Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

0

Διόρθωση
Καιροφυλακτεί ο δαίμονας στο χώρο μας και βάζει το χέρι του και γίνονται λάθη ή παραλείψεις.
Όπως προχθές στο φύλλο του Σαββάτου που το όνομα της Σάκαρη από Μαρία έγινε Σοφία.
Όλη η Ελλάδα μιλούσε για την τενίστριά μας, κι εμείς ντε και καλά να της αλλάξουμε το όνομα.
Η δεύτερη διόρθωση αφορά μια ημερομηνία στο ρεπορτάζ για την παρουσία στην πόλη μας του Πέτρου Στάλιου και επίσκεψη στο δήμαρχο δωρίζοντας κύπελλα από νικηφόρους αγώνες και πλακέτα που ανακηρύχθηκε Βαλκανιονίκης το 1932 κι όχι το 1936, ο πατέρας του Λάζαρος Στάλιος, στους αγώνες στην Κωνσταντινούπολη από 2 έως 11 Σεπτεμβρίου.
Γ.Δ.


Ένας αιώνας ζωής
Προχθές έφυγε από την μάταιη αυτή ζωή ένας συμπολίτης μας ο οποίος έζησε έναν ολόκληρο αιώνα. Πρόκειται για τον Σάββα Γεωργόπουλο, ταχυδρόμο, που πέθανε σε ηλικία 102 χρόνων, πλήρης χρόνων, πλήρης ημερών.
Ίσως δε ν’αποτελούσε τον γηραιότερο Ξανθιώτη.
Ο Γεωργόπουλος ήταν γνωστός και αγαπητός στην κοινωνία της Ξάνθης. Τον θυμάμαι ως γείτονα παλιό και ως καθημερινό αγοραστή Εφημερίδας εκεί στο περίπτερο.
Διατηρούσε φυσική και πνευματική καλή κατάσταση.
Στον Λάκη και την Τάνια τα συλλυπητήριά μου.
Γ.Δ.


Για γέλια ή κλάματα;
Ο εν λόγω κύριος της φωτογραφίας είναι ο Γιώργος Τράγκας. Κατά δήλωσίν του δημοσιογράφος και από προχθές δημιουργός και αρχηγός νέου κόμματος.
Τίτλος του εγχειρήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι».
Αφού λοιπόν έκανε κόμμα και ο Τράγκας για να σώσει κι αυτός την χώρα, καταλαβαίνετε τώρα τι έχει ακόμη να δούμε.
Κι αυτό «το να δούμε» οφείλεται στο γεγονός πως οι επόμενες εκλογές για τη νέα κυβέρνηση θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Και ούτως εχόντων των πραγμάτων όλοι οι κατεργαραίοι θα τρέξουν να πιάσουν στασίδι…
Γ.Δ.


Για όσους απορούν
Ίσως κάποιοι διερωτηθούν τι σημαίνει αυτό το ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογές με την απλή αναλογική.
Λοιπόν το ενδιαφέρον τους είναι ιδιοτελές, δηλαδή μόνον συμφεροντολογικό. Ευελπιστούν μέσα στην δυσκολία να πάρει αυτονομία ο Μητσοτάκης (την πλειοψηφία μόνος του), πως θα χρειαστεί – υποχρεωθεί να συνεργαστεί με άλλη ή άλλες παρατάξεις. Οπότε, εκεί στις διαπραγματεύσεις θα ζητήσουν το «κάτι»  για να δώσουν τη στήριξή τους.
Με το αζημίωτο δηλαδή.
Ποντάρουν να ωφεληθούν.
Κι έτσι μ’αυτή τη λογική  ξεκινούν όλοι οι διάφοροι μικροί, έτσι και οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι».  Πρώτα θα σώσουν τον εαυτό τους όλοι αυτοί και μετά θα σώσουν κι εμάς…
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα
Τι είναι τελικά μια εφημερίδα;
Γιατί την φοβούνται και δεν δέχονται την κριτική της τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα, και την οδηγούν στον θάνατο;
Διαβάστε λοιπόν λίγα λόγια για έναν θάνατο εφημερίδας στο Χονγκ Κονγκ:
“Έτσι πεθαίνει μια εφημερίδα. Εν μέσω συλλήψεων, κατασχέσεων και απειλών. ‘Η μπορεί και όχι. Στο πρώτο της φύλλο, πριν από 26 χρόνια, η Apple Daily συστηνόταν στους αναγνώστες ως εξής: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη διεισδυτική δύναμη της πληροφορίας επειδή πιστεύουμε ότι το σκοτάδι δεν θα νικήσει το φως. Η δύναμη των μέσων ενημέρωσης είναι η μεγαλύτερη εγγύηση της ελευθερίας και της σταθερότητας». Στο τελευταίο της φύλλο δημοσίευσε μια αποχαιρετιστήρια επιστολή με την υπογραφή της Τσαν: «Οταν ένα μήλο θάβεται κάτω από τη γη, ο σπόρος του θα γίνει ένα δέντρο γεμάτο με μεγαλύτερα και ομορφότερα μήλα».
Γι’ αυτά τα μήλα δίνεται όλη η μάχη, απανταχού. Και στην Θράκη φυσικά και στην Ξάνθη και σ’ολόκληρη την επαρχιακή Ελλάδα.
Στην κυβέρνηση άραγε το έχουν αντιληφθεί αυτό, όπως και οι υπόλοιποι φορείς και εξουσίες;
Γ.Δ.


Δήθεν ενδιαφέρον
Συνηθίζουν οι πρωθυπουργοί να δημιουργούν επικοινωνιακή ομάδα. Ανάμεσα σ’αυτούς και δημοσιογράφοι.  Συνήθως από τα Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης.
Τελευταία μετακίνηση –αναβάθμιση η τοποθέτηση του Χρήστου Ζωγράφου στη θέση του ειδικού συμβούλου, προκειμένου να αναλάβει την αρμοδιότητα των Ψηφιακών και Περιφερειακών Μέσων.
Τσόντα πάλι τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τοποθετούν (τακτοποιούν)  όλες οι κυβερνήσεις ανθρώπους τους ως υπευθύνους του Περιφερειακού Τύπου άτομα που ΔΕΝ προέρχονται από αυτόν. Που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτε από τα θέματα των επαρχιακών εφημερίδων.
Απλά τους δίνουν έναν τίτλο, κάνουν αυτοί κάποιες επαφές με τα συνδικαλιστικά όργανα της επαρχίας, τελείως τυπικές, ακούν και από αποφάσεις, ενδιαφέρον κανένα διότι οι άνθρωποι αγνοούν και κυρίως δεν πονούν τις περιφερειακές εφημερίδες. Κανένας.
Γ.Δ.


Θέλετε μια απόδειξη;
Τα χρήματα για την προβολή του προγράμματος εμβολιασμού για τον Περιφερειακό Τύπο, αποδεδειγμένα, πηγαίνουν στις Αθηναϊκές Εφημερίδες.
Δόθηκαν κάποια ψίχουλα σε ορισμένες Εφημερίδες κατ’επιλογήν, όπως έκανε πριν και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι περισσότερες αξιόλογες εφημερίδες της επαρχίας δεν συμπεριλήφθηκαν στο διαφημιστικό αυτό πρόγραμμα.
Ενδεικτικό αυτό το τελευταίο της αρρωστημένης νοοτροπίας στήριξης των Αθηναϊκών Μέσων σε βάρος των επαρχιακών.
Μάλιστα στην περίπτωση αυτή, η ίδια η κυβέρνηση καταπατά τον νόμο που ορίζει πως το 30% του ποσού που εγκρίνεται για διαφημιστικό πρόγραμμα πανελλαδικό, θα πρέπει αν πηγαίνει στα ΜΜΕ της επαρχίας.
Ποτέ, μα ποτέ, καμία κυβέρνηση δεν τήρησε απόφαση που ψήφισε η ίδια η βουλή!
Κατά τα λοιπά, δηλώνουν όλοι τους δήθεν ενδιαφέρον για τον Περιφερειακό Τύπο.
Υποκρίνονται ψευδόμενοι όλοι. Διαχρονικά.
Γ.Δ.


Υπάρχει και άλλη παράμετρος
Μια και το έφερε ο λόγος ως προς το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, ν’αναφέρουμε και μία άλλη παράμετρο για μας εδώ στη Θράκη.
Να ξεκινήσουμε από το δικό μας υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Απολύτως κανένα ενδιαφέρον, καμία επαφή –γνωριμία, κανένας προβληματισμός από τους κατά καιρούς υπουργούς. Τους ενδιαφέρει μόνον να δημοσιεύονται τα δελτία Τύπου.
Το ίδιο συμβαίνει με την Περιφέρεια που υποτίθεται γνωρίζει τα ευαίσθητα θέματα της περιοχής.
Ούτε μία συνάντηση, ούτε επαφή, ούτε γνωριμία. Ενδιαφέρον μηδέν. Κατά τα λοιπά, λόγια μεγάλα για τη Θράκη, για καθυστέρηση,  υστέρηση για ανάγκη έργων.  Αγνοούν την παρουσία των Μέσων Ενημέρωσης προκλητικά και επιδεικτικά, αυτοί που υποτίθεται πως γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Χρόνια πολλά τώρα κανείς δεν είδε σοβαρά και υπεύθυνα τον ρόλο και αποστολή των Μέσων στη Θράκη. Κανείς δεν ζήτησε να πληροφορηθεί το παραμικρό, παρότι υπάρχει σήμερα αντιπεριφερειάρχης δημοσιογράφος.
Οι εκάστοτε κρατούντες εκλεγμένοι και μη έμαθαν να έχουν μόνο δικαιώματα.. υποχρέωση καμιά.
Γ.Δ.


«Κάρτα ελευθερίας»
Κίνητρα για τους νέους 18 – 25 ετών να εμβολιαστούν παρέχει η κυβέρνηση με την προπληρωμένη «κάρτα ελευθερίας» («Freedom Pass») των 150 ευρώ που θα παίρνουν μετά την α΄ δόση εμβολίου και θα καλύπτει έξοδα για ξενοδοχεία, για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είσοδο σε χώρους πολιτισμού δηλαδή σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κτλ. Ένα μικρό «ευχαριστώ» από την ελληνική πολιτεία για τους νέους μας που είναι αυτοί η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα που θα χαρίσει την ανοσία της αγέλης και θα ανακόψει την διασπορά με την νέα μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη.
Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι στην Ξάνθη ο εμβολιασμός είναι ακόμη σε χαμηλά ποσοστά έναντι του μέσου πανελλαδικού όρου και αυτό πρέπει να ανατραπεί γιατί  από το Φθινόπωρο αν δεν έχουμε φτάσει στο 80% θα έχουμε πάλι τοπικά lockdown.
Κι είναι σίγουρο ότι κανείς μας δεν το θέλει αυτό!
Μ.Ξ.


Τώρα κάνουν ουρά για μια θέση στα Πειραματικά
Ουρά κάνουν για μια θέση στον 13ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο και στο 17ο Νηπιαγωγείο! Συγκεκριμένα  διπλασιάστηκαν οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο  και μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και στο Δημοτικό ενώ δεν έφυγε κανένα από τα παιδιά. Και να σκεφτεί κανείς ότι έγινε τόσος ντόρος γι αυτό! Αντιδράσεις και πορείες και ανακοινώσεις από γονείς και συλλόγους και κόμματα και συγκεκριμένα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ  για να εμποδίσουν την διαδικασία να μετατραπούν τα δυο σχολεία σε Πειραματικά. Στην πορεία φάνηκε ότι οι γονείς δεν είχαν κανένα πρόβλημα και όλο το θέμα το δημιούργησαν κάποιοι δάσκαλοι που ξεβολεύτηκαν και αυτοί βρήκαν στήριξη στα εν λόγω κόμματα . Εξάλλου  τα παιδιά έμειναν αλλά όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι έφυγαν και μάλιστα μπήκαν σε σχολεία του νομού σε οργανικές θέσεις της πρώτης τους επιλογής. Δεν επαληθεύτηκαν λοιπόν ούτε οι φόβοι των δασκάλων ότι δεν θα βρίσκουν οργανικές θέσεις στα σχολεία του νομού. Για την στελέχωση των σχολείων θα προκηρυχτούν θέσεις τον Αύγουστο από το υπουργείο.
Δηλαδή τόσο κακό για το τίποτε και όλα μέλι γάλα και ο νομός μας θα έχει και 2 σχολεία Πειραματικά που ήθελαν να πάρουν οι γειτονικοί νομοί  και δεν τα κατάφεραν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …