Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καμία απειλή για λουόμενους από μέδουσες στις θάλασσες του Θρακικού πελάγους

Καμία απειλή για λουόμενους από μέδουσες στις θάλασσες του Θρακικού πελάγους

0

Τουλάχιστον επτά χρόνια έχουν να εμφανιστούν μαζικά μέδουσες σε παραλιακές περιοχές της ΑΜΘ, όπως πληροφορεί η ερευνήτρια του ΙΝΑΛΕ Χρύσα Αναστασιάδου

Πληθυσμιακή έξαρση με καφεκόκκινες τοξικές μέδουσες παρουσιάστηκε στη Χαλκιδική. Οδηγίες αντιμετώπισης των «τσιμπημάτων» για τους λουόμενους

Καμία απειλή για το Θρακικό πέλαγος και για τις παραλίες μας, δεν αποτελούν και φέτος το καλοκαίρι οι μέδουσες, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εικόνα και τις εκτιμήσεις των ειδικών. Αυτό διαπιστώνει η κ. Χρύσα Αναστασιάδου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αλιευτικής έρευνας , η οποία συνομιλώντας με το «Ε», ενημέρωσε ότι φαινόμενα με επικίνδυνες μέδουσες έχουν να εμφανιστούν στην περιοχή μας τουλάχιστον εφτά χρόνια. Η ίδια επεσήμανε πως η μέδουσα φαίνεται να έχει πληθυσμιακές εξάρσεις κυρίως σε μικρούς κόλπους γύρω από το Θερμαϊκό, γι’ αυτό και πρόσφατα παρουσιάστηκε νέα μαζική εμφάνιση μεδουσών στη Χαλκιδική. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιόδους που υπάρχει ευτροφισμός, αλλά και σε περιόδους που το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται στο ζενίθ της αναπαραγωγής του.

Η αύξηση των μεδουσών στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα στη Χαλκιδική έχει προκληθεί έντονη ανησυχία διότι οι θάλασσες του πρώτου ποδιού γέμισαν, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων με μικρές καφεκόκκινες μέδουσες. Πρόκειται είτε για το είδος πελάτζια νοκτιλούκα ή για το χρυσάνθεα. Ειδικά το πρώτο είδος είναι ιδιαίτερα τοξικό διότι τρέφεται με τοξίνες τις οποίες απελευθερώνει.

Επίσης και τα δύο είδη αν τσιμπήσουν τον λουόμενο του προκαλούν πληγές στο σώμα μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες μέδουσες. Το φαινόμενο δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τρομάζει όσους τις συναντούν! Οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν έχουν δυναμική μετακίνηση. Η μετακίνησή τους επηρεάζεται τις περισσότερες φορές από τα θαλάσσια ρεύματα. Και τα δύο καφεκόκκινα είδη έχουν μεγάλο μήκος κεραιών (μπορεί να φτάνει και το ενάμιση μέτρο) το οποίο δεν είναι ορατό και αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν τον τσιμπήσει μέδουσα

Αρχικά, όπως υπογράμμισε και η κ. Αναστασιάδου, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει πάντα μαζί μας στην τσάντα της θάλασσας κάποιο σκεύασμα το οποίο περιέχει αμμωνία ή ουρία. Επίσης αν καταλάβουμε ότι κάτι μας έχει τσιμπήσει, μπορούμε να απευθυνθούμε στο ναυαγοσώστη της παραλίας, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα εφόδια και μπορεί να παρέχει και όλες τις πρώτες βοήθειες. Ακόμα σε περίπτωση που γνωρίζουμε ή βλέπουμε πως στην παραλία υπάρχουν μέδουσες καλό είναι να αποφεύγουμε την κολύμβηση εκεί.

Ακίνδυνο για τους ανθρώπους το πλαγκτόν που βρίσκεται στις θάλασσες μας

Επίσης η κ. Αναστασιάδου, με αφορμή τον προβληματισμό για την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες του νομού και των γειτονικών περιοχών, τόνισε πως το πλαγκτόν το οποίο βλέπουμε στις παραλίες μας και έρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους αλιείς αλλά και στα δίχτυα τους. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να προσκολλήσει πάνω στα δίχτυ αλλά και στα ψάρια τα οποία έπειτα θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Σχετικά με τους λουόμενους η ίδια δήλωσε πως δεν μπορούν να κινδυνεύσουν από τη συγκεκριμένη ουσία διότι λίγο καιρό μετά την εμφάνιση της, διασπάται και εξαιτίας της σήψης του, έπειτα διασπάται και κάθεται στον πυθμένα της Θάλασσας. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχει αφρός στη θάλασσα, δεν την καθιστά απευθείας επικίνδυνη και ακατάλληλη αλλά αυτό το φαινόμενο δημιουργείται από το υψηλό οργανικό φορτίο της.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …