Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

0

Πάμε αργά στους εμβολιασμούς
«Τα ζώα μου αργά», λέει ο λαός όταν θέλει να χαρακτηρίσει το δημόσιο εν γένει και για κάποιους που εργάζονται με ιδιαίτερα αργό τρόπο.
Έτσι λοιπόν κατάντησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο νομό μας.
Με τα τελευταία στοιχεία όλο και κατεβαίνουμε και φθάσαμε… πρώτοι από το τέλος!
Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ ανησυχώ για την αδιαφορία αυτή την οποία στο τέλος, θα την πληρώσουμε ιδιαίτερα ακριβά.  Αν πάμε έτσι σαν βοϊδάμαξα συνέχεια τελευταίοι, γράψτε το, δεν θα μας αφήσουν να υλοποιήσουμε το πανηγύρι μας, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
-Δεν είναι αλήθεια κρίμα να συμβεί και πάλι αυτό;
Γ.Δ.


Χωρίς καθυστέρηση
Οι καλές, καθαρές και σωστές δουλειές γίνονται γρήγορα. Ούτε καθυστερήσεις, ούτε δικαιολογίες. Παίρνεις την απόφαση και την προχωράς στο δια ταύτα.
Τούτα όλα αφού σκέφτηκε, έπραξε το αυτονόητο ο συμπολίτης μας Κώστας Μαυρομάτης και πρωί-πρωί με τη δροσούλα πήγε στο Μουσείο Αβδήρων. Κι εκεί, σε μια σεμνή τελετή και χωρίς φωτογραφίες παρέδωσε στην αρχαιολόγο υπηρεσίας το αντικείμενο που βρήκε στον Ταφικό Τύμβο της Χρύσας, και το οποίο είναι ενσφράγιστη λαβή Αμφορέως.
Αυτονόητο πως τον συνεχάρησαν για τη χειρονομία του, αλλά τον διαβεβαίωσαν πως ανασκαφή στον Τύμβο προβλέπεται να γίνει τα επόμενα μακρινά χρόνια.
Γ.Δ.


«Ο λόγος σου αρκεί και το φαΐ σου φάτο»
Λαϊκή έκφραση της θυμοσοφίας την Ελλήνων που λέγεται και εννοεί πως ο καλός λόγος, ο ευγενικός που δείχνει ενδιαφέρον, αρκεί, χορταίνει αυτόν που τον δέχεται.
Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν με τον πρωθυπουργό. Πάντα έχει έναν καλό λόγο να πει για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας όπως έκανε πρόσφατα με την επίσκεψή του στην Ξάνθη.
Παράλληλα, κι αυτό τον τιμά ιδιαίτερα, δεν ξεχνά και τους οικογενειακούς φίλους από την εποχή του πατέρα του και της Ντόρας. Είναι χαρακτηριστική η φράση του «είμαστε πλάι σας και το αποδεικνύουμε με πράξεις».
Βέβαια, από την πλευρά τους ως ευγενείς άνθρωποι οι μειονοτικοί κάποτε θα πρέπει έμπρακτα ν’ανταποδώσουν προς τη Νέα Δημοκρατία το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.
Βέβαια το τελευταίο ακούστηκε να το λέει Καβαλιώτης βουλευτής της Ν.Δ. βέβαια…
Γ.Δ.


Τα πάντα ρει
Ρευστό και αρκετά μάλιστα έχει καταστεί το αυτοδιοικητικό κλίμα στον δήμο Ξάνθης.
Η σύμπραξη των τεσσάρων ήταν μεν εμφανής ως αντιπολιτευτική στάση σχεδόν από την αρχή της περιόδου Τσέπελη, όμως δεν αναμενόταν τόσο νωρίς ν’ανακοινωθεί και επίσημα. Και το πλέον σημαντικό, πως υπήρξε συμφωνία για την επιλογή του επικεφαλής που είναι ο Σάββας Μελισσόπουλος.
Επεκράτησε, όπως το είχαμε σημειώσει το ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του που έφθασε στο 20,56%. Ακολουθεί ο Παπαχρόνης με 14,55%, τρίτος ο Χατζηθεοδώρου με 8,22% και τελευταίος ο Λύρατζης με 5,96%.
Αθροιζόμενα τα ποσοστά των τεσσάρων δίνουν ένα 49,29%, ποσοστό φυσικά που είναι δύσκολο έως απίθανο να ξανακερδηθεί. Εάν πάλι οι τέσσερις πιστεύουν πως αυτό θα συμβεί και θα πάρουν τα ίδια ή περίπου ποσοστά, ε, τότε κάνουν λάθος εκτιμήσεις ή αγνοούν τελείως το πως σκέφτεται ο ψηφοφόρος, ενώ δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τους πως οι εκλογές δεν θα γίνουν με την απλή αναλογική αλλά την ενισχυμένη και πως οι υπόλοιποι τρεις θα πρέπει να κάνουν αγώνα σκληρό ως απλά μέλη για να εκλεγούν.
Γ.Δ.


Ομιλητής στο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο για τους ΟΤΑ ο δήμαρχος Ξάνθης
Στην Κόρινθο θα είναι το τριήμερο ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης για το Πανελλήνιο Επιστημονικό συνέδριο για τους ΟΤΑ που ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου με θέμα την «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το συνέδριο απευθύνεται σε Αιρετούς, Τεχνοκράτες & Στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ. Ο δήμαρχος μάλιστα είναι ομιλητής μεταξύ άλλων πολλών και η ομιλία του έχει  θέμα:  ‘Οργάνωση Διαχείρισης Κρίσιμων Περιστάσεων Πανδημίας & Ορθολογική Αξιοποίηση Ειδικευμένων Δημόσιων Επιχορηγήσεων από τον Δήμο Ξάνθης’
Επίσης στο συνέδριο στο πάνελ των συντονιστών είναι και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κα Σοφία Ψωμά.
Μ.Ξ.


Αιτήσεις πού γίνονται;
Εντάξει το εμπεδώσαμε, χαρήκαμε, χειροκροτήσαμε την έναρξη των εργασιών του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη μας, μας τίμησε και ο πρωθυπουργός με την παρουσία του.
Όλα αυτά ωραία και καλά.
Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια σοβαρή για την οποία η ΔΕΔΑ κρατάει το  «στόμα κλειστό», ενώ οι Ξανθιώτες ρωτούν οι άνθρωποι πού, πότε και πώς θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Μυστικοπάθεια και σιωπή από την επιχείρηση. Κουβέντα για το θέμα,  για την ίδρυση γραφείου, για το πού θα εξυπηρετείται ο κόσμος.
Αλήθεια μια ανακοίνωση δεν θα σκεφθούν να βγάλουν;
Ως ελάχιστο σεβασμό προς τους αυριανούς πελάτες τους βρε αδελφέ.
Γ.Δ.


Το τρένο δεν θα σφυρίξει στη Θράκη
Το θέμα είναι σοβαρό και δυστυχώς κανένας παράγοντας δεν το παίρνει στα σοβαρά.
Έχουμε ξαναγράψει για το γεγονός πως η υπόθεση «τρένο» για την Θράκη είναι τελειωμένη υπόθεση. Τελειωμένη από αρνητικής πλευράς βέβαια καθ’ομολογίαν των ίδιων των υπευθύνων τόσο του ΟΣΕ όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τι ισχυρίζονται οι δύο φορείς;
Ότι δεν συμφέρει να λειτουργεί το τρένο στην Ξάνθη, και το τρελό κι αυτό όπως όλα, πως δεν συμφέρει και στους πολίτες γιατί είναι αργό και κάνει περισσότερες ώρες!
Οι άνθρωποι είναι για δέσιμο ή νομίζουν πως απευθύνονται σε χαϊβάνια. Έχουν ακούσει για τρένα που κινούνται με ηλεκτρισμό; Γιατί αυτί έχουν μείνει δυστυχώς ακόμη στο κάρβουνο…
Γ.Δ.


Αξιόλογες προτάσεις
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα τις προτάσεις του συμπολίτη μας εκπαιδευτικού για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης Δημ. Γκαγκαλίδη.
Μάλιστα δημοσίως δηλώνω πως τις βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Ο Δημ. Γκαγκαλίδης ξεκινά από την βασική αρχή «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Άρα μας λέει πως ο βασικός κορμός παραμένει ίδιος όπως τον γνωρίζουμε.
Προτείνει λοιπόν, αφού ο κορμός θα είναι ίδιος, να γίνουν δράσεις και ενέργειες σε νέους άξονες, νέους στόχους. Στόχους όμως που σηματοδοτούν το νέο, το διαφορετικό σε συνδυασμό τόσο με τους νέους σε ηλικία αλλά και τους μεγαλύτερους, πάντα σ’ ένα πνεύμα προσέγγισης, γνωριμίας, επαφής, σχέσεων με τον Οικισμό, το Περιβάλλον, την Ιστορία του, τους Ανθρώπους του και άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Το μέλλον, πράγματι είναι, περιέχεται στις προτάσεις του Δημ.Γκαγκαλίδη. Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή οφείλει να σκύψει με ενδιαφέρον σ’αυτές και χρόνο το χρόνο να προσθέτει. Για να γίνει το μέλλον των Γιορτών όπως ΟΛΟΙ θα θέλαμε να γίνουν.
Αφορμή για μελέτη οι προτάσεις και πρόκληση δράσεων.
Γ.Δ.


Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Πολλά παράπονα ακούμε για τους ενταύθα διοργανωτές της επίσκεψης του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα γι αυτούς που είχαν την ευθύνη των προσκλήσεων στην εκδήλωση των εγκαινίων στο 7ο σχολείο καθώς κάποιοι θεσμικοί δεν προσκλήθηκαν να παραστούν. Επίσης στην επίσκεψη Πέτσα ήταν μόνο ο δήμαρχος Μύκης. Γιατί δεν προσκλήθηκαν οι άλλοι δήμαρχοι; Σ’ ότι αφορά την επίσκεψη Μητσοτάκη και τους συμβολισμούς της, ήταν φανερό ότι θέτει την περιφέρειά μας στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και δίνει προβάδισμα στην νεανική ευρηματικότητα και καινοτομία. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης στην μειονότητα και με την φράση του προς την πρόεδρο του συλλόγου Πομάκων κα Εμινέ Μπουρουντζή: «Είμαστε πλάι σας και το αποδεικνύουμε με πράξεις» και μετέπειτα με τον χαιρετισμό του στους μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης. Μη ξεχνάμε ότι πριν ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει διαδικτυακά με τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Πάχνης στέλνοντας επίσης μηνύματα. Κι όλα αυτά ενώ πριν μια μέρα ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου που απορρίπτει για μια ακόμη φορά τα αιτήματα της Ένωσης Ξάνθης που διεκδικεί να λέγεται  «Τουρκική».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…