Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κίνητρο μέσω στεγαστικού επιδόματος για φοίτηση στο ΔΠΘ

Κίνητρο μέσω στεγαστικού επιδόματος για φοίτηση στο ΔΠΘ

0

Τροπολογία από το υπουργείο Παιδείας για τη προσέλκυση νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια της παραμεθορίου: Δημοκρίτειο, Β. Αιγαίου και Δ. Μακεδονίας

Θεσπίζονται κατά κύριο λόγο εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος

Nέα κίνητρα δίνονται στη φοίτηση των νεοεισακτέων φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια της παραμεθορίου, Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας μέσω στεγαστικού επιδόματος σύμφωνα με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «κινητροδοτείται» η φοίτηση σε περιφερειακά πανεπιστήμια που βρίσκονται σε παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, καθιστώντας αυτά εξίσου ελκυστικά με τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της τροπολογίας κατ’ εξαίρεση, στους προπτυχιακούς Φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το εν λόγω ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο Φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας (…)

β) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. (…)

γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος δεν είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87).

Η αποτελεσματικότητα θα κριθεί στην πράξη

Πάντως, δεν έχει καταστεί σαφές για την ώρα κατά πόσο το εν λόγω επίδομα διαφοροποιείται ή διευρύνεται σε σχέση με το φοιτητικό επίδομα που λαμβάνουν φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας με βάση εισοδηματικά κριτήρια και κυρίως δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν η εν λόγω τροπολογία κατά την εφαρμογή της θα αποτελέσει κίνητρο για φοιτητές, προκειμένου να επιλέξουν τα τμήματα των εν λόγω πανεπιστημίων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…