλώς δεν αφορά το σύνολο, αλλά περιγράφει μία πρακτική που ο καθένας έχει συναντήσει.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…