Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Ομέρογλου: Νέα έκκληση για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ανήμερα της 5ης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία

Μ. Ομέρογλου: Νέα έκκληση για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ανήμερα της 5ης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία

0

Συνέντευξη Τύπου από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή: «Η 15η Ιουλίου γιορτάζεται ως ημέρα δημοκρατίας και εθνικής ενότητας»

Συνεχίζονται οι διώξεις κατά των μελών του FETO και των υποστηρικτών του Γκιουλέν, που θεωρούνται οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος

Σε δήλωση για τη συμπλήρωση πέντε ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία προχώρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Πέντε χρόνια μετά τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν διακόπηκαν αιφνίδια οι νυχτερινές βόλτες και η ησυχία και τη θέση της πήρε ο ήχος μαχητικών αεροσκαφών στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρισκόταν για διακοπές στη Μαρμαρίδα και βγήκε στους δρόμους. Την ευθύνη του πραξικοπήματος η τουρκική ηγεσία απέδωσε από την πρώτη κιόλας μέρα στο δίκτυο FETΟ και τον αυτοεξόριστο ιμάμη στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή χαρακτήρισε ως «ημέρα δημοκρατίας και εθνικής ενότητας» τη 15η Ιουλίου, ενώ αναφερόμενος εκτενώς στη δράση του δικτύου FETO και Γκιουλέν. Αφού την καταδίκασε απερίφραστα, ανέδειξε σε μείζον θέμα της ατζέντας της γείτονος για τα ελληνοτουρκικά την επιστροφή από την Ελλάδα των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης. Η δήλωση του κ. Ομέρογλου για την ημέρα, αναγνώστηκε στα τουρκικά ενώπιον δημοσιογράφων και στη συνέχεια κάποια σημεία μεταφράστηκαν και στην ελληνική γλώσσα.

Το μήνυμα της 15ης Ιουλίου για τον Μ. Ομέρογλου: «ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής του τουρκικού λαού είναι η δημοκρατία»

Ως προς το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο κ. Ομέρογλου ανέδειξε επισταμένως τη στάση του τουρκικού λαού, απέναντι στην προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος και σημείωσε «αυτή η προσπάθεια ανατροπής της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το FETO, το οποίο έχει φωλιάσει σε κρατικά όργανα εδώ και πολλά χρόνια, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία χάρη στον αγώνα με το αίμα και τη ζωή του τουρκικού λαού» και πρόσθεσε: «η ιστορική αντίσταση στην αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής του τουρκικού λαού είναι η δημοκρατία. Νομίζω ότι το σημαντικό μάθημα που πρέπει να ληφθεί από τις 15 Ιουλίου είναι ότι αυτός ο κοινός παρονομαστής διατηρείται με κάθε κόστος. Ο τουρκικός λαός έχει κάνει κτήμα του αυτές τις αξίες και τις διατήρησε με κόστος τη ζωή του. Κατά μία έννοια εκπληρώθηκε ο λόγος του Ατατουρκ “Η δημοκρατία της Τουρκίας θα παραμείνει για πάντα”».

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα κατά των μελών του FETO η Τουρκία

Ο κ. Ομέρογλου τόνισε ότι η δομή του FETO εξασθενεί σταδιακά στην Τουρκία, αλλά ο αγώνας για την εξάρθρωσή του «εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα ημερήσιας διάταξης προτεραιότητας του υπουργείου μας και όλων των οργανώσεών μας».

Όπως είπε, «το επόμενο καθήκον μας, αφενός, είναι να καταπολεμήσουμε αυτό το δίκτυο προδοσίας που ονομάζεται FETO και, αφετέρου, να αναφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την αλήθεια αυτού του αγώνα» και υπογράμμισε «συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας στην ελληνική πλευρά για συνεργασία για την επιστροφή των 8 πραξικοπηματιών και πρώην μέλη του στρατού, που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο, λόγω της γνωστής θέσης των ελληνικών αρχών, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό. Θα ακολουθήσουμε επίμονα την προσδοκία μας για πιο συγκεκριμένη συνεργασία σε αυτό το θέμα από τον γείτονά μας, ο οποίος έχει επίσης υποστεί πραξικοπήματα».

Μάλιστα, ο ίδιος στο πλαίσιο των ερωτήσεων για τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε ότι, αν είχαν επιστραφεί (οι οκτώ στρατιωτικοί) οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είχαν εξελιχθεί σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. «Πολλά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σήμερα μπορεί ακόμη και να έχουν μείνει πίσω. Με αυτή την έννοια, είμαι της άποψης ότι μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε μάταια και για χάρη μικρών λογαριασμών. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση θα μπορούσαν να είναι πιο θαρραλέοι και να έχουν ένα ευρύτερο όραμα», ανέφερε ο ίδιος.

Κληθείς να εκτιμήσει τον αριθμό των μελών του δικτύου FETO στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει για παράνομες διελεύσεις στη χώρα μας από τον Έβρο και το Αιγαίο κι αυτό γιατί χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως «ασφαλές λιμάνι», ή ως «εφαλτήριο» για να περάσουν σε άλλες χώρες.

Ειδικά για τη στάση του FETO, ο Γενικός Πρόξενος τόνισε ακόμη ότι «ενώ υπάρχει αξιοσημείωτη επιδείνωση του παγκόσμιου δικτύου FETO, ο οργανισμός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ευκαιρίες PR και πίεσης για να γράψει μια ιστορία θυματοποίησης μέσω αβάσιμων ειδήσεων, να είναι ξανά ορατή στα μέσα ενημέρωσης και να αυξήσει τη συνεργασία με κύκλους εχθρικούς προς την Τουρκία», ενώ επέμεινε ιδιαίτερα σε άλλο σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θράκη, στο ζήτημα της προσέγγισης και «πλύσης εγκεφάλου» των νέων, σημειώνοντας ότι ίδρυσε σχολεία «με το πρόσχημα ενός αθώου εκπαιδευτικού κινήματος». Συμπλήρωσε δε ότι, «πολλοί από εκείνους που αποφοίτησαν από αυτά τα σχολεία τοποθετήθηκαν στα πιο κρίσιμα σημεία του κράτους με την προ-κατάσχεση των ερωτήσεων των εξετάσεων και εκείνοι που θεωρούνταν εμπόδια στην οργάνωση εξαλείφθηκαν από διάφορες δαγκάνες».

*Ευχαριστίες στον «Παρατηρητή της Θράκης» για την ευγενική παραχώρηση της μετάφρασης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σωκράτης Φάμελλος στην Ξάνθη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία»

Στις 2 Νοεμβρίου, στην Ξάνθη, ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις του για την επ…