Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Συμψηφισμός 12%: Αθέμιτος ανταγωνισμός προ των πυλών με τις… ευχές του Υπουργείου Οικονομικών  

Συμψηφισμός 12%: Αθέμιτος ανταγωνισμός προ των πυλών με τις… ευχές του Υπουργείου Οικονομικών  

0

Παρέμβαση των τριών συλλόγων λογιστών της Θράκης στον Χ. Σταϊκούρα για την έλλειψη πρόβλεψης ικανοποίησης για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις

 

Προτείνουν ως οριστική λύση την τη δημιουργία Πιστωτικού Υπολοίπου, ως υπερείσπραξη, στο ΑΦΜ της κάθε δικαιούμενης επιχείρησης με το προς απαίτηση ποσό

 

Το πρόβλημα που εντόπισε το περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο εντοπίζουν οι τρεις σύλλογοι των λογιστών της Θράκης, αναφορικά με το πλαίσιο για τον συμψηφισμό του 12% όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου, ο Σύλλογος Λογιστών Ροδόπης και η Ένωση Φοροτεχνικών-Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης αναδεικνύουν το παράδοξο ότι οι εγκύκλιοι εφαρμογής των συμψηφισμών προβλέπουν δυνατότητα κάλυψης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, αλλά όχι μέριμνα για όσους δεν χρωστάνε. Μάλιστα μεταφέρουν παραινέσεις υπηρεσιακών λειτουργών για ενθάρρυνση των πελατών τους να δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τονίζοντας ότι αυτό είναι πέρα από κάθε επιχειρηματική λογική, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται και την «τιμωρία», τελικά όσων επιχειρήσεων φρόντισαν να μην χρωστάνε!

Η επιστολή των τριών συλλόγων αναλυτικά αναφέρει: «αξιότιμε κύριε Υπουργέ, επειτα από τη δημοσίευση της 47284/359/17-11-2020 κοινής απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους για την περίοδο 2010-2015, και κατά την εφαρμογή της, έχουν προκύψει ζητήματα τα οποία δυσχεραίνουν την ουσιαστική υλοποίηση της ως άνω απόφασης.

Η εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ 47284/359 έχει ξεκινήσει, έπειτα και από τη δημοσίευση της με Αρ. Πρωτ. 72751/25-11-2020 Εγκυκλίου του ΟΑΕΔ, για τις επιχειρήσεις που έχουν είτε ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε ρυθμισμένες έναντι της Φορολογικής Διοίκησης και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Βάσει ενημέρωσης που υπάρχει από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι θέμα ημερών να εκκινήσουν και οι πρώτοι συμψηφισμοί.

Ωστόσο η παρέμβαση μας έγκειται στο ότι δεν έχουν εξειδικευθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι όροι που προβλέπει η ΚΥΑ 47284/359, περί συμψηφισμού των απαιτήσεων για επιχειρήσεις που δεν έχουν Φορολογικές και Ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά διατηρούν την απαίτηση έναντι του ΟΑΕΔ για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους περιόδου 2010-2015

Η ως άνω προαναφερθείσα Εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 72751/25.11.2020, αρθ. 5, ορίζει ότι το ΚΠΑ2 εκκαθαρίζει τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων δικαιούχων αρχικά μέχρι του ύψους των υφιστάμενων υποχρεώσεων προς την Φορολογική Διοίκηση και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης εκδίδοντας εκκαθαριστική απόφαση, και στη συνέχεια με μελλοντικές προκύπτουσες υποχρεώσεις προς αυτά. Η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται τόσο κατά την πρώτη εκκαθάριση των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων – δικαιούχων όσο και στις μελλοντικές εφόσον αυτές υπάρχουν.

Από τα ανωτέρω απορρέει ότι ο ΟΑΕΔ θα εκκαθαρίζει μελλοντικές απαιτήσεις μόνο όταν οι επιχειρήσεις έχουν, είτε βεβαιωμένες είτε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (διαγωνισμοί του δημοσίου, τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, προγράμματα ΕΣΠΑ, κ.α.) και αναλογιζόμενοι το χρόνο που χρειάζεται ο ΟΑΕΔ και τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις σχετικές εκκαθαρίσεις, καθιστά την ΚΥΑ 47284/359/17-11-2020 ανεφάρμοστη για επιχειρήσεις οι οποίες εκπληρώνουν απόλυτα τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά επιβραβεύει για άλλη μια φορά τους απρόθυμους στη συμμόρφωση επιχειρηματίες και ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Θεωρούμε πέραν κάθε υγιούς επιχειρηματικής λογικής, τις προτροπές Υπηρεσιακών Λειτουργών, να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις ληξιπρόθεσμες οφειλές για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ως Σύλλογοι των τριών νομών της Θράκης, με τα μέλη μας, επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικοί – Οικονομολόγοι να συνεπικουρούν εκατοντάδων επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν εκκρεμείς απαιτήσεις από τον ΟΑΕΔ της περιόδου 2010-2015, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Πιστωτικού Υπολοίπου, ως υπερείσπραξη, στο ΑΦΜ της κάθε δικαιούμενης επιχείρησης με το προς απαίτηση ποσό.

Με την συγκεκριμένη διευκρίνηση – πρόβλεψη θεωρούμε ότι επιλύεται οριστικά το χρόνιο ζήτημα συμψηφισμού των απαιτήσεων όλων των δικαιούμενων επιχειρήσεων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027 ύψους 26 δισ. ευρώ

Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το πρώτο που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Κομισιόν Η Ελλάδα έγι…