Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκτεταμένη έρευνα για το τρυγόνι σε 30 περιοχές της Β. Ελλάδας

Εκτεταμένη έρευνα για το τρυγόνι σε 30 περιοχές της Β. Ελλάδας

0

Ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά και υλοποιείται φέτος σε Μακεδονία και Θράκη από την Κυνηγετική Ομοσπονδία (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ)

Σκοπό της έρευνας είναι η δημιουργία δεικτών παρακολούθησης των διακυμάνσεων του αριθμού των τρυγονιών και η εκτίμηση της πληθυσμιακής κατάστασης του είδους

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, ξεκίνησε μεγάλη έρευνα για τα τρυγόνια.

Το τρυγόνι αποτελεί εμβληματικό θήραμα της Ελλάδας και κυνηγιέται παραδοσιακά στη χώρα μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Όπως σημειώνει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια, με αμφιλεγόμενα στοιχεία, το τρυγόνι χαρακτηρίστηκε ως “τρωτό” από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και το Birdlife International το οποίο ουσιαστικά λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαδικασίες περιορισμού ή και απαγόρευσης της θήρας του σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Εκτεταμένη έρευνα στην αναπαραγωγική περίοδο

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ), όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «παρουσίασαν επαρκή στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, τα οποία αποδεικνύουν τη σταθερότητα των πληθυσμών του είδους στην Ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους περιορισμούς που ήδη έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποίησε το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε τεκμηριωμένα να εναντιωθεί και να μην αποδεχθεί την πρόταση απαγόρευσης πριν τρία χρόνια.

Τα εικοσαετή δεδομένα κάρπωσης από το πρόγραμμα Άρτεμις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και πλήθος δράσεων που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση του είδους όπως η θηροφύλαξη, η βελτίωση ενδιαιτημάτων και η απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού εκτός ζωνών διάβασης πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο κύριος όγκος των τρυγονιών έχει ήδη φύγει από τη χώρα μας προς τις χώρες διαχείμασης στην Αφρική, αποτελούν τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία εμπλουτισμένα συνεχώς υποβάλλονται στην ΕΕ, καταδεικνύοντας ότι στην Αν. Ευρώπη, το τρυγόνι δε διατρέχει κανένα άμεσο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, επειδή το πρόγραμμα Άρτεμις δίνει στοιχεία που αφορούν στην κυνηγετική περίοδο, η ΣΤ ΚΟΜΑΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προχωρά συμπληρωματικά σε εκτεταμένη έρευνα στην αναπαραγωγική περίοδο, με σκοπό τη δημιουργία δεικτών παρακολούθησης των διακυμάνσεων του αριθμού των τρυγονιών κατά χρόνο και τύπο ενδιαιτήματος και τη δημιουργία κατάλληλου μοντέλου για την εκτίμηση της πληθυσμιακής κατάστασης του είδους στη χώρα μας.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες κυνηγοί και οι Κυνηγετικές τους Οργανώσεις, θα έχουν ως οφείλουν και δικαιούνται, άμεσο ρόλο στις ενέργειες που υλοποιούνται για τη διαχείριση του τρυγονιού στην Ευρώπη».

Κάλυψη 30 περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης

Πέρυσι, παρά τους περιορισμούς των μετακινήσεων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας στη χώρα, ξεκίνησε πιλοτικά η έρευνα αυτή σε πέντε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Φέτος, με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε πέρυσι, η έρευνα θα επεκταθεί και θα καλυφθούν τριάντα περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη, τουλάχιστον μία σε κάθε έναν από τους δεκαέξι νομούς της περιοχής ευθύνης της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ. Συνολικά θα γίνουν καταμετρήσεις σε 270 σημεία. Προηγήθηκε εκπαίδευση των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων από τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ, ενώ στην έρευνα θα συμμετάσχουν συνολικά 30 υπάλληλοι της ΚΟΜΑΘ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκοψε την βασιλόπιτα για το 2025 ο Σύλλογος των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

«Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ευγενική προσφορά της Βασιλόπιτας»,…