Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προσπάθεια αποτροπής εξάπλωσης του Xylella fastidiosa στην ΠΑΜΘ

Προσπάθεια αποτροπής εξάπλωσης του Xylella fastidiosa στην ΠΑΜΘ

0

Οδηγίες από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ για την προστασία από τον επιβλαβή οργανισμό που πλήττει τους ελαιώνες

 Στην προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του βακτηρίου,Xylella fastidiosa,η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, προβαίνει σε κάποιες ανακοινώσεις που πληροφορούν σχετικά με την φύση του βακτηρίου και τις επιπτώσεις  του.

Αναλυτικότερα:

1.Ο επιβλαβής οργανισμός (βακτήριο), Xylella fastidiosa εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας στην Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

2.Το βακτήριο προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως ελιές, αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον. 3.Το βακτήριο μεταδίδεται: α) μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών και β) εξαπλώνεται τοπικά με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια που υπάρχουν στη χώρα μας.

4.Η διακίνηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού ,δηλαδή απαλλαγμένου από το βακτήριο, που πληροί όλες τις νόμιμες απαιτήσεις της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, συνιστά τον κυριότερο τρόπο αποφυγής της εγκατάστασής του. Υπογραμμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος εισαγωγής του βακτηρίου στη χώρα μας, ακόμη και από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί, παραμένει.

5.Τα ανθοκομικά κέντρα, οι επαγγελματίες πρασίνου και οι διακινητές φυτών προς φύτευση και οι επαγγελματίες αγρότες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις ευθύνες που φέρουν για την τήρηση των απαιτήσεων που υπάρχουν στη διακίνηση φυτών προς φύτευση και γενικότερα πολλαπλασιαστικού υλικού. Σύμφωνα με τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η άμεση γνωστοποίηση οποιασδήποτε ύποπτης εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου υπάγονται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …