Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Τα Μετέωρα του Βορρά»

«Τα Μετέωρα του Βορρά»

0

Η ιδιαίτερη σχέση των νομάδων κτηνοτρόφων της Θράκης και των γυπών στο νέο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς

Το ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς «Τα Μετέωρα του Βορρά» έρχεται να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο των μοναδικών κατοίκων της Κοιλάδας του Κομψάτου, αλλά και τη μεγάλη σημασία της περιοχής για τους απειλούμενους γύπες.

Πώς προδιαγράφεται όμως το μέλλον της παραδοσιακής κτηνοτροφίας τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά κάθε χρόνο; Η προστασία αυτού του τόπου, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι; Πόσα χρόνια χρειάζονται για να επιτευχθεί; Ίσως όχι πολλά, αν όλοι συνεργαστούν και σεβαστούν τα φυσικά στοιχεία του τόπου, καθώς μπορεί να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της νομαδικής κτηνοτροφίας, που είναι αναπόσπαστη ανθρώπινη δραστηριότητα και στηρίζει τα σπάνια πουλιά της Κοιλάδας.

«Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις ισορροπίες για την αρμονική συμβίωση των κτηνοτρόφων και των γυπών της περιοχής. Στην Κοιλάδα του Κομψάτου εξελίσσεται μια παραδοσιακή κτηνοτροφία, που στηρίζεται στη δύναμη των μεγάλης ηλικίας κτηνοτρόφων, οι οποίοι έμαθαν να ζουν σε αυτόν τον τόπο και να ανεβοκατεβαίνουν αυτές τις απότομες πλαγιές μαζί με τα ζώα τους. To επάγγελμα αυτό στη σύγχρονη εποχή φθίνει, διότι οι νεότεροι βλέπουν ότι τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στον κόπο τους. Όμως, αν φύγουν οι κτηνοτρόφοι, δυστυχώς θα εγκαταλείψουν και οι γύπες αυτόν τον τόπο όπου διαβιούν αιώνες», δηλώνει η Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη Τοπικού Γραφείου Θράκης του WWF Ελλάς.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…