Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Δηµήτρης Γκαγκαλίδης : «Έτσι θα ήθελα το µέλλον στις Γιορτές παλιάς Ξάνθης…»

Δηµήτρης Γκαγκαλίδης : «Έτσι θα ήθελα το µέλλον στις Γιορτές παλιάς Ξάνθης…»

0

Νέοι άξονες δράσης και ανάπτυξης στις Γιορτές

«Οµάδα που παίζει καλά δεν την αλλάζεις» και θα ήταν νοµίζω σφάλµα εάν επιχειρούσαµε δραµατικές αλλαγές στο ύφος και τον χαρακτήρα των Γιορτών παλιάς Ξάνθης προς όποια κατεύθυνση…. λέει ο Δηµήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής και µέχρι πρότινος µέλος του Κέντρου Πολιτισµού στον Δήµο Ξάνθης. Η συζήτηση έχει να κάνει για τις Γιορτές παλιάς Ξάνθης και το µέλλον τους, άσχετα µε τον τρόπο και τους περιορισµούς που δείχνουν να εφαρµόζονται στη φετινή περίοδο διεξαγωγής τους.

«Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν πετυχηµένο θεσµό που οι Ξανθιώτες αλλά και όλο το Πανελλήνιο έχουν αγαπήσει. Είναι µεγάλο ευτύχηµα που η Ξάνθη καταφέρνει να διατηρεί και πρωταγωνιστεί µε τέτοιες µεγάλης εµβέλειας πολιτιστικές εκδηλώσεις και µάλιστα σε δύσκολες οικονοµικά και κοινωνικά χρονικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουµε» συνεχίζει ο Δηµήτρης Γκαγκαλίδης.

«Πρόσφατα το Κέντρο Πολιτισµού του Δ. Ξάνθης κάλεσε τους κατ’ εξοχήν πρωταγωνιστές του θεσµού –τους πολιτιστικούς συλλόγους- να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις για δράσεις, εκδηλώσεις κι απόψεις για τις Γιορτές παλιάς Ξάνθης. Κατά τη δική µου προσωπική άποψη ο κύριος κορµός και χαρακτήρας των γιορτών θα πρέπει να διατηρηθεί ατόφιος και στο µέλλον, καθώς αποτελεί µια απ’ τις πλέον πετυχηµένες εκδηλώσεις στην πόλη µας, ενώ παράλληλα δίνει διέξοδο στη διασκέδαση και τον πολιτισµό στο σύνολο της Ξανθιώτικης κοινωνίας. Από κει και πέρα, εάν έπρεπε να µπουν και κάποιοι νέοι άξονες δράσεις, θα πρότεινα : Περιβάλλον, Τουρισµός και παρουσία του Δ. Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το περιβάλλον είναι το µεγάλο στοίχηµα για το µέλλον κάθε σύγχρονης πόλης. Οι έννοιες που συνδέονται µε αυτό είναι πλέον γνωστές σε όλους. Ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια, απόβλητα, βιολογικός καθαρισµός, απασχολούν πολίτες, µαθητές, εκπαίδευση και γενικά τον σύγχρονο άνθρωπο. Το µήνυµα για το περιβάλλον πρέπει να περάσει κι απ’ τις Γιορτές παλιάς Ξάνθης, µε αποδέκτες παιδιά, επισκέπτες και την ευρύτερη κοινωνία της Ξάνθης. Πως θα γίνει αυτό :

  • «Πράσινες γωνιές» (info kiosk)

-Σε επιλεγµένα σηµεία και στα πλαίσια των Γιορτών παλιάς Ξάνθης, δηµιουργούµε «πράσινες γωνιές» για το περιβάλλον. Δίνουµε το µήνυµα µε ποικίλους τρόπους προσέγγισης. Με φυλλάδια που µιλούν για την ανακύκλωση, µε stand-up δράσεις, µε giga video wall προβολές, µε οργανωµένες ενέργειες. Κάθε πράσινη γωνιά εκπέµπει το δικό της διαφορετικό µήνυµα, πάντα όµως για το περιβάλλον.

  • Περιβαλλοντικές δράσεις

-Καθαρισµός κοινόχρηστων χώρων

-Ενηµέρωση για την πράσινη ενέργεια

-Στρογγυλό τραπέζι για το Περιβάλλον

-Φυλλάδιο για την κλιµατική αλλαγή

-Το λευκό «µπλουζάκι της Ανακύκλωσης»

  • «Πράσινη Αυλή» (Αρχοντικό Χασιρτζόγλου – Πλατεία Μαντσίνη)

Η αυλή του αρχοντικού Χασιρτζόγλου στην πλατεία Μαντσίνη (ξεχωριστή είσοδος από πλάγια) µετατρέπεται σε Περιβαλλοντικό Πολυχώρο. Στα 3 επίπεδα / διαζώµατα της αυλής λαµβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των γιορτών παλιάς Ξάνθης περιβαλλοντικές δράσεις για µικρούς και µεγάλους :

-Foto selfie µε guest star ηθοποιό / καλλιτέχνη µε έκδηλο µήνυµα για το περιβάλλον

-Θερινό σινεµά  (θεµατικές ταινίες για το περιβάλλον)

-Αστροπαρατήρηση µε τηλεσκόπια

-Virtcual Reality για παιδιά (Εικονική πραγµατικότητα) µε θέµα το περιβάλλον

-Παραστάσεις Καραγκιόζη

-Διαγωνισµοί / παιχνίδια

-Εκθέσεις Περιβαλλοντικής αφίσας

  1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η τουριστική προβολή του Ν. Ξάνθης περνά πλέον µέσα απ’ τις Γιορτές παλιάς Ξάνθης. Οργανώνεται, διευρύνεται και εντείνεται η τουριστική παρουσίαση και προβολή, µέσα από συγκεκριµένες ενέργειες και συνεργασίες όπως :

Επιτροπή τουρισµού Δ. Ξάνθης

Σύλλογος ξενοδόχων Ν. Ξάνθης

Τουριστικά γραφεία Ξάνθης

Επίκεντρο της τουριστικής προβολής και επικοινωνίας ορίζεται ο χώρος του πρώην Δηµαρχείου Ξάνθης (οδός Μαυροµιχάλη), όπου ανοίγουν οι «Πύλες Τουρισµού», δηλ οι δυο ΒΔ αψιδωτές είσοδοι στην πρόσοψη του κτιρίου, που µετατρέπουν το µέγαρο σε «τουριστικό στρατηγείο» του Δ. Ξάνθης :

-Διανέµονται τουριστικά φυλλάδια

-Παρουσιάζονται οι φυσικές οµορφιές του Δ. Ξάνθης

-Δίνεται έµφαση στην περιοχή Σταυρούπολης / Νεστοχώρια

-Συνεχείς βίντεο-προβολές µε τα αξιοθέατα του Δ. Ξάνθης

-Διοργανώνονται τουριστικές ξεναγήσεις σε οργανωµένες οµάδες

-Υποδέχονται τουριστικές αντιπροσωπείες και στελέχη πρακτορείων

-Δίνονται τουριστικές πληροφορίες (INFO KIOSK

Η τουριστική προβολή του Δ. Ξάνθης ήρθε για να µείνει στις Γιορτές παλιάς Ξάνθης. Τα επόµενα χρόνια αναµένονται πιο εντυπωσιακές, διαδραστικές και ολοκληρωµένες προτάσεις τουριστικής ανάδειξης, αναγνωρίζοντας την συνδροµή τους στην οικονοµική ζωή της πόλης.

  1. ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι οι πρωταγωνιστές και στυλοβάτες των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης. Σε αυτούς οφείλεται η διαχρονική επιτυχία του θεσµού. Ο Δήµος Ξάνθης στηρίζει έµπρακτα την προσπάθεια και το ενδιαφέρον τους. Με την παρουσία του στις Γιορτές ο Δήµος Ξάνθης τονίζει την εθελοντική συµµετοχικότητα που διέπει και εκφράζει τον Ξανθιώτικο χαρακτήρα. Στέκεται αρωγός και συµπαραστάτης, µεταβιβάζοντας το µήνυµα της διασκέδασης και του πολιτισµού προς όλους τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των γιορτών. Για τον σκοπό αυτό δηµιουργείται «Κέντρο Υποδοχής Δήµου Ξάνθης» µε info kiosk, ενηµέρωση και πληροφορίες, αλλά και υποδοχή, διευθέτηση, οργάνωση αντιπροσωπειών και επίσηµων προσκεκληµένων, αλλά και τη διασύνδεση µε τους τοµείς περιβάλλον και τουρισµό.

«Οµάδα που παίζει καλά δεν την αλλάζεις»

Δηµήτρης Γκαγκαλίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…