Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

0

Παραπολιτικά… από την επίσκεψη Πέτσα
Γνώριμοι από παλιά και συναγωνιστές σε πολλά μετερίζια μας συστήθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Προφανώς η γνωριμία τους θα έγινε μέσα από την κοινή πολιτική οικογένεια όπου ανήκουν καθώς ο κ. Πέτσας δεν είναι αυτοδιοικητικός αλλά έχει σπουδές στην Δημόσια Διοίκηση και μεταπτυχιακό στο Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης μας συμμετείχε και ο δήμαρχος Μύκης κ. Χουσεΐν Ντελή Ριτβάν αλλά κανείς άλλος δήμαρχος από τους υπόλοιπους δύο δήμους του νομού μας. Κι αυτό είναι κάπως περίεργο μιας και πρόκειται για υφυπουργό Εσωτερικών δηλαδή τον πολιτικό προϊστάμενο των δημάρχων!
Μ.Ξ.


Έχει χαθεί το μέτρο…
Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης με το ζήτημα των εμβολιασμών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά διακρίνεται μια …κρίση πανικού που αποδυναμώνει την προσπάθεια και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ζητούμενο δεν είναι ο κοινωνικός διαχωρισμός αλλά να πειστεί ο καθένας από εμάς πως μόνο με τον εμβολιασμό προστατεύουμε τους εαυτούς μας και μπορούμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Ακούγεται πομπώδες αλλά έτσι είναι. Ωστόσο μέτρα τιμωρητικού τύπου για τους ανεμβολίαστους περισσότερο τους εναντιώνουν παρά τους πείθουν. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και το μέτρο.
Μ.Ξ.


Οι αναγνώστες γράφουν
Φίλοι της στήλης συνεχίζουν να την «τροφοδοτούν» κατά διαστήματα με σχόλια ή μηνύματά τους που σχολιάζουν κάποια θέματα της επικαιρότητας τοπικής και εθνικής. Κι επειδή τα θεωρούμε εύστοχα και γιατί δεν είμαστε μονοφαγάδες να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, σας τα κάνουμε γνωστά. Κι αυτό πότε αυτούσια και πότε σχολιάζοντάς τα.
Πρόσφατο κι όχι τελευταίο αναφέρει: «Όλες οι δημοσκοπήσεις, τεσσάρων – πέντε γνωστών εταιρειών δίνουν από 10 έως 15 μονάδες μπροστά τη Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ. Άδικα και άστοχα θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως οι εταιρείες τον αδικούν ή δεν δίνουν αληθινά νούμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τις ευκαιρίες του δύο φορές, γνώριζε τι παραλάμβανε, δεν έχει καμία δικαιολογία να κατηγορεί άλλους».
-Για την αντιγραφή.
Γ.Δ.


Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε…
Αυτό είναι το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του και προειδοποιεί ότι ένα νέο κύμα το χειμώνα, πέρα από την υγειονομική καταστροφή θα επιφέρει και την οικονομική, διότι χρήματα δεν υπάρχουν να στηρίξουν ένα νέο lockdown, εξαντλήθηκαν. «Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», δήλωσε απερίφραστα ο υπουργός ανάπτυξης.
Η μετάλλαξη Δέλτα που έρχεται, είναι τόσο μεταδοτική σε παιδιά και νέους, που έναν νέο κύμα το φθινόπωρο θα γεμίσει πάλι τις ΜΕΘ με μη εμβολιασμένους συμπολίτες και μπορεί να οδηγήσει σε νέο lockdown, χωρίς όμως την κρατική οικονομική ομπρέλα αυτή τη φορά.
Ας το έχουν αυτό υπόψιν τους κάποιοι επαγγελματίες-  κυρίως- ότι θα βρεθούν το χειμώνα κλειστοί και χωρίς επιστρεπτέες, μη επιστρεπτέες και γέφυρες, κι ας σπεύσουν αυτοί τουλάχιστον να εμβολιαστούν….


Κι όμως συνέβη
Απίστευτο αλλά αληθινό. Δεν το περίμενε κανείς να συμβεί ποτέ στην Ξάνθη και να που συνέβη.
Επίσημη δήλωση της προέδρου της Ομοσπονδίας Μαίρης Τσιακίρογλου ότι η εστίαση στην Ξάνθη δυσκολεύεται να βρει προσωπικό.
Αιτίες; Η φυγή στο εξωτερικό και στα νησιά. Έτσι αποψιλώθηκε ο χώρος από έμπειρα άτομα τα οποία και δύσκολα αντικαθίστανται.
Έτσι, οι ντόπιοι επιχειρηματίες του χώρου ξεκινούν να εκπαιδεύσουν από την αρχή στελέχη για τις ανάγκες τους.
Μάλιστα. Κάνουμε και εξαγωγή γκαρσονιών, ψηστών, μπαρίστας.
-Άντε και εις ανώτερα…
Γ.Δ.


Σεξουαλική παρενόχληση
Γελάω προβληματιζόμενος με την σημερινή έκταση που έχει λάβει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών.
Πριν χρόνια, το φραστικό πείραγμα, κάποιες λέξεις ή φράσεις ακόμη και στο δρόμο, επικρατούσαν και υπήρχαν. Αν δε το «πείραγμα»  ήταν έξυπνο και εύστοχο, γινόταν αποδεκτό με χαμόγελο. Βέβαια υπήρχαν και φραστικές υπερβολές, μην θεωρηθεί πως παλιά ζούσαμε σε κοινωνία αγγέλων, όχι. Όμως όλα γινόταν ζωντανά, άμεσα, όχι ηλεκτρονικά και ανώνυμα.
Σήμερα, κατά γενική ομολογία το ζήτημα υπάρχει και σε έκταση, αλλά σε μια διαφορετική λειτουργία.
Το θέμα αποτέλεσε αφορμή στο να ληφθούν διάφορα μέτρα για την προστασία όχι μόνον των γυναικών, αρχικά, αλλά κάθε ανθρώπου πέρα από φύλο και οι ποινές που πλέον ισχύουν για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές και δικαιολογημένα.
Γ.Δ.


Σε αναμονή
Με το χέρι στην καρδιά οι νεοέλληνες βρίσκονται σε αναμονή για το θέμα της οικονομίας.
Αλήθεια και πώς να μην είναι; Πέρασαν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, ήρθε και η πανδημία και το γλυκό έδεσε.  Όμως, παρόλα όσα έζησε η συντριπτική πλειοψηφία, τελευταία αρχίζει να ελπίζει. Και οδηγήθηκε σ’αυτήν, διότι υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα και ενδείξεις για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος.
Αυτή η διαπίστωση δεν είναι μόνον δική μας βέβαια, ούτε κι αυθαίρετη. Πηγάζει από μια σειρά γεγονότων και διεθνών παραγόντων και φορέων οι οποίοι διαβλέπουν για το 2021 μια θετική αναπτυξιακή πορεία με κορύφωση το 2022 και στη συνέχεια.
-Αναμονή λοιπόν για τις καλύτερες οικονομικές ημέρες.
Γ.Δ.


Καλό νέο
Χαιρετίζουμε την μεγάλη επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ που θα υλοποιηθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας. Πρόκειται για μια επένδυση που θα αφορά εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων ελληνοαμερικανικών συμφερόντων.
Οφείλουμε να θεωρήσουμε ως θετική την επένδυση αυτή και για έναν άλλο λόγο. Κατ’αρχάς, επειδή θα γίνει στην Περιφέρειά μας και ως εκ τούτου θα μπορούν να εργαστούν εκεί και Ξανθιώτες που θα έχουν τα ανάλογα προσόντα.
Άρα, οποιαδήποτε επένδυση γίνεται στην Περιφέρειά μας είναι θετική, καλοδεχούμενη και μακάρι να γίνονται επενδύσεις τέτοιου επιπέδου όπως αυτή στην Καβάλα.
Να λοιπόν μια θετική είδηση, ένα καλό νέο για την περιοχή μας.
Γ.Δ.


Δυσάρεστες σκέψεις
Έχεις το αυτοκίνητό σου κλειδωμένο και παρκαρισμένο κοντά στο σπίτι σου.  Η συμμορία που διακινεί μετανάστες-πρόσφυγες, σου το κλέβει και ανηφορίζει προς Έβρο μεριά. Για να υλοποιήσει το γνωστό εμπόριο ψυχών το οποίο αποδίδει αρκετά χιλιάρικα ευρώ στους διακινητές.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, το αυτοκίνητο εντοπίζεται με το «εμπόρευμα» και συλλαμβάνουν διακινητή και πρόσφυγες. Στην περίπτωση αυτή είσαι τυχερός διότι θα πάρεις πίσω το αυτοκίνητό σου έστω με καθυστέρηση αλλά σώο.
Αν όμως στραβώσει η υπόθεση και ο νεαρός – ενίοτε και ανήλικος-   οδηγός δεν σταματήσει και κυνηγημένος τρακάρει, ε, τότε την έχεις «βάψει». Το αμάξι θα έχει γίνει χάλια και για ν’ αποζημιωθείς θα περάσουν κάποιοι μήνες.
Συμπέρασμα: Πέρα από την περιουσία, υπάρχει και η άλλη παράμετρος, να παρασυρθούν ανύποπτοι πολίτες που βαδίζουν στην πόλη τους αμέριμνοι, κι αυτό διότι οι κυνηγημένοι μπαίνουν και σε κατοικημένες περιοχές.
Πρόκειται για τις παράπλευρες απώλειες μεν, άδικες δε.
Γι’αυτό, για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη ιστορία θα πρέπει «κάτι άλλο» να γίνει.
Το τι, η αστυνομία γνωρίζει.
Γ.Δ.


Πρώτα να δούμε έργο
Είμαστε έτοιμοι να χειροκροτήσουμε την έναρξη κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Της όποιας νέας. Κι αυτό διότι κατά καιρούς έχουμε ακούσει για την κατασκευή του έργου στο τμήμα Παρανέστι-Σταυρούπολη.
Ως έργο ενταγμένο στην Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία όπως ονομάστηκε. Έργο 30 χλμ σημαντικό και αναπτυξιακό για την ευρύτερη περιοχή μας που θα συντόμευε τη διαδρομή Θεσ/νίκη- Αλεξανδρούπολη σε 3 ώρες.
Αργότερα ακούσαμε για τη δημιουργία – κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Καβάλα με Τοξότες.
Αυτή είναι η μοίρα της σιδηροδρομικής αυτής γραμμής. Ν’ακούμε μόνο δηλώσεις διαφορετικές ενίοτε μεταξύ τους.
Γι’αυτό, πρώτα να δούμε να ξεκινούν τα όποια έργα και μετά οι έπαινοι, τα εύσημα και το χειροκρότημα.
-Εν αναμονή κι εδώ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …