Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ακριβά θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι την έξοδο για διασκέδαση

Ακριβά θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι την έξοδο για διασκέδαση

0

Σύγχυση και αντιδράσεις στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης – Αντιδρούν στην αστυνόμευση και την κατηγοριοποίηση των πελατών τους

 

Οι επιχειρηματίες στην Ξάνθη λένε όχι στους αμιγείς χώρους και θέτουν ζήτημα κοινωνικού αυτοματισμού και παραβίασης προσωπικών δεδομένων των πελατών

 

 

Σύγχυση έχουν προκαλέσει στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην λειτουργία τους και τίθενται σε ισχύ από 15 Ιουλίου. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις είναι ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα κληθούν ουσιαστικά να …αστυνομεύουν τους πελάτες τους απασχολώντας ένα επιπλέον υπάλληλο για να ελέγχει την γνησιότητα των τεστ για τους ανεμβολίαστους και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους! Επιπλέον η ανησυχία τους εντείνεται καθώς εκτιμούν πως κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος πολύ δύσκολα θα πάει για φαγητό ή για ποτό και νυχτερινή διασκέδαση εφόσον πρέπει να δώσει ένα σεβαστό ποσό δύο μέρες πριν για να κάνει μοριακό ή rapid test, ιδίως αν πρόκειται για οικογένειες καθώς θα τους βγει η έξοδος .…κούκος αηδόνι! Κατά συνέπεια αυτό για τις επιχειρήσεις εκ προοιμίου σημαίνει μείωση του τζίρου τους σε μια εποχή μάλιστα που προσπαθούν να ανακάμψουν και να αποτινάξουν τις αρνητικές συνέπειες του πολύμηνου lockdown.

Πρόεδρος  ΕΒΕ Ξάνθης, επιχειρηματίας, Σ. Μωραΐτης: «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι…»

Για ρυθμίσεις που απορυθμίζουν πλήρως τον χώρο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά (Κέντρο Εκδηλώσεων) κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης τονίζοντας ότι καθιστούν ανέφικτη την λειτουργία τους: «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι. Δηλαδή μου λένε να βάλω κάποιον στην πόρτα και να ελέγχει τους πελάτες αν έχουν τεστ ή πιστοποιητικό. Το διανοείστε; Θα υπάρξουν φασαρίες, θα έχουμε αναταραχή. Δεν θα έρχεται ο κόσμος. Ποιος θα έρθει να φάει ενώ πρέπει πριν δύο μέρες να πάει να κάνει τεστ και να δώσει 40 ευρώ; Ειδικά στο χώρο μας έχουν γίνει πολλά ευτράπελα. Αύξησαν τα άτομα αλλά απαγόρευσαν την μουσική. Μετά έβαλαν μουσική αλλά απαγόρευσαν τον χορό. Τώρα μας επιτρέπουν 300 άτομα αλλά μ’ αυτούς τους όρους. Έχουμε 50 γάμους που άλλαξαν 5 φορές ημερομηνίες. Πού θα πάει αυτό;», διερωτάται ο κ. Μωραΐτης τονίζοντας επίσης πως στο θέμα αυτό η κατάσταση έχει …ξεφύγει υπονοώντας ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση. 

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, επιχειρηματίας εστίασης, Μαίρη Τσιακίρογλου: «Δεν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους πελάτες μας σε εμβολιασμένους και μη»

Για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα με πρακτικές και αντικειμενικές δυσκολίες κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου και εξηγεί: «Είμαστε μικρές επιχειρήσεις σε μια μικρή κοινωνία που γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Έχουμε διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μας. Δεν μπορούμε να τους κατηγοριοποιήσουμε και να δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένους. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των συναδέλφων μας. Αν δηλώσουμε ότι δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένους θα αποκλείσουμε αυτόματα μια μεγάλη δεξαμενή πελατών, όταν γνωρίζουμε μάλιστα ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό στην πόλη μας». Επιπρόσθετα η κα Τσιακίρογλου θέτει και ένα ακόμη σημαντικό θέμα , αυτό των προσωπικών δεδομένων των πελατών. Ειδικότερα όπως εξήγησε: «Για να ελέγχουμε την γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού πρέπει να σκανάρουμε το  barcode κι εδώ τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Η πολιτεία για να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού βάζει πάλι τον χώρο μας να αστυνομεύει τους πελάτες όπως με τον αντικαπνιστικό νόμο. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό γιατί μπαίνουμε σε ένα κοινωνικό αυτοματισμό. Πρέπει να βρεθούν έξυπνα μέτρα και δεν μπορεί συνέχεια ο κλάδος μας να επιβαρύνεται».

Πρόεδρος σωματείου Καφέ – μπαρ Ξάνθης Χ. Δαργανάκης: «Θα έχουμε ακόμη χαμηλότερους τζίρους αν πρέπει να ελέγχουμε τα τεστ και τα πιστοποιητικά»

Τα ίδια θα ισχύουν και για τα καφέ μπαρ που τώρα λειτουργούσαν μόνο τους εξωτερικούς χώρους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου τους κ. Μπάμπης Δαργανάκης: «Λειτουργούσαμε μόνο τους εξωτερικούς χώρους. Τώρα θα μπορούμε και τους κλειστούς. Διευρύνθηκε και το ωράριο. Εξομαλύνεται η κατάσταση ωστόσο αναμένουμε οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Οι τζίροι μας πάντως είναι πεσμένοι και θεωρώ ότι θα έχουμε ακόμη χαμηλότερους αν πρέπει να ελέγχουμε τα τεστ και τα πιστοποιητικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα μαγαζιά μας αμιγείς χώρους και να μην δεχόμαστε μη εμβολιασμένους. Οι επιχειρήσεις μας είναι μικρές και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους μη εμβολιασμένους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …