«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο ιστορικός και συγγραφέας της Θράκης
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο ο δρ. Θεολογίας, ιστορικός και συγγραφέας με πλούσιο συγγραφικό έργο για τη Θράκη, Πέτρος Γεωργαντζής.
Όπως είχε σημειώσει μιλώντας για τον εκλιπόντα ο Θανάσης Μουσόπουλος: «ο Πέτρος Γεωργαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε, από πολύ μικρός ορφανός, στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και στη συνέχεια στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής εργάσθηκε επί επταετία στο Δήμο Ξάνθης, ως γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου. Αργότερα διορίσθηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και του Νομού (Σταυρουπόλεως, Ξάνθης, Αβδήρων, όπως επίσης στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης). Υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αβδήρων. Τέλος επιλέγηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε επί δεκαετία, αρχικά στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτ. Θεσσαλία (έδρα Λαμία) και στη συνέχεια στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (έδρα Καβάλα) μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή ιστορικών κατά κύριο λόγο μελετών περί τη Θράκη. Το συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τα 30 ογκώδη βιβλία (μονογραφίες), συνολικώς δε τις 15.000 σελίδες. Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης. Αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, (1975, 2003, 2010) κάτι πού είναι μοναδικό στα χρονικά των βραβεύσεων της Ακαδημίας. Παράλληλα του απονεμήθηκαν πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων κ.λπ. από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Ξάνθης για την πνευματική και εθνική του προσφορά. Έλαβε μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και ανακοινώσεις τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (μέχρι και την Αυστραλία)».
Συλλυπητήρια από το Εκκλησιαστικό σχολείο και τον Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης
Στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Λύκειο σημειώνει, μεταξύ άλλων, «Ως Πρόεδρος επί πολλά έτη της Ενώσεως Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης παρείχε την αμέριστη υποστήριξή του και ανέλαβε αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση τόσο της Σχολής όσο και της Βιβλιοθήκης της, με την προσφορά πολύτιμων βιβλίων. Το έργο του θα παραμείνει ανεξίτηλο και η μνήμη του αιώνια. Προσευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει «εν σκηναίς δικαίων».
Και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ν. Ξάνθης εκφράζοντας τη θλίψη των μελών του σημείωσε, «Απέναντι στους νεότερους Θεολόγους καθηγητές ήταν πάντοτε υποστηρικτικός, ουσιαστικός βοηθός και φίλος. Η μνήμη που μας αφήνει είναι αγαθή και η απώλειά του σημαντική. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του».
Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή στον ναό του Τίμιου Προδρόμου.