Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με ιδιότροπους ρυθμούς «χορεύει» η αγορά της Ξάνθης σε περίοδο εκπτώσεων

Με ιδιότροπους ρυθμούς «χορεύει» η αγορά της Ξάνθης σε περίοδο εκπτώσεων

0

«Κουμπωμένος» ο καταναλωτικός κόσμος, αγοράζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, όχι και το κάτι παραπάνω…

Ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης και υποδημάτων σκιαγραφούν στο «Ε» την κατάσταση ζήτησης και προσφοράς που σημειώνεται στην τοπική αγορά της πόλης

Οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας, ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως φέτος λόγω της κατάστασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε την πρόωρη έναρξή τους. Στις 27/06 αντί για 11/07 εγκαινιάστηκε τη φετινή χρονιά η θερινή εκπτωτική περίοδος. Το «Ε» βρέθηκε στο κέντρο της πόλης, στο κέντρο των εμπορικών εξελίξεων…το πρωί της Τρίτης,27 Ιουλίου και μίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης και υποδημάτων. Άλλωστε, ο ρουχισμός μετά τα είδη διατροφής κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των καταναλωτών. Στους δρόμους της πόλης υπήρχε αισθητή κίνηση, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες καταστηματαρχών ο κόσμος είναι «κουμπωμένος», το λιανεμπόριο περνάει μία δύσκολη φάση. Ο κόσμος έχει βγει αποδυναμωμένος οικονομικά και ψυχικά από την πανδημία. Αυτή, λοιπόν η διστακτικότητα διαφαίνεται κι έχει άμεσο αντίκτυπο και στις καταναλωτικές προτιμήσεις. Ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης και υποδημάτων κάνουν τον δικό τους απολογισμό στο «Ε» αναφορικά με την ζήτηση σε ρούχα και παπούτσια κατά την εκπτωτική περίοδο 2020-2021, που λήγει στο τέλος Αυγούστου.

Πρώτα οι ανάγκες των παιδιών για τους ξανθιώτες καταναλωτές

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του «Ε» μιλά για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων όπως αυτές βιώνονται από τον ξανθιώτη καταναλωτή. Ειδικότερα, γνωστοποιεί: «Τα πράγματα υπόκεινται σαφώς σε μία ιδιόρρυθμη φάση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δυστυχώς η κίνηση είναι υποτονική». Συνεχίζει :«Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Μολονότι η Ξάνθη προσφέρει πολύ δυνατές εκπτώσεις, ο κόσμος διστάζει να αγοράσει. Σίγουρα ,η πανδημία έπληξε και τους επιχειρηματίες, αλλά και τον απλό κόσμο με άμεσο αποτέλεσμα ο πελάτης να αδυνατεί να πάρει και το κάτι επιπλέον. Με λίγα λόγια ο ξανθιώτης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα παίρνει μόνο οτιδήποτε χρειάζεται, αρκείται στα αναγκαία. Επίσης, αξίζει να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό πως τηρείται μία σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή, αρχικά οι καταναλωτές ψωνίζουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τα παιδιά και μετά ό,τι σχετίζεται με τους εαυτούς τους, και τις προσωπικές τους ανάγκες και επιθυμίες».

Ευθ. Μίλκογλου: Η ξανθιώτικη αγορά υπόσχεται ποιότητα, ποσότητα και προσιτές τιμές

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΣ έκανε λόγο για μία «πειραματική» περίοδο αναφερόμενος στο διάστημα 2020-2021. Τόνισε: «Η αγορά της πόλης προσφέρει ποιότητα και ποσότητα. Ωστόσο, ο κόσμος βγήκε από μία περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, το κάλεσμα των εκπτώσεων ανακουφίζει τον κόσμο, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ‘’έξυπνες’’ αγορές με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος. Ωστόσο, κατά πόσο θα ανταποκριθεί ο κόσμος σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση θα φανεί στο τέλος της εκπτωτικής περιόδου, τέλη Αυγούστου».

 

Τα περιοριστικά μέτρα περιορίζουν τη διάθεση του κόσμου για αγορές

Συμπληρωματικά, με τα παραπάνω την δική του εικόνα σχετικά με την κίνηση εν μέσω εκπτώσεων εκθέτει ο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου υφασματοπωλών κ. Ι. Αλεξόπουλος αναφέροντας τα ακόλουθα: «Αν χαρακτηρίζαμε κάπως τις αγορές, τότε θα τις αποκαλούσαμε στοχευμένες. Τα περιοριστικά μέτρα θέτουν φραγμούς…και στην αγοραστική κίνηση. Ο κόσμος παίρνει οτιδήποτε θεωρεί πως θα το χρειαστεί άμεσα για την αυτοεξυπηρέτησή του, έχει ξεχάσει να ψωνίζει…η υποτονικότητα είναι ολοφάνερη. Τα περιοριστικά μέτρα, αποστάσεις, χρήση μάσκας είναι φυσικό να κάνουν τον κόσμο πιο διστακτικό στις αγορές του, δεν θέλει να εκτίθεται».

 

Το ίδιο χαμηλές με πέρυσι οι «πτήσεις» στην αγορά της πόλης

O Αλέξανδρος Κοκκαλίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων, παρουσιάζει την δική του οπτική μνημονεύοντας τα ακόλουθα: «Η εκπτωτική περίοδος, φέτος ξεκίνησε νωρίτερα. Κίνηση διαφαίνεται, απλά θεωρώ πως αν οι εκπτώσεις ξεκινούσαν λίγο πιο μετά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει: «Αυτή η περίοδος, Ιούλιος-μέσα Αυγούστου είναι περίοδος αδειών με άμεσο απότοκο ο κόσμος να φεύγει από τη πόλη και να μειώνεται έτσι το αγοραστικό κοινό. Ωστόσο, σημειώνεται πως συγκριτικά με πέρυσι τα ποσοστά προσέλευσης του κόσμου έχουν κινηθεί στα ίδια επίπεδα»

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…