Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Φόβοι για λιγότερους πρωτοετείς στο Δ.Π.Θ.

Φόβοι για λιγότερους πρωτοετείς στο Δ.Π.Θ.

0

Εκτιμήσεις για 9.500 υποψηφίους εκτός Πανεπιστημίων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

 

Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για πίεση στα περιφερειακά πανεπιστήμια –  Ιδιαίτερα στο …Φροντιστήριο θέλει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

 

 

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, μια διαδικασία που αποτελεί την τελευταία πράξη των Πανελλαδικών και είναι ίσως το ίδιο επίπονη,  και εξίσου σημαντική μ’ αυτές. Κι αντί να απλουστευτεί η διαδικασία γίνεται ολοένα πολύπλοκη με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να θέλουν …Φροντιστήριο, για την συμπλήρωση των Μηχανογραφικών τους, προκειμένου να αποφευχθούν παγίδες και αστοχίες και συμβεί το απευκταίο να μην εισαχθούν δηλαδή  στις σχολές που επιθυμούν. Ιδιαίτερα φέτος που ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής  (ανακοινώθηκαν την Δευτέρα) και δεν επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους να δηλώσουν όλα τα τμήματα του Μηχανογραφικού Δελτίου. Μπορούν να δηλώσουν μόνο τα τμήματα στα οποία ο μέσος όρος του υποψηφίου στα 4 μαθήματα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας, υπερβαίνει την Ε.Β.Ε του τμήματος.

Φέτος το crash test με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Φόβοι για αποδυνάμωση τμημάτων του Δ.Π.Θ.

Να διευκρινίσουμε ότι η Ελάχιστη βάση Εισαγωγής είναι ένα σύστημα που βάζει «κόφτη» στην εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολύ χαμηλούς βαθμούς, διαφυλάσσοντας έτσι το κύρος και την εγκυρότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται όσοι μένουν εκτός των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και να μένουν κενές θέσεις σε τμήματα. Ειδικοί δε εκτιμούν ότι από το σύστημα αυτό θα πιεστούν ιδιαίτερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο «Ε» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών θεμάτων και Κοινωνικής Μέριμνας κα Ζωή Γαβριηλίδου: «Τον Σεπτέμβριο όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την υποβολή των Μηχανογραφικών θα έχουμε σαφή εικόνα πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. Μέχρι τότε κάνουμε εικασίες. Ωστόσο εκτιμούμε πως θα υπάρξει πίεση σε κάποια τμήματα και το βέβαιο είναι ότι δεν θα ενισχυθούν αλλά αντίθετα θα αποδυναμωθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια . Γι αυτό και στην Σύνοδο των Πρυτάνεων εκφράσαμε τον προβληματισμό μας και ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα ώστε ένα αποφευχθεί αυτό. Είναι ένα νέο πρωτόγνωρο μέτρο. Ουσιαστικά φέτος θα γίνει το crash test. Θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε στην τελική του φάση».

Άνοδο στις βάσεις βλέπει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ξάνθης

Εκτιμήσεις για τις βάσεις που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο επιχειρεί ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης: «Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τα γραπτά των μαθητών αναμένουμε αύξηση των βάσεων στα τμήματα της Πολυτεχνικής. Φέτος υπήρξε μεγάλη επιτυχία στην Χημεία και στην Φυσική και στην Έκθεση. Κατά συνέπεια θα έχουμε άνοδο 2 – 2.500 μόρια. Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύουν τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Αυτό ωστόσο που πρέπει να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε τις υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη ώστε να προσδώσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα αυξήσουν την επιλεξιμότητα της Πολυτεχνικής Ξάνθης».

Ιδιαίτερα στο Φροντιστήριο θέλει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Για… ιδιαίτερο φροντιστήριο σ’ ότι αφορά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού με βάση το νέο σύστημα, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ξάνθης  κ. Ηρακλή Ζωγράφο. Όπως μας εξήγησε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από τον μέσο όρο των παιδιών που έγραψαν  ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιαζόμενο με ένα συντελεστή που επιλέγουν τα τμήματα των Σχολών και κυμαίνεται από 0,8 – 1,2: «Ο υποψήφιος που δεν πιάνει την Ελάχιστη βάση του τμήματος καθώς και την Ελάχιστη βάση στα Ειδικά μαθήματα που ανακοινώνει η Σχολή δεν μπορεί να εισαχθεί. Είναι γεγονός ότι δημιουργούνται μπλεξίματα και μπορεί κάποιος να κοπεί για ελάχιστες μονάδες αν δεν πιάνει την ελάχιστη βάση στα ειδικά μαθήματα».

Προσοχή! Μην κοιτάτε τις περσινές βάσεις αλλά του 2019 και το 2018

Ο κ. Ζωγράφος απευθυνόμενος προς του υποψηφίους τους επισημαίνει πως είναι λάθος να συγκρίνουν με βάση τις περσινές βάσεις γιατί πέρσι δεν είχαν υπολογιστεί  οι συντελεστές βαρύτητας και πως θα πρέπει να συγκρίνουν  με τις βάσεις του 2019 και του 2018 που υπήρχαν οι συντελεστές.

Πρόεδρος Φροντιστών Μ. Ε. Ξάνθης: Η. Ζωγράφος: «Το σύστημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «μπάζει». Αφήνει 9.500 παιδιά έξω από τα Πανεπιστήμια»

Αξιολογώντας το νέο σύστημα και τις συνέπειές του ο κ. Ζωγράφος εκτιμά πως θα πιεστούν πολλά τμήματα στα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως και στο ΔΠΘ και θα μείνουν πολλές κενές θέσεις: «Εκτιμώ πως θα έχουμε 9 – 9.500 υποψηφίους έξω από τις Σχολές. Γενικά το σύστημα με τον Ε.Β. Ε. «μπάζει». Είμαστε υπέρ κάποιας κατηγοριοποίησης και θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένας κοινός συντελεστής στο 0,8 για όλες τις Σχολές. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν από του χρόνου  κάθε τμήμα θα επιλέγει και τον συντελεστή βαρύτητας σε κάθε μάθημα. Δεν είμαστε κατά των πανελληνίων. Θεωρούμε ότι είναι από τα δικαιότερα συστήματα αλλά η όλη διαδικασία με τα Μηχανογραφικά θα έπρεπε να είναι πιο απλή».

Τι αλλάζει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής -Παραδείγματα

Για τις Αρχιτεκτονικές Σχολές, για παράδειγμα, ο μέσος όρος του υποψηφίου υπολογίζεται από τους βαθμούς στα 4 μαθήματα του 2ου Πεδίου (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία) και από τους βαθμούς στα δύο σχέδια. Ο μέσος όρος του υποψηφίου (από τα 6 μαθήματα) συγκρίνεται με την ΕΒΕ του τμήματος και το κάθε σχέδιο χωριστά με την ΕΒΕ του σχεδίου. Συνεπώς για να μπορεί να δηλώσει το τμήμα ο υποψήφιος πρέπει να ξεπερνά την ΕΒΕ του τμήματος και την ΕΒΕ του κάθε ενός σχεδίου. Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι το ακόλουθο.

Λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής – «Είμαι ένας «αριστούχος αποτυχημένος»

Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έστειλε ένας μαθητής που έδωσε φέτος πανελλήνιες γιατί ενώ έχει συγκεντρώσει 20.988 δεν μπορεί να «μπει» στη σχολή που θέλει εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο Διονύσης Κατάκαλος από το 1ο Λύκειο Αθηνών λέει στην επιστολή του πως είναι ένας «αριστούχος αποτυχημένος» όπως αυτοχαρακτηρίζεται αφού παρά την, ομολογουμένως, εντυπωσιακή επίδοσή του, δεν περνάει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ.

«Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1.838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση (…) παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» γράφει στην επιστολή του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης στη γραμμή Αβδήρων

Ο νέος αγωγός έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό δίκτυο που είχε κατασκευαστεί πριν από π…