Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Μητσοτάκης: Η ΑΜΘ στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής

Κ. Μητσοτάκης: Η ΑΜΘ στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής

0

Το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη και στην ομιλία του για την έναρξη εργασιών του έργου εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου από τη ΔΕΔΑ

 Ανέδειξε τη γεωπολιτική σημασία των συνδεόμενων ενεργειακών επενδύσεων που δρομολογούνται στην περιοχή

«Οι ακρίτες μας έρχονται στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής». Με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου οικιακών συνδέσεων φυσικού αερίου στην ΑΜΘ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα φιλόδοξο έργο που θα εντάξει την ΑΜΘ στο δίκτυο φυσικού αερίου προσφέροντας φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, έκανε μνεία στις συζητήσεις με τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο αλλά και τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, ώστε η Περιφέρειά μας να μην είναι απλά πέρασμα, αλλά να ωφεληθεί και η Περιφέρεια από το φυσικό αέριο. Μάλιστα, τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου, επισημαίνοντας τη βαρύτητα που δίνεται για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, τη μείωση του κόστους την ενέργειας, αλλά και τη συνδρομή του στην ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην εθνική σημασία έργου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ενεργειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στη Θράκη. Σε αυτές συμπεριέλαβε τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την υπό μελέτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου νότιας Καβάλας, αλλά και την ολοκλήρωση των αγωγών TAP και IGB. «Η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με ιδιαίτερα αυξημένη γεωπολιτική σημασία, ένας κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει τεράστια σημασία «στο εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δύο τεχνολογικές πρωτιές που δρομολογούνται, αφενός τη διάθεση φυσικού αερίου μέσω track loading, (μεταφορά σε υγρή μορφή και αεριοποιείται και κατανέμεται) και το περαιτέρω πρασίνισμα τουφυσικού αερίου με πρόσθεση υδρογόνου ή βιομεθανίου.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στον χώρο της εκδήλωσης, όπου παρέμενε ενεργή φλόγα με την πρώτη σύνδεση αερίου εντός της πόλης στο χώρο της σχολικής μονάδας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι θρησκευτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, δήμαρχοι από όλοι την ΑΜΘ, πολλοί αιρετοί, εκπρόσωποι του πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Η εκδήλωση στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού, σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου για την επέκταση του δικτύου παροχής σε 34 πόλεις και πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…