Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έτοιμη για νέες συμμετοχές και διοργανώσεις η Ομάδα Democritus Industrial Robotics του ΔΠΘ

Έτοιμη για νέες συμμετοχές και διοργανώσεις η Ομάδα Democritus Industrial Robotics του ΔΠΘ

0

Ανανεώνονται τα μέλη της, λόγω της αποφοίτησης των ιδρυτών, με απαραίτητη προϋπόθεση την εκπαίδευσή τους στο λογισμικό του ρομπότ

Αυξημένες οι ανάγκες χρηματοδότησης για την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία-Η προσομοίωση της κίνησης του ρομπότ παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό

Η Democritus Industrial Robotics αποτελεί μία φοιτητική ομάδα ερευνητικού χαρακτήρα, από το ΔΠΘ, η οποία δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της βιομηχανικής Ρομποτικής. Η λειτουργία της ξεκίνησε από το 2018 και από τότε και εξής σημείωσε αλματώδη πορεία, με εντατικό έργο και πολλές δράσεις. Τα μέλη της κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις και να ξεπεράσουν τα όριά τους μέσω της συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς που χάρισαν στην ομάδα διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τα τωρινά δεδομένα, η ομάδα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Αυτοματισμού του ΔΠΘ. Αν και η σύνθεση των μελών αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο, το πνεύμα αγωνιστικότητας και η διάθεση συνεργατικότητας δεν υποχωρούν.

Ο Ιωάννης Παύλος Ζουλάκης υπεύθυνος του τμήματος Marketing της Democritus Industrial Robotics μίλησε στο «Ε» για την ρομποτική ομάδα της οποίας έχει αναλάβει θέση υπεύθυνου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τον αριθμό μελών και το ζήτημα πόρων με αποκορύφωμα όλων αυτών την συνάντηση των μελών με τον Πρωθυπουργό την 1η Ιουλίου 2021.

Αρχικά, ο Παύλος Ζουλάκης τόνισε πως η ομάδα ρομποτικής δραστηριοποιείται από το 2018 με αρχηγό σήμερα τον Ανδρέα Κεχαγιά. Έπειτα, πληροφόρησε: «Είναι διαθέσιμες δύο ρομποτικές πλατφόρμες, εκ των οποίων η δεύτερη μας χάρισε την 6η θέση τον Οκτώβριο και την 9η θέση προσφάτως στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς Robo Cup».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η διαμόρφωση της ρομποτικής πλατφόρμας μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στους αγώνες με την ίδια πλατφόρμα βελτιώνοντας τους αλγορίθμους κάθε φορά με σκοπό να έχουμε όσο γίνεται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ανανέωση μελών και εκπαιδεύσεις

Ο υπεύθυνος του DIR όταν ερωτήθηκε σχετικά με τον αριθμό μελών τόνισε: «Σήμερα έχουμε περιέλθει σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς η 1η γενιά που είχε πολλές επιτυχίες φεύγει, λόγω περάτωσης σπουδών. Ωστόσο, εμείς δεν μένουμε άπραγοι. Αντιθέτως, από τον Οκτώβριο ξεκίνησε η εκπαίδευση νέων υποψήφιων μελών. Με τα τωρινά στοιχεία τα μέλη μας φτάνουν στα δεκαπέντε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ανά τέσσερις μήνες ανοίγει φόρμα όπου μπορούν να την συμπληρώσουν υποψήφια μέλη, τα οποία με την σειρά τους καλούνται να έχουν το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο ικανό να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στα υψηλά επίπεδα του αγώνα».

Αναζήτηση πόρων για συνεχή βελτίωση του ρομπότ

Ο Παύλος Ζουλάκης αναφερόμενος στους πόρους που χρειάζεται για να αυξάνει τις συμμετοχές της η ομάδα, υπογράμμισε: «Η οικονομική στήριξη από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι εμφανής, αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί. Το έργο χρειάζεται πόρους, οι οποίοι θα συντείνουν στην βελτίωση του λογισμικού του ρομπότ».

Παρουσίαση του ρομπότ στο πρωθυπουργό

Μνημονεύοντας τη συνάντηση της ρομποτικής ομάδας με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την 1η Ιουλίου, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ξάνθη, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας ανέφερε: «Ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Μας δόθηκε η ευκαιρία να του παρουσιάσουμε μία προσομοίωση της κίνησης του ρομπότ». Επίσης, τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο της ομάδας και να συζητήσω όσον αφορά τις ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας στην χώρα για περίπου μισή ώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Χρίστο Δήμα. Όλα αυτά, με την παρουσία του Ανδρέα Κεχαγιά, ιδρυτή και αρχηγού της ομάδας».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…