Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με υπογραφή Πέτσα έργα 14 εκ. ευρώ στο δήμο Ξάνθης

Με υπογραφή Πέτσα έργα 14 εκ. ευρώ στο δήμο Ξάνθης

0

Εντάσσονται στο «Α. Τρίτσης» ένα έργο ύδρευσης και ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Θα προχωρήσουν και οι άλλες προτάσεις του δήμου δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών

 

 

Προανήγγειλε γενναίο πακέτο προσλήψεων στους δήμους – Πρόγραμμα επιδότησης για συνδέσεις με το φυσικό αέριο θα ζητήσει ο Δήμαρχος Ξάνθης από τον Πρωθυπουργό

 

 

Το «πράσινο φως» για άμεση ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» δυο έργων του δήμου Ξάνθης που έχουν υποβληθεί, ύψους  14 εκ. ευρώ,  έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που επισκέφτηκε την Ξάνθη το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Ιουνίου , ενώ δεσμεύτηκε ότι και οι υπόλοιπες προτάσεις του δήμου θα προχωρήσουν ανάλογα με τον χρόνο υποβολής και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την επιτροπή αξιολόγησης. «Είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Θα βάλουμε πλάτη σ’ ότι αφορά την αναπτυξιακή τροχιά έργων», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.  Τον κ. Πέτσα που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα κ. Μιχάλη  Σταυριανουδάκη, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στο δημαρχείο με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη και είχαν συζήτηση μίας ώρας, παρουσία του βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη, του δημάρχου Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν και όλων των αντιδημάρχων και προέδρων των νομικών προσώπων του δήμου Ξάνθης.

Έργα, προσλήψεις και διαχείριση απορριμμάτων το πακέτο Πέτσα – Πρόγραμμα επιδότησης για συνδέσεις με το φυσικό αέριο θα ζητήσει ο Δήμαρχος Ξάνθης από τον Πρωθυπουργό

Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης με την ΔΕΥΑΞ έχουν καταθέσει συνολικά προτάσεις για ένταξη ύψους 38 εκ. ευρώ ενώ το όριο για το δήμο μας είναι 22 εκ. ευρώ και αυτό είναι ένα ζήτημα που έθεσε  ο δήμαρχος όπως και η ΚΕΔΕ ζητώντας την επιμήκυνση. Τα έργα που προκρίνονται  είναι ένα έργο ύδρευσης και ένα ενεργειακής αναβάθμισης. Όπως δήλωσαν τόσο ο δήμαρχος Ξάνθης όσο και ο κ. Πέτσας συζήτησαν και θεσμικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας των δήμων αλλά και θέματα που αφορούν το προσωπικό και την κινητικότητα και με αφορμή αυτό ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ένα γενναίο πακέτο προσλήψεων ώστε να απαλλαγεί η αυτοδιοίκηση από τον βραχνά της υποστελέχωσης όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Ξάνθης έθεσε επιτακτικά το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας των νέων του νομού μας και τόνισε την  ανάγκη να γίνουν επενδύσεις αλλά και να δοθούν κίνητρα απασχόλησης για να σταματήσει η μετανάστευση των νέων. Αυτό που υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς και με αφορμή και την σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού που θα εγκαινιάσει την πρώτη παροχή φυσικού αερίου είναι ότι θα ζητήσει από το πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάστασης Φυσικού Αερίου σε κατοικίες στην Ξάνθη: «Να εξασφαλίσουμε χρήματα για την σύνδεση του με το αέριο, να μην αποκλειστεί κανένας συνδημότης μας.  Δεν θέλουμε τίποτε παραπάνω απ’ αυτό που δικαιούμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στο περιθώριο της συνάντησης.

Δηλώσεις των Πέτσα – Τσέπελη – Μέτιου

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Θέλω να καλωσορίσω τον υπουργό μας. Σε κάθε περίπτωση,  αιτήματα σ’ όλα τα επίπεδα στην περιφέρεια, στον δήμο όχι μόνο έχει ανταποκριθεί με την παρουσία του αλλά μας έχει δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εύχομαι αυτό το ταξίδι που θα κάνουμε μαζί, για το καλό των δημοτών μας και ο υπουργός για όλη την Ελλάδα ,σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη μας τον επόμενο καιρό,  να τύχουμε χρηματοδότησης σ’ όλα τα έργα που έχουμε προτείνει για χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» έτσι ώστε μ’ αυτές τις χρηματοδοτήσεις να βελτιώσουμε την ζωή των συνδημοτών μας και να δημιουργήσουμε υποδομές για την νεολαία ώστε να την απασχολήσουμε με τον πιο καλό και δημιουργικό τρόπο για  μην φύγει από τον τόπο μας. Συζητήσαμε και άλλα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Και σ’ αυτό το κομμάτι τον βρήκαμε δίπλα μας και ευελπιστούμε να μας δώσει τις ανάλογες λύσεις. Εύχομαι πάντα να επισκέπτεται τους δήμους για να μπορεί να αποτυπώνει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Υφυπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας: «Ευχαριστώ πολύ δήμαρχε για την υποδοχή και την φιλοξενία.  Χαίρομαι πολύ να συνομιλούμε μαζί, συναγωνιστές εδώ και πολλά χρόνια και από πολλά διαφορετικά μετερίζια. Χαίρομαι που σε επισκέπτομαι σήμερα εδώ στο σπίτι σου και που είχαμε αυτή τη συζήτηση παρουσία του γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη και του περιφερειάρχη ΑΜΘ και του βουλευτή της περιοχής ώστε να καταγράψουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και να δώσουμε λύσεις.

Στη συζήτησή μας εστιάσαμε στα εξής θέματα: Αναπτυξιακά, που σχετίζονται με την υποβολή των προτάσεων του δήμου Ξάνθης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», θα προχωρήσουν όχι με την ίδια ταχύτητα όλα, γιατί εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής και την επεξεργασία τους και την αξιολόγηση από την επιτροπή αξιολόγησης. Τα δύο πρώτα που έχουν υποβληθεί νωρίς και αφορούν έργα ύδρευσης και ενεργειακής αξιοποίησης ύψους συνολικά 14 εκ. ευρώ θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα ώστε να έχετε τον χρόνο να τα συμβασιοποιήσετε και να τα υλοποιήσετε αυτά τα σημαντικά έργα. Συζητήσαμε για θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση απορριμμάτων.  Είμαστε δίπλα και με τον περιφερειάρχη και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για να δώσουμε λύσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και δίνουν μόνιμες λύσεις αντί να θάβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Συζητήσαμε επίσης για θεσμικά ζητήματα μεταξύ των οποίων τα ζητήματα του προσωπικού και της κινητικότητας που είναι οριζόντια κα απασχολούν όλους τους δήμους της χώρας. Είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός γενναίου αριθμού προσλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση για να βγάλει ένα βραχνά υποστελέχωσης από πάνω της και φυσικά χρειάζονται κάποιες λεπτομέρειες για την κινητικότητα τις οποίες θα τις δούμε μαζί με τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη.

Για θέματα άλλα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφτεί την πόλη καταλαβαίνουμε ότι θα δρομολογηθούν και άλλα ζητήματα αναπτυξιακά, ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή, και με την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ενεργειακής τροφοδοσίας όπως είναι το θέμα του φυσικού αερίου».

 Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος: «Η συνεργασία που έχουμε τόσο με το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά με τον κ. Πέτσα και ως περιφέρεια με τους δήμους είναι για να αντιμετωπίσουμε μια από σειρά από έργα αναγκαία σε κάθε περιοχή με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν . Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα έχει πάρα πολλούς πόρους, χάρη στον Πρωθυπουργό, 72 δις. ευρώ συνολικά. Το ΕΣΠΑ βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης και σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις και στο νέο ΕΣΠΑ. Σήμερα ήμασταν εδώ για τα έργα του προγράμματος «Α. Τρίτσης». Όλα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν και αυτός είναι ο στόχος όλων μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…