Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νηνεμία μετά την πολιτική «καταιγίδα» στο δημοτικό συμβούλιο

Νηνεμία μετά την πολιτική «καταιγίδα» στο δημοτικό συμβούλιο

0

Ήπιοι τόνοι και καμιά αναφορά σ’ ότι τους τάραξε…

 

Μοναδική εξαίρεση ο Χ. Δημαρχόπουλος . Φρασεολογική  ένταση μεταξύ Δημαρχόπουλου – Μπούτου για διαδικαστικά θέματα

 

 

Σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης κύλησε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουλίου. Τίποτε δεν θύμιζε το τεταμένο πολιτικό κλίμα των προηγούμενων ημερών με την κίνηση των «4», τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων και της δημοτικής αρχής. Προφανώς διευκόλυνε τα πράγματα και η απουσία του επικεφαλής των «4» και της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» Σάββα Μελισσόπουλου, παρόντων ωστόσο των υπολοίπων επικεφαλής των άλλων παρατάξεων αλλά και των συμβούλων τους. Ο μοναδικός εκτός κλίματος ο κ. Χ. Δημαρχόπουλος που ουκ ολίγες φορές επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του Δ.Σ κ. Μπούτου, μιλώντας μάλιστα για «κατάντημα» του Δ.Σ. επί των ημερών του αλλά και κατά του αντιδημάρχου κ. Φανουράκη που τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι ψεύδεται σχετικά με τον λόγο που επικαλέστηκε για την απουσία του δημάρχου από τη συνεδρίαση.

Παπαχρόνης για Πήγασο, καταγγελία και εμβολιασμούς
Στην ώρα των ανακοινώσεων πήρε τον λόγο ο κ. Παπαχρόνης και για να απευθύνει ευχαριστίες τον ποδηλατικό σύλλογο Πήγασο για την επιτυχημένη διοργάνωση της ορεινής ποδηλασίας στην Ξάνθη. Παράλληλα στηλίτευσε το γεγονός ότι μετά από επώνυμη καταγγελία η Αστυνομία έγραψε τα δύο φορτηγάκια που ήταν παράνομα σταθμευμένα και εξυπηρετούσαν τη διαδικασία της βράβευσης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε αντιπολίτευση στην πόλη. Μπορούμε να πολεμήσουμε τον κ. Τσέπελη αλλά όχι έτσι…», σημείωσε ο κ. Παπαχρόνης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην πανδημία και ζήτησε την κινητοποίηση του δήμου για την προώθηση του εμβολιασμού: «Να βρούμε τρόπο, να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Είμαστε πολύ χαμηλά στον εμβολιασμό,  υπάρχουν χρήματα! Μην αρχίσουμε μετά τα κροκοδείλια δάκρυα…».

Χατζηθεοδώρου για μήνυση δημάρχου και αντιδημάρχων εναντίον του

Για «τακτική ποινικοποίησης των δημοτικών συμβούλων» κατηγόρησε την δημοτική αρχή ο κ. Χατζηθεοδώρου για την μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του με αφορμή δηλώσεις του για το Κολυμβητήριο. Ο κ. Χατζηθεοδώρου σημείωσε πως απομονώθηκε ένα σημείο των δηλώσεών του: «Ο ρόλος μας είναι να ενοχλούμε την διοίκηση για το καλό των συμπολιτών μας», σημείωσε. Απαντώντας ο κ. Φανουράκης ανέφερε πως ο κ. Χατζηθεοδώρου διατυπώνει  διαφορετική άποψη σήμερα και πως όλα αυτά που ειπώθηκαν ήταν κατάπτυστα ψέματα μέσω ανώνυμης επιστολής: «Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, ούτε ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή. Εσείς ήσασταν εκτός από τον Παπαχρόνη και τον Βογιατζή,  για τα γεγονότα Δροσερού που ρίξατε πρώτοι λάσπη στον ανεμιστήρα…», υπενθύμισε ο κ. Φανουράκης.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου παίρνοντας τον λόγο επί προσωπικού του απάντησε: «:Δεν απευθύνθηκα στον κ. Φανουράκη,  αν είναι ψέματα ακούστε την συνέντευξη, το γνωρίζουν όλοι, δεν αναφέρθηκα σε μια ανώνυμη επιστολή, απομονώσατε μια φράση».

Λύρατζης για τα κολωνάκια και για τις αναπάντητες ερωτήσεις του

Ο κ. Λύρατζης απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο κ. Ζερενίδη του ζήτησε να ανεβάσει τα κολωνάκια πέριξ της πλατείας γιατί όπως υποστήριξε: «Έχει γίνει δρόμος, ανεβάστε τα για να μην υπάρχει πρόσβαση…. γιατί θα  έχουμε τρακαρίσματα». Επίσης ο κ. Λύρατζης ζήτησε να ενημερωθεί αν θα του απαντηθούν οι ερωτήσεις που κατέθεσε στο προηγούμενο συμβούλιο προφορικώς και γραπτώς, ειδάλλως ενημέρωσε ότι η παράταξή του θα αποχωρήσει.

Απαντήσεις Φανουράκη σε Δημαρχόπουλο για την απαλλαγή μειώσεων δημοτικών τελών

Σε δύο ερωτήσεις που κατέθεσε ο «Δήμος Πρότυπο» τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης. Ειδικότερα οι ερωτήσεις αφορούσαν γιατί η δημοτική αρχή δεν προέβη σε μείωση δημοτικών τελών στους επαγγελματίες και στις ειδικές κατηγορίες πολιτών  που έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ο  κ. Φανουράκης του απάντησε πως εφαρμόστηκαν όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και απόδειξη αποτελεί ότι τα εισπραχθέντα ανέρχονται σε 3 εκ. ευρώ  ενώ προϋπολογίστηκαν 4 εκ. ευρώ.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τις προσλήψεις και την αναγκαιότητά τους. Ο κ. Δημαρχόπουλος άφησε υπόνοιες για ρουσφετολογικές προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Ο κ. Φανουράκης του απάντησε ότι οι προκηρύξεις γίνονται μετά από αιτήματα των υπηρεσιών και πως όλες οι διαδικασίες γίνονται σύμφωνα με τον  νόμο 2190/1994.

Λύρατζης για rapid test και αδέσποτα

Στο ερώτημα του κ. Λύρατζη: «Πόσα rapid test έχει πληρώσει ο δήμος Ξάνθης», ο κ. Φανουράκης  απάντησε ότι προμηθεύτηκε  3.000 αντί 22.260 ευρώ ( 7,42 ανά τεμάχιο). Έγινε με απευθείας ανάθεση  σύμφωνα με τον  νόμο, και κατόπιν σύστασης του ΕΟΔΥ.

Σ’ ότι αφορά το θέμα με τα αδέσποτα η ερώτηση αφορούσε καταγγελία φιλοζωικού συλλόγου που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τα ζώα που συλλέγει ο δήμος εξαφανίζονται. Ο κ. Μπαντάκ ήταν απόλυτος: «Δεν δέχομαι ότι εξαφανίζονται τα ζώα. Αν έχετε στοιχεία να τα καταθέσετε στην εισαγγελία Ξάνθης. Ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Κριτήρια για να τα περισυλλέξουμε  είναι ότι επιτίθενται σε περαστικούς.  Θα περιμένουμε δηλαδή να δαγκώσει κάποιον και μετά να κατηγορηθούμε ότι δεν πράξαμε αυτό που οφείλαμε; Απ’  τα δύο ζώα που συλλέξαμε για το ένα έγινε υιοθεσία και το δεύτερο επανεντάχθηκε και επιτέθηκε ξανά. Υπάρχει νέα καταγγελία».

Φρασεολογική  ένταση μεταξύ Δημαρχόπουλου – Μπούτου

Η πρώτη αφορμή δόθηκε κατά τις απαντήσεις του κ. Φανουράκη όταν ο κ. Δημαρχόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο να τους τις δώσει εγγράφως και εκείνος του είπε πως πρέπει να υποβάλλει αίτημα και να του δώσει απομαγνητοφωνημένα τα πρακτικά . Εκείνος όμως επέμεινε να πάρει τις απαντήσεις αυτούσιες και ενώ ο κ. Φανουράκης του είπε ότι θα τους τις στείλει, επέμεινε να τις πάρει από τον πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι έτσι προβλέπει ο κανονισμός.  Δεύτερη αφορμή δόθηκε στο 2ο θέμα όταν ο κ. Δημαρχόπουλος δεν δέχτηκε το υπηρεσιακό σημείωμα ως εισήγηση, επιμένοντας ότι έπρεπε να έρθει ξεχωριστή εισήγηση για ένα θέμα θεώρησης άδειας επαγγελματία στην λαϊκή αγορά και ότι έπρεπε να μπει στα εκτός ημερησίας και όχι στην ημερήσια διάταξη.

Δημαρχόπουλος προς Μπούτο: «Τέτοιο κατάντημα δημοτικού συμβουλίου δεν έχω δει»

Μπούτος: « Έχετε τη χειρότερη φρασεολογία εδώ μέσα.  Σε ποιον λες «τι λες καλέ»; Και λέτε ότι εγώ ευτελίζω το δημοτικό συμβούλιο».!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συναγερμός» για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο γ…