Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

0

Δύο προτάσεις λογικής
Δύο εκκλήσεις από δύο ανθρώπους που ζητούν και παροτρύνουν να εμβολιαστούν οι συνάνθρωποί μας που δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Ο πρώτος είναι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ο οποίος στο κήρυγμα κατά τον εορτασμό της Αγίας Κυριακής, παρότρυνε, για άλλη μια φορά τους πιστούς να θωρακιστούν με το εμβόλιο. Μάλιστα μίλησε με αυστηρή γλώσσα για όσους προβάλλουν τον εγωισμό τους μέσω της διάδοσης απόψεων εναντίον του εμβολιασμού. Τέλος ο ίδιος απομάκρυνε ιερέα-αρνητή του κορωνοϊού από χωριό του Έβρου.
Ο δεύτερος είναι ο Αντιπρύτανης ΔΠΘ, καθηγητής κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος έκανε δημόσια γραπτή έκκληση προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για να εμβολιαστούν.
-Μετά από τον σωστό και λογικό λόγο των παραπάνω, τι άλλο να πούμε εμείς…
Γ.Δ.


Δεν χρειάζεται λαϊκισμός στην Υγεία
Η επιλογή κάποιων να μην κάνουν το εμβόλιο δεν μπορεί να εμποδίσει την οικονομία και την κοινωνία να προχωρήσουν. Οποιοσδήποτε δηλαδή δεν κάνει σήμερα το εμβόλιο, χωρίς ιδιαίτερο ιατρικό λόγο, είναι προφανές ότι αναλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι ρίσκου.
Αναφορικά δε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν χρειάζεται να προσεγγίζουν το σοβαρό αυτό θέμα με λαϊκισμό προσδοκώντας κομματικά οφέλη.
Από την άλλη, όντως υπάρχει ανησυχία, ας μην κρυβόμαστε, για την μετάλλαξη Δέλτα η οποία «χτυπάει» τους νέους και ήδη εμφάνισε πάρα πολλά κρούσματα πανελλαδικά.
Γ.Δ.


Αυτοί εκεί στο παρελθόν
Πριν δυο ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πλειοδότης ήταν ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ο οποίος πρόσφερε το ποσό των 62,5εκ.ευρώ.
Η επιτυχής όμως έκβαση της προσπάθειας πώλησης, δεν ικανοποίησε το σωματείο εργαζομένων «Η Τρίαινα» κι εκφράζει την αντίθεσή του με την πώληση, λέγοντας πως δεν πρόκειται ν’αποδεχτούν αυτή την εξέλιξη, ενώ καλούν την κυβέρνηση να απορρίψει τις προσφορές και να δεσμευτούν ότι θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα προς αυτούς, τα οποία υποστηρίζουν πως ανέρχονται σε 200 εκ. ευρώ.
Διευκρίνιση: Το Σωματείο ελέγχεται από το ΚΚΕ. Δεύτερο, επί δύο χρόνια το Ναυπηγείο δεν λειτουργούσε, ήταν κλειστό. Τρίτο, προβλέπεται σύντομα απεργία.
Για ν’ αγανακτήσει ο αγοραστής, να τα παρατήσει, για να δικαιωθεί ο αγώνας των εργαζομένων να κλείσει η επιχείρηση.
-Έχει λεχθεί. Τούτη η χώρα δεν σώζεται με τίποτε…
Γ.Δ.


Εκτιμήσεις
«Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο στις δημοτικές παρατάξεις πλέον.  Θα  υπάρξουν εξελίξεις αναπόφευκτα μετά τον Σεπτέμβριο».
Αυτά μου έλεγε φίλος και γνώστης των αυτοδιοικητικών πραγμάτων, τα οποία παρακολουθεί χρόνια. Στηρίζει την εκτίμησή του, όπως μου είπε σε ερώτησή μου, στο ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν με την απλή αναλογική αλλά την ενισχυμένη, πράγμα που σημαίνει πως αρκετοί νυν δημοτικοί σύμβουλοι  της αντιπολίτευσης δεν θα επανεκλεγούν.
Ακόμη, συνέχισε, όταν ξεκινάει να ξηλώνεται ένα πουλόβερ π.χ. τότε το ξήλωμα είναι ολοκληρωτικό.  Τέλος, σημείωσε ο ίδιος, το πείραμα της σύμπραξης των τεσσάρων δεν θεμελιώθηκε σωστά και γι’αυτό δύσκολα θα μακροημερεύσει.
Εκτιμήσεις βέβαια τα παραπάνω, αλλά συχνά αυτές βγαίνουν.
Γ.Δ.


Οι ανεμβολίαστοι
Καλό βαθμό παίρνει η Ξάνθη και στο θέμα των κρουσμάτων καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται ότι η έκρηξη που παρουσιάζεται στην υπόλοιπη χώρα, δεν μας αφορά. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 0.02% κι  αυτό είναι πολύ θετικό. Αρκεί βέβαια να συνεχίσουμε έτσι αλλά και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό. Γιατί εκεί δεν παίρνουμε καλό βαθμό. Χρειαζόμαστε βελτίωση. Κι αυτό θα επιτευχτεί κυρίως αν επιστρατεύσουμε την λογική μας και δούμε τα δεδομένα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες στους μη εμβολιασμένους. Αυτοί που είναι από πεποίθηση αρνητές, δεν παραδέχονται ότι είναι επικίνδυνος ο κορωνοϊός αλλά ότι είναι επικίνδυνα τα εμβόλια και αυτοί που φοβούνται και τον κορωνοϊό αλλά και τα εμβόλια και διστάζουν να το κάνουν. Σκέφτονται λοιπόν ότι κάποτε θα το κάνουν και ίσως να μη χρειαστεί αν κάνουν όλοι και υπάρχει ανοσία της αγέλης. Το ζήτημα είναι μήπως όμως μέχρι να γίνει αυτό το κολλήσουν. Και τότε «ήθελές τα και παθές τα»!
Μ.Ξ.


«Έφυγε» και ο Πέτρος Γεωργαντζής


Αυξάνονται οι «αναχωρήσεις» συμπολιτών εσχάτως και οι απώλειες είναι σημαντικές.
Προχθές αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι ο γνωστός πνευματικός άνδρας Πέτρος Γεωργαντζής.
Πολυγραφότατος, τιμημένος από την Ακαδημία Αθηνών για το πλούσιο και σημαντικό του έργο.
Υπηρέτησε με αγάπη την ιστορική έρευνα της Ξάνθης, καταγράφοντας σημαντικές ιστορικές περιόδους αυτής.
Ο Πέτρος Γεωργαντζής υπηρέτησε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με συνέπεια και τολμούμε να πούμε πως η απώλειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πνευματικά πράγματα του τόπου μας.
Ήταν 84 χρόνων και η εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.
Γ.Δ.


Με Αγγλία ή Ιταλία;
Την Κυριακή οι ποδοσφαιρόφιλοι ευρωπαίοι φίλαθλοι και οπαδοί θα συντονιστούν στην παρακολούθηση του τελικού του Euro μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, Αγγλίας και Ιταλίας.
Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή διότι το έπαθλο είναι μεγάλο και οι δύο ομάδες ισοδύναμες με ικανούς ποδοσφαιριστές.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γνωστό γήπεδο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο.
Κι ενώ σε Αγγλία και Ιταλία οι φίλαθλοι θ’ αγωνιούν, την ίδια ένταση θα ζουν και οι φίλοι των δύο ομάδων.
Είναι γεγονός πως οι «ξένοι» φίλαθλοι έχουν κι αυτοί τις δικές τους προτιμήσεις. Άλλοι θα επιθυμούν νίκη των Ιταλών κι άλλοι των Άγγλων.
Τη νίκη πάντως τη θέλουν περισσότερο οι Άγγλοι που μετά από 55 χρόνια θα συμμετάσχουν σε τελικό!
Γ.Δ.


Θα ξανάρθει ο Πέτσας
Σύντομα θα έχουμε την τιμή να μας επισκεφθεί για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Η περιοδεία Πέτσα γίνεται με εντολή Μητσοτάκη για να συντονίσει καλύτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επιχείρηση «εμβολιασμός».
Η περιοδεία θα γίνει ανά κύματα και η Θράκη περιλαμβάνεται στις δύο πρώτες περιοχές ενδιαφέροντος όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος.
Προφανώς δεν μας τιμάει αυτή η ιστορία των εμβολιασμών σα νομό γιατί είμαστε ακόμη σε χαμηλά ποσοστά.
Γ.Δ.


Ανήθικες συζητήσεις…
Μια μέρα νοσηλείας σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας ανάλογα με τα φάρμακα που χορηγούνται μπορεί να φτάσει τις 3.000 και ακόμη και τις 5.000 ευρώ. 5.000 ευρώ τη μέρα για έναν μόνο άνθρωπο! Χιλιάδες άνθρωποι που αρρώστησαν στη χώρα μπήκαν στην εντατική μονάδα για πολυήμερη και σε κάποιες περιπτώσεις πολύμηνη νοσηλεία. Όποιος είναι καλός στα μαθηματικά ας αποτολμήσει στα πρόχειρα μια σούμα. Το ποσό αυτό βγήκε και θα βγει από τις τσέπες όλων μας με φόρους και δανεικά καθώς λεφτόδεντρο έχουμε καταλήξει ότι δεν υπάρχει. Το πληρώνουμε μέχρι τώρα για όλους, χωρίς διακρίσεις.
Όμως τα εμβόλια έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον στις ΜΕΘ βρίσκονται κατά 99% άτομα που ενώ έχουν την δυνατότητα, δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Είτε γιατί πιστεύουν σε κάποια από τις ακραίες θεωρίες που διακινούνται στα σόσιαλ μίντια είτε διότι «δεν έχουν ακόμα πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων», όπως δηλώνουν ως σκεπτικιστές.
Μετά όμως από 1,5 χρόνο οικονομικού και υγειονομικού ολέθρου και μετά από εκατομμύρια εμβολιασμούς, πλέον κανένας δεν δικαιούται να λειτουργεί με τέτοιο αντικοινωνικό τρόπο και να σύρει ολόκληρη την κοινωνία στην καταστροφή. Όσοι δεν έχουν ακόμα πειστεί ούτε από το παράδειγμα εκατομμυρίων εμβολιασμένων, ούτε από το θάνατο εκατομμυρίων νοσούντων, δεν πρόκειται να πειστούν ποτέ. Και όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Και ο νοών νοείτω.
Για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση το χειμώνα να κάνουμε ανήθικες συζητήσεις για το ποιος θα πρέπει να νοσηλευτεί και ποιος θα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά…


Καλοί βαθμοί στα ΓΕΛ της Ξάνθης
Βελτιωμένη είναι η εικόνα στις βαθμολογίες στα περισσότερα Λύκεια της Ξάνθης αλλά και στα περιφερειακά του νομού μας, όπως μπορέσαμε να καταγράψουμε. Αν και το φοβόταν οι καθηγητές ότι οι  δύσκολες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία με την τηλεκπαίδευση θα είχαν αρνητικό αποτύπωμα στους βαθμούς, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε. Προφανώς με τις απαγορεύσεις στις βόλτες οι υποψήφιοι το’ ριξαν στο διάβασμα! Τις πιο υψηλές βαθμολογίες τις καταγράψαμε στο 1ο ΓΕΛ όπου περίπου 6 – 7 υποψήφιοι συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια αλλά μεγάλη άνοδο είχαν και στο 4ο ΓΕΛ σε σχέση με άλλες χρονιές. Μάλιστα μας μίλησε η Διευθύντρια του Λυκείου κα Σοφία Αυγέρη και ο υποψήφιος που συγκέντρωσε 18.159 μόρια, Σαμπουγκασίδης Απόστολος. Και στο ΓΕΛ Αβδήρων οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από πέρσι και συγκέντρωσαν αρκετά μόρια.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και τους δασκάλους τους!
Μ.Ξ.  


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …