Εκδόθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου – Μιλά στο «Ε» για την υπόθεση ο νομικός Στέργιος Γιαλάογλου
Αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ – Καταδικάζει την απόφαση – Ανακοίνωση από την ΤΕΞ: «Θα συνεχίσουμε…»
Απορριπτική εκ νέου είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα επανεγγραφής της με τον όρο «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», σύμφωνα με την νομική ρύθμιση του 2017, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της ΕΔΑΔ του 2008. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου και εκδόθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση του Αρείου Πάγου. Η πρώτη εκδόθηκε το 2005 και ήταν επίσης απορριπτική. Απορριπτικές είναι και οι δυο αποφάσεις των Εφετείων. Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση αναγνώρισης της «ΤΕΞ» ξεκινά από το 1986.
Σ. Γιαλάογλου: «Το ΕΔΑΔ δεν εισάγει υποχρεωτικό Δίκαιο»
Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο όπως εκτιμά ο έγκριτος Ξανθιώτης νομικός κ. Στέργιος Γιαλάογλου που έχει ασχοληθεί με το θέμα και μέσα από την αρθρογραφία του έχει καταθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις ως προς την επίλυσή του, « η υπόθεση είχε κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2005 και δεν θα μπορούσε τώρα να είναι διαφορετική». Αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Γιαλάογλου υποστήριξε: «Το ΕΔΑΔ δημιουργεί το γενικό νομικό πλαίσιο που οφείλουν να κινούνται οι νομοθεσίες των κρατών – μελών όμως δεν εισάγει υποχρεωτικό δίκαιο. Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει σύμφωνα με το εθνικό της δίκαιο και τις Διεθνείς συνθήκες. Όπως τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό που επιχειρείται μέσω όλων αυτών των πιέσεων για αναγνώριση του σωματείου αυτού με το καταστατικό του όνομα είναι η εκ πλαγίου παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης που αναγνωρίζει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. Και η Τουρκία δεν μπορεί να μας κουνά το δάκτυλο για το ΕΔΑΔ καθώς είναι γνωστό ότι είναι πρωταθλήτρια στις παραβιάσεις των αποφάσεων του» .
«Η λύση είναι να αλλάξουν την επωνυμία και τους σκοπούς στο καταστατικό τους»
Ο κ. Γιαλάογλου εκτιμά ότι μπορεί να έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα για την υπόθεση καθόσον δεν μπορεί να επανακριθεί από το ΕΔΑΔ αλλά ότι : «Εκτιμώ ότι το θέμα αυτό θα συνεχίσει να μας απασχολεί και θα ασκούνται πιέσεις γιατί ο στόχος είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης όπως επανειλημμένα ζητά ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν. Η χώρα μας θα κληθεί να εξηγήσει γιατί δεν κάνει αποδεκτό αυτό το αίτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα ακουστούν οι λόγοι που συνιστούν την παραβίαση της Συνθήκης. Σε κάθε περίπτωση λύση υπάρχει» υποστηρίζει ο κ. Γιαλάογλου και αναφέρεται στην πρότασή του για αλλαγή καταστατικού του σωματείου: «Δεν μπορεί σ’ ένα δημοκρατικό κράτος και ένα κράτος δικαίου ένα σωματείο να έχει σκοπό την διάδοση των ιδεών και αρχών της τουρκικής μεταπολίτευσης όπως τα είχε προσδιορίσει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ κατά τη διακήρυξη της νεοσύστατης Δημοκρατίας στην Τουρκία και να υποχρεώνει στα μέλη του να εμφορούνται από αυτές τις ιδέες ειδάλλως να διαγράφονται. Θα μπορούσε να αποποιηθεί αυτό τον σκοπό και να τον μετατρέψει όπως για παράδειγμα σε «Ένωση ελληνοτουρκικών μελετών» ή «Μελέτης της τουρκικής κουλτούρας». Να έχει ιδεολογική δηλαδή κατεύθυνση και όχι εθνολογική».
Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει απόφαση για την «Ένωση Ξάνθης»
Άμεσες είναι οι αντιδράσεις από την Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αίτησης της «Ένωσης Ξάνθης» για εγγραφή με τον προσδιορισμό «τουρκική» και καλεί την Ελλάδα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με την προαναφερθείσα απόφαση, τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί πλέον στην Ελλάδα, μετά από έναν 38χρονο αγώνα για την εφαρμογή του νόμου και της δημοκρατίας της τουρκικής ένωσης Ξάνθης. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές για την άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καταδικάζουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας, το οποίο αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που αρνείται να εφαρμόσει εδώ και 13 χρόνια, και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Ανακοίνωση από την Ένωση Ξάνθης: «Θα συνεχίσουμε…»
Σε ανακοίνωση της παράνομης Ένωσης αναφέρεται: «Ανακοινώνουμε στην κοινή γνώμη πώς αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων που συνεχίζουμε επί δεκάδες χρόνια ως «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης» θα τον συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και από τώρα και μετά. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι μετά από την ανακοίνωση του αιτιολογικού του Αρείου Πάγου θα προβούμε στην απαραίτητη αξιολόγηση και θα καθορίσουμε τον μετέπειτα δρόμο του αγώνα μας. Ως «τουρκική» ένωση Ξάνθης θα συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη».
Μαριάννα Ξανθοπούλου