Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πώς θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Υγεία

Πώς θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Υγεία

0

Με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε η Τροπολογία. Με νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών

 

Υπάρχει μία πρώτη ανταπόκριση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου οι ανεμβολίαστοι είναι το 30%

 

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την επίδειξη από τους εργαζόμενους του πιστοποιητικού εμβολίου ή βεβαίωσης νόσησης στους εργοδότες τους, καθώς και της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και των φροντιστών πρόνοιας. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η τροπολογία θεσπίζει ότι επιβάλλεται έως την 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

 

Δυνατότητα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Νομοτεχνική βελτίωση την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Ταυτόχρονα ο κ. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομιών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

 

Προθεσμίες για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου.

Οι υγειονομικοί πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν.

Σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα, και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα.

 

Οι πρώτες κινήσεις

Υπήρξε μία πρώτη θετική ανταπόκριση από τμήμα του προσωπικού του Νοσοκομείου Ξάνθης, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», κάποιοι (λίγοι) μπήκαν σε διαδικασία να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ωστόσο μιας και η προθεσμία είναι έως 1/9 είναι πολύ νωρίς για συνολικές εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ξάνθης, ιατρικό, παραϊτρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που δεν έχει εμβολιαστεί είναι της τάξης του 30%, ποσοστό αρκετά καλύτερο σε σχέση με άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.

Αυτό που εγείρει προβληματισμό είναι ότι, αυτοί που δεν προτίθενται να εμβολιαστούν και θα βγουν εκτός εργασίας με άδεια (πιθανόν θα λάβουν πρώτα την κανονική και μετά άνευ αποδοχών) ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι αρκετά δύσκολο να αντικατασταθούν. Αν μιλάμε ιδίως για την Ξάνθη, με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρούς γίνεται κατανοητό ότι δε θα είναι εύκολη η αντικατάσταση με 3μηνίτες ή 6μηνίτες σε όλες τις περιπτώσεις. Αναδεικνύεται ότι, ακόμη και μέσω της τροπολογίας, η στρατηγική της πειθούς είναι αυτή που μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη (αν και έχει και όρια), καθώς η υποχρεωτικότητα, ειδικά ενόψει ενός τέταρτου κύματος, μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε δημόσια διαβούλευση η εθνική στρατηγική για το βαμβάκι

Έως τις 28 Σεπτεμβρίου   Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Σεπτεμβρίου θέτει η Ομάδα …