Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τελειωτικό το νέο χαλαζοχτύπημα για τις καλλιέργειες 

Τελειωτικό το νέο χαλαζοχτύπημα για τις καλλιέργειες 

0

Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκια, σιτηρά, καπνά, δέντρα, ακτινίδια καταστράφηκαν ολοσχερώς – Γίνεται καταμέτρηση από τον ΕΛΓΑ

 

Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κ. Χατζηελευθεριάδης: «Η αποζημίωση δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής από τα λιπάσματα και τους ψεκασμούς στα ακτινίδια»

 

 

Νέο ισχυρό «χτύπημα» δέχτηκαν οι αγρότες των χωριών του δήμου Τοπείρου από την νέα χαλαζόπτωση της Τρίτης 1ης Ιουνίου. Μόλις τρεις  μέρες μετά την προηγούμενη της Παρασκευής 28 Ιουνίου ήρθε νέα μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση χαλαζόπτωση και έδωσε το τελειωτικό χρήματα σε ακτινίδια κηπευτικά, δέντρα αλλά και βαμβάκια και σιτηρά.

Χιόνισε …χαλάζι στην 1η του Ιούνη!

Ένα απίστευτο θέαμα περιγράφουν κάτοικοι των χωριών Λεύκης, Εξοχής, της Νέας Αμισσού Μέλισσας, Κυψέλης, Διομήδειας, Πετεινού και Αυξεντίου καθώς και  Μαγγάνων και Ερασμίου. Το χαλάζι ήταν τόσο πυκνό και ψιλό σε μέγεθος που έμοιαζε με χιόνι. Άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες που μας απέστειλε ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του φαινομένου: «Ήταν τόσο πυκνό και σφοδρό που τα αυτοκίνητα στον δρόμο σταματούσαν. Έπεσε 25 πόντους χαλάζι και δεν άφησε τίποτε… καπνό, δέντρα, βαμβάκια… ολοσχερής καταστροφή. Ήδη έχει γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ και ξεκινούν οι δηλώσεις».

Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κ. Χατζηελευθεριάδης: «Η αποζημίωση δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής από τα λιπάσματα και τους ψεκασμούς»

Για ολοσχερή καταστροφή κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης ειδικά στα ακτινίδια στο αγρόκτημα της Θαλασσιάς: «Στην Θαλασσιά τα ακτινίδια τα έχει καταστρέψει ολοσχερώς. Στην Κυψέλη και στην Εξοχή τα καπνά και τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια και τα σιτηρά. Τα ακτινίδια τα βρήκε σε ανθοφορία προτού προλάβουν να δέσουν καρπό και τα καθάρισε τελείως. Δεν άφησε ούτε κλαδιά,  θα έχουμε επίπτωση και του χρόνου στην παραγωγή και η αποζημίωση δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής από τα λιπάσματα και τους ψεκασμούς». Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηελευθεριάδης ο ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις 100% καταστροφής καλύπτει το 80%. Αν ο παραγωγός θα έβγαζε 2.000 – 3.000 ευρώ το στρέμμα τώρα θα αποζημιωθεί με 800 ευρώ το στρέμμα: «Πρέπει η πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα και εκτός από τα αντιχαλαζικά δίκτυα να δούμε πως θα εφαρμόσουμε και τον βομβαρδισμό από αέρος. Χρειάζονται βέβαια ειδικά ραντάρ και συνεργασία με τον στρατό αλλά  είναι αποτελεσματικότερος τρόπος. Εκτός του ότι ζημιώνονται ο αγρότες, χάνονται θέσεις εργασίας αλλά και εθνικό συνάλλαγμα γιατί τα ακτινίδια είναι εξαγώγιμο προϊόν. Χάνει λεφτά η εθνική οικονομία» επισημαίνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης.

Γίνεται καταμέτρηση από τον ΕΛΓΑ

Μια εικόνα καταστροφής περιγράφει και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Δημήτρης  Πανταζής που έχει ξεκινήσει από χθες την καταγραφή και την αποτίμηση: «Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχει ζημιές σε καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων. Ιδιαίτερα σε καπνά θα χρειαστεί επαναφύτευση. Επίσης σε κηπευτικά,  δένδρα αλλά και σιτηρά και βαμβάκια. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια συνολική εικόνα αφού ολοκληρώσουμε την αυτοψία. Περιοδεύσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη,  τον βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη, τον δήμαρχο Τοπείρου και τους Κοινοτάρχες των οικισμών και καταγράφουμε τις ζημιές. Από σήμερα και για 15 μέρες οι αγρότες θα μπορούν να προσέρχονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να κάνουν τις δηλώσεις.  Έχουμε το προσωπικό και πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε την καταγραφή ώστε να δοθούν σύντομα οι αποζημιώσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …