Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας παίρνει τα μέτρα της για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας παίρνει τα μέτρα της για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

0

Χρήσιμες οδηγίες ενόψει του εορτασμού στις 20 Ιουλίου

Όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας θα λειτουργήσουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί με σκοπό τη διεκπεραίωση σφαγών

Με αφορμή την θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, Κουρμπάν Μπαϊράμ στις 20 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ενημερώνει και δίνει χρήσιμεςοδηγίες στους πολίτες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση κρεάτων. Αναλυτικά, σημειώνει:

1.Η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο.

2.Κατά τη θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος.

3.Στους χώρους πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος.

Σφαγές θα πραγματοποιηθούν σε εγκεκριμένα σφαγεία

Συνεπώς, η Διεύθυνση θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία των πιστών κατέληξε πως πρέπει να εφαρμοστούν ανεξαιρέτως κάποια μέτρα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εορτής:

1.Η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων από οποιαδήποτε εκμετάλλευση διενεργείται μετά από έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών και τα ζώα που μετακινούνται πρέπει να φέρουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.

2.Τα ζώα κατά την μετακίνηση προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, ενώ στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και τα μέτρα για την Οζώδη Δερματίτιδα. Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων.

3.Ο ιδιοκτήτης του/ων ζώου/ων ή και ο οδηγός του οχήματος πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των ζώων παρέχοντας σκιερό μέρος και νερό κατά την στάση ή το δρομολόγιο.

6.Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. Επισημαίνεται πως για τις ανάγκες της γιορτής, όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας θα λειτουργούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την διεκπεραίωση των σφαγών.

7.Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς τα ζώα αυτής της ηλικίας δεν εξετάζονται για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους καταναλωτές. Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

8.Αν τα ζώα που πρόκειται να σφαγούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων δεν καταναλώνονται και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή.

9.Όλα τα παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα (πλην των δερμάτων) που θα προκύψουν από τη σφαγή πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης.

10.Θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο σφαγείο.

11.Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της υγεία των μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…