Αυξητικές μεταβολές την τελευταία εβδομάδα σε 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν. +255% η Αλεξανδρούπολη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, όπως κάθε Τρίτη, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.
Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%). Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα (2/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στο Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%). Στην Ξάνθη το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, οπότε τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και μη ανιχνεύσιμα.
Ειδικότερα στην ΑΜΘ:
Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.
Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21 παρατηρήθηκε αύξηση (+255%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Σημειώνεται ότι η παραπάνω ποσοστιαία μεταβολή υπολογίζεται συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (5-11/7/21) κατά την οποία τα επίπεδα του ιικού φορτίου ήταν εξαιρετικά χαμηλά.