Επίσκεψη που σηματοδοτεί
Δεν υπάρχει πολιτισμένος επισκέπτης της Ξάνθης που δεν θα θελήσει να δει και να περιηγηθεί τον Παραδοσιακό Οικισμό και να επισκεφθεί και ξεναγηθεί τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Τα δύο αυτά στοιχεία είναι το Α και Ω της πόλης.
Αφορμή για το σχόλιο πήρα από την επίσκεψη στην πόλη μας του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Αυτά τα δύο θα δει ο άνθρωπος. Την Παλιά Πόλη θα δει επισκεπτόμενος τον Μητροπολίτη και το δεύτερο που είναι επιλογή του, πράγμα που σημαίνει πως ο άνθρωπος γνωρίζει, έμαθε, θέλει ν’ αποδώσει έστω μια μικρή τιμή σ’ έναν κορυφαίο διεθνούς επιπέδου Μουσικοσυνθέτη.
Οι αποδείξεις είναι εδώ, μπροστά τους, ας τα βλέπουν οι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περί άλλων τυρβάζουν δυστυχώς…
Γ.Δ.
Χατζιδάκις μεν, αλλά…
Ευκαιρία για αυτοκριτική η επίσκεψη του κ.Σχοινά. Να δούμε ως Ξανθιώτες τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε ακόμη προς τις δύο κατευθύνσεις.
Η μία είναι η Παλιά Πόλη και ο τρόπος που ο δήμος θα αποφασίσει τη διαχείριση αυτού του πλούτου που διαθέτει.
Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό για την προβολή της πόλης εντός κι εκτός χώρας, το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι. Κι εδώ καμία σοβαρή, μελετημένη παρέμβαση που να δίνει το στίγμα της γενέθλιας πόλης παράλληλα με το έργο, τη ζωή, την προσφορά του Μάνου.
Γνωρίζω πως υπάρχει ένα εμπόδιο το οποίο θα πρέπει με τρόπο και μέθοδο να παρακαμφθεί.
Διαφορετικά, θα λέμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Χατζιδάκις, αλλά παραπέρα τίποτε, κανένα όφελος για την πόλη. Είναι η λύση αυτού του θέματος τροφή για σκέψεις.
Γ.Δ.
Ευθύνη των Ξανθιωτών
Το επεσήμανε ως έλλειψη στο ιδιαίτερα ευαίσθητο ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής ο συνεργάτης μας Κώστας Μαυρομάτης με τον τίτλο «Η ιστορία ενός τραγουδιού από το “Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι”».
Εκεί λοιπόν, στο τέλος του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για μια παράλειψη των δημοτικών αρχόντων, μοναδική εξαίρεση η Ξάνθη στην Περιφέρεια, να μην έχουν τιμηθεί με κάποιο μνημείο, μια στήλη, οι 550 Ξανθιώτικης καταγωγής Εβραίοι.
Πρόκειται για παράλειψη που ελπίζουμε οι δημοτικοί μας άρχοντες, ΟΛΟΙ, να εισηγηθούν και υπερψηφίσουν.
Για συμπολίτες μας πρόκειται.
Γ.Δ.
Πρέπει να φερθούν έξυπνα
Τραγικό, άσχημο αλλά πραγματικότητα που στηρίζεται στα στοιχεία. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων, υποχώρησε στα 36 έτη, την ώρα που δυστυχώς συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες.
Συνεπώς είναι σημαντικής σημαίας το άνοιγμα των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών σε δύο φάσεις με τα εμβόλια των Prizer και Moderna.
Ειδικότερα η μία θα αφορά τους 25-29 ετών και η άλλη τους 18-24 χρόνων. Άρα, οι νέες ηλικίες δεν εξαιρούνται και γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε για ν’ αποφύγουν την μεγάλη ταλαιπωρία.
Ας ελπίσουμε πως θα φερθούν έξυπνα κι όχι εγωιστικά.
Γ.Δ.
Ποιος φταίει;
Ελάτε στη θέση μιας ομάδας Αστυνομικών οι οποίοι μετά από μεγάλη προσπάθεια, έρευνες, ξενύχτια και κινδύνους, καταφέρνει να εντοπίσει και συλλάβει τρία άτομα που « μπούκαραν» σε σπίτια.
Μπούκαραν και βέβαια χτυπούσαν, έκαιγαν, απειλούσαν τους ηλικιωμένους ενοίκους.
Κι αυτό το έκαμναν αδιακρίτως ως επάγγελμα.
Δυστυχώς, η συνέχεια της μικρής ιστορίας δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Κι αυτό γιατί μετά από λίγο, οι συλληφθέντες βγαίνουν έξω και συνεχίζουν το ίδιο έργο.
Φανταστείτε λοιπόν την απορία και την απογοήτευση των αστυνομικών όταν ξανασυλλαμβάνουν την ίδια παράνομη παρέα.
Το τι σκέφτονται, είναι γνωστό, το αντιλαμβανόμαστε όλοι.
Άρα, κάπου το σύστημα μπάζει. Και σίγουρα δεν φταίνε οι αστυνομικοί που κάναν σωστά τη δουλειά τους αλλά κάποιοι άλλοι από τα δικαστήρια τους «χάιδεψαν» τους δράστες με ποινές «της πλάκας» .
Άρα, απαντήστε τώρα εσείς, ποιος φταίει;
Γ.Δ.
Αρκούδα στο Παγγαίο
Ναι, η είδηση είναι αληθινή. Επανεμφανίστηκε αρκούδα στο Παγγαίο όρος μετά από δεκαετίες. Αυτό είχε να γίνει από το μακρινό 1960.
Γιατί αναφέρω το γεγονός; Μα για να σημειώσω πως η αρκούδα δεν είναι ζώο αφενός που εύκολα το προσεγγίζει κανείς διότι αποφεύγει τους ανθρώπους και αφετέρου πως δεν πρόκειται για ζώο που του αρέσει η διαφορετική παρέα. Πρόκειται για μοναχικό ζώο που έχει τη δική του περιοχή όπου ζει και κυνηγά.
Όλα τα παραπάνω σε αντιδιαστολή των φημών πριν μήνες πως κάποιοι είδαν αρκούδα με αρκουδάκι στην Παναγία!
Ρωτήστε έναν κυνηγό αγριογούρουνων, πόσες φορές είδε αρκούδα. Το πιθανότερο, ούτε μία…
Γ.Δ.
Ενοποίηση
Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, ίσως ακόμη και ο ίδιος ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, το τι θα προκύψει τελικά, με την ενοποίηση της Super League 2 και της Football League.
Κάτι ψήνεται αλλά άγνωστο τι θα βγει ως αποτέλεσμα.
Πάντως στο «μαγείρεμα» συμφώνησαν οι περισσότερες ομάδες των δύο κατηγοριών οπότε το αποτέλεσμα θα το φάνε θέλουν δε θέλουν.
Ο υφυπουργός πιστεύει πως με την ενοποίηση θα υπάρξει βελτίωση του επιπέδου των αγώνων αλλά και οικονομική στήριξη των ομάδων.
Λοιπόν, αφού οι άμεσα ενδιαφερόμενες ομάδες συμφώνησαν, εμάς πλέον το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε.
-Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί το πείραμα.
Γ.Δ.
Έρχεται το άυλο συναινετικό διαζύγιο μέσω… mail
Τώρα που πήραμε ψηφιακή φόρα δεν μας σταματά τίποτε (Πιερρακκάκη τρέλανε μας!).
Διαζύγιο-εξπρές ετοιμάζεται για όσα ζευγάρια επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, καθώς μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να λειτουργήσει πιλοτικά η πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη (gov.gr) μέσω της οποίας θα υλοποιείται ψηφιακά η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέες δομές για την υποστήριξη των εισερχόμενων εκκρεμοτήτων στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Μητρώο Πολιτών (υποσύστημα Ληξιαρχείου) για την ενημέρωση ψηφιακά της λύσης του γάμου σε ληξιαρχική πράξη γάμου.
Απλούστατο! Με ένα κλικ βγάζεις συναινετικό διαζύγιο. Αυτό είναι ψηφιακή εποχή!
Μ.Ξ.
Για το Νοσοκομείο λίγα λόγια
Για το πόσο σημαντικό είναι για έναν τόπο να έχει ένα σωστό Νοσοκομείο στελεχωμένο άρτια, με όλες τις ειδικότητες και να λειτουργεί άψογα, το γνωρίζετε όλοι. Όμως, θα μου επιτρέψετε μια μικρή ιστορία που συνέβη πριν τριάντα χρόνια.
Βρισκόμουν στο γραφείο και δέχομαι την επίσκεψη ενός ανθρώπου 50-55 χρόνων. Μου συστήνεται ως Δημήτρης Μπερζεμελής, επιχειρηματίας- βιοτέχνης.
Δεν τον γνώριζα και προφανώς απόρησα για το περιεχόμενο της επίσκεψής του.
Χωρίς πολλά λόγια, ρώτησε να μάθει υπεύθυνα για το Νοσοκομείο Ξάνθης. Του απάντησα, έμεινε ικανοποιημένος. Απορώντας για το παράξενο ενδιαφέρον του, ρώτησα να μάθω την αιτία. Η απάντηση με εξέπληξε και μου έδωσε το στίγμα της σπουδαιότητας ύπαρξης ενός σωστού Νοσοκομείου.
Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Επιθυμώ να εγκατασταθώ και ν’ ασχοληθώ ως επιχειρηματίας στην περιοχή. Ρωτώ να μάθω για το τι είναι το νοσοκομείο, διότι θα φέρω και την οικογένειά μου. Θέλω να είμαι σίγουρος εάν συμβεί κάτι».
Όντως ο Δημ. Μπεζερμελής ήρθε, έκανε τη μονάδα του και πρόσφερε πολλά τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία.
-Αυτό σημαίνει λοιπόν για έναν τόπο ένα σωστό απ’ όλες τις απόψεις νοσοκομείο.
Γ.Δ.
Φιλόζωοι ναι αλλά όχι και …μισάνθρωποι!
Καιρός να ξεδιαλύνουμε κάποια πράγματα και να τα πούμε ξεκάθαρα γιατί κάποιοι φιλοζωικοί σύλλογοι με τις απόψεις που εκφράζουν προκαλούν σύγχυση. Το να είναι κάποιος φιλόζωος, να αγαπά και να προστατεύει τα ζώα και να σέβεται τα δικαιώματά τους δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετατρέπεται σε …μισάνθρωπο! Έχουν και οι άνθρωποι δικαιώματα όπως και τα ζώα και το ζητούμενο είναι μια αρμονική σχέση μεταξύ τους γιατί όλοι μας είμαστε πλάσματα της φύσης και αναπόσπαστο κομμάτι της.
Αλλά δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς σε αναρτήσεις του τύπου: «ΤΡΑΓΙΚΟ!!!!
Ο δήμος Ξάνθης μαζεύει τα λατρεμένα σκυλιά της αγοράς άνευ λόγου και αιτίας, πολύ ήσυχα σκυλιά…» και: «γιατί τηλεφωνούν συνέχεια κάποιοι με το γνωστό «μαζέψτε τα δεν τα θέλουμε», «αυτό το ρεζίλι με τις παράνομες περισυλλογές θα πρέπει να πάρει ένα τέλος» και άλλα του ίδιου ύφους. Και οι φιλόζωοι καταλήγουν: «τα παράπονα σας στον δήμο που προφανώς δεν πήρε χαμπάρι ότι ένας στους δύο Ξανθιώτες είναι φιλόζωοι. (Εξαιρούνται από το γκάλοπ αυτοί που αγαπάνε μόνο τον εαυτό τους.)».
Η αλήθεια είναι ότι τα σκυλιά που αναφέρονται δεν είναι… λατρεμένα για όλους γιατί έχουν κάνει πολλές επιθέσεις σε πολίτες ακόμη και παιδιά και έχουν στείλει αρκετούς στο νοσοκομείο. Ο δε δήμος εφαρμόζει τον νόμο και όταν έχει κάποια καταγγελία πρέπει να παρέμβει και να περισυλλέξει το ζώο, να το περιθάλψει αν είναι άρρωστο, να το στειρώσει και να το αφήσει εκεί απ’ όπου το πήρε. Έτσι λέει ο νόμος και κατά συνέπεια καμιά περισυλλογή δεν είναι παράνομη.
Μ.Ξ.