Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιώθηκε και επιστρέφει στα έδρα του δημοτικού συμβουλίου ο Φερντούν Χασάνογλου

Δικαιώθηκε και επιστρέφει στα έδρα του δημοτικού συμβουλίου ο Φερντούν Χασάνογλου

0

Δεκτή έκανε το ΣτΕ την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Συντονιστή της ΑΔΜΘ που τον κατέστησε έκπτωτο από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου

Μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα, ο ανεξαρτητοποιηθείς δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη Δημαρχόπουλου, αναμένεται να επιστρέψει στις συνεδριάσεις από Σεπτέμβριο

 

Δημοτικός σύμβουλος νομίμως παρών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης αναμένεται να είναι από 1/9 ο Φερντούν Χασάνογλου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τον δικαιώνει.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφασή του, που δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του κ. Χασάνογλου κρίνοντας μη νόμιμη την απόφαση για την έκπτωσή του από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, θα μπορεί να επιστρέψει και να παρίσταται νόμιμα στις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου, αφού βέβαια εκτίσει τον χρόνο της αργίας που του έχει επιβληθεί.

Η υπεράσπιση του κ. Χασάνογλου είχε καταθέσει δύο αιτήσεις ακύρωσης για την έκπτωση και την αργία, αλλά εκ των πραγμάτων η δεύτερη είναι άνευ αντικειμένου αφού ο χρόνος της αργίας έχει σχεδόν στο σύνολό του εκτιθεί.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο κ. Διονύσης Φιλίππου, επίκουρός καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του ΔΠΘ, μιλώντας στο «Ε» σημείωσε ότι μετά από ένα πολύ μεγάλο δικαστικό αγώνα, ο Φερντούν Χασάνογλου επιστρέφει πλέον στα καθήκοντά του ως δημοτικού συμβούλου. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού αφορά σε ένα πρωτότυπο θέμα που δεν είχε κριθεί προηγουμένως από τα ελληνικά δικαστήρια και κρίνει επί των σχέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την Αυτοδιοίκησης, της ισχύος των πολιτικών δικαιωμάτων κ.ά.

 

Ιστορικό

Για τον ίδιο τον Φερντούν Χασάνογλου η απόφαση αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση, ενώ δικαιωμένη νιώθει και η δημοτική αρχή για την επιλογή της να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο νομικό και να λάβει γνωμοδότηση ως προς τη διαχείριση του θέματος.

Θυμίζουμε ότι, ο Συντονιστής της ΑΔΜΘ εξέδωσε απόφαση έκπτωσης του δημοτικού συμβούλου στις 30/10/2020. Να διευκρινίσουμε πως η υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε ο κ. Χασάνογλου τέθηκε στο αρχείο στις 17 – 9 – 2020 από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εφάρμοσε την διάταξη του άρθρου 64 του ΜΝ. 4689/2020.

Αυτό έγινε πριν την εκδίκαση της αίτησης  αναίρεσης που κατέθεσε ο ίδιος για να δικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Αμέσως μετά την ενημέρωση που έλαβε από την Αποκεντρωμένη ο κ. Χασάνογλου στις 5/11/2020 απάντησε με εξώδικο προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, υποστηρίζοντας ότι «με την θέση της δικογραφίας του στο αρχείο παραγράφεται υφ’ όρον η πράξη για την οποία κατηγορήθηκα καθώς στερούμαι, εφόσον γινόταν δεκτή η αίτηση αναίρεσής μου το δικαίωμα εκ νέου παραστάσεώς μου ενώπιον δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και αποδείξεως της αθωότητάς μου». Στη συνέχεια, η υπεράσπιση του ίδιου προέβη στην άσκηση αίτησης ακύρωσης προς το ΣτΕ το οποίο και έκρινε υπέρ των επιχειρημάτων για την επιστροφή του στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…