Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε εφαρμογή το πράσινο πιστοποιητικό

Σε εφαρμογή το πράσινο πιστοποιητικό

0

Πότε εκδίδεται, τι πιστοποιεί

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID από την 1η Ιουλίου «γίνεται πράξη» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε εφαρμογή τίθεται σήμερα το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, θέτοντας ως απώτερη επιδίωξη την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα περιέχει το πράσινο πιστοποιητικό;

Αναλυτικότερα, θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του, όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση.

Λειτουργία

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID πιστοποιεί πως ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο από αυτά που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Επίσης, θα περιέχονται μονάχα οι βασικές πληροφορίες του εκάστοτε ατόμου, δηλαδή: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Το πιστοποιητικό εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επίσης, έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τι θα πιστοποιεί για αυτόν που το έχει ;

1.Ότι έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

2.ότι έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

3.ότι έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Πότε μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό;

1.αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή

2.αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή

3.αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…