Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Χάνι Αβέρωφ : η γειτονιά που μεγάλωσε

Χάνι Αβέρωφ : η γειτονιά που μεγάλωσε

1

Καθίσαμε στο café bar «Κονσέρβα» με ένα ποτήρι λευκό Σγουρίδη S. Σούρουπο στην Ξάνθη και το σκηνικό υπέροχο στην στοά Χάνι Αβέρωφ. Τα πολύχρωμα λαμπιόνια στα κλαδιά του δέντρου θυμίζουν παλιές εποχές.

Τα τραπεζάκια ιδιαίτερα και η μουσική ατμοσφαιρική και ιδανικά ανεπαίσθητη φτάνει στα αυτιά μας. Όπως λένε οι άνθρωποί του «ένα σύγχρονο αραχτοπωλείο» στην Ξάνθη.

Στη ματιά μας το παλιό δίπατο κτίσμα της στοάς. Η ξύλινη σκάλα που αντέχει ακόμη στον χρόνο. Τα παράθυρα που μένουν κλειστά και οι σοβάδες που επιμένουν να πέφτουν μετρώντας τις μέρες.

Απέναντι το “Chocolate1955”. Το μικρό ζαχαροπλαστείο της στοάς.

Η Ελένη κι ο Βαγγέλης που γλυκαίνουν την πόλη. “Η μικρή γειτονιά μας μεγάλωσε”…. μας λέει όλο χαρά η Ελένη. Έχουμε κίνηση και ζωή και ελπίζουμε.

Οι άνθρωποι στο Χάνι Αβέρωφ ξαναμαζεύτηκαν μια παρέα. Τώρα τους δένουν άλλες στιγμές. Τα κάρα με τις βοϊδάμαξες ανήκουν στο παρελθόν. Το παλιό μαγειρείο έκλεισε και οι έμποροι δεν μένουν πια εδώ. Με τίποτα όμως δεν μπορούν να φύγουν οι μνήμες και η ομορφιά. Θα μένουν για πάντα εδώ. Θα τα θυμίζουν με το χαμόγελο και την γλυκιά τους κουβέντα οι σημερινοί θαμώνες.

Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…